Vokietijos – Lenkijos pasienyje užstrigę lietuviai susidūrė su Lenkijos riaušių policija: prašo leisti grįžti namo | Kas vyksta Kaune

Vokietijos – Lenkijos pasienyje užstrigę lietuviai susidūrė su Lenkijos riaušių policija: prašo leisti grįžti namo

delfi.lt / Dina Sergijenko 2020/03/16 21:14
Stopkadras

Lenkijai uždarius sienas, daugybė lietuvių užstrigo Vokietijos – Lenkijos pasienyje. Jau ne pirma diena kaip lietuviai laukia, kol bus praleisti pervažiuoti Lenkijos teritoriją ir pasiekti Lietuvą.

Vokietijos-Lenkijos pasienyje, netoli Frankfurto prie Oderio miesto, įstrigę lietuviai kelia sumaištį. Prie Oderio upės įstrigę tautiečiai, neįleisti į Lenkiją, nusprendė užblokuoti kelią, vedantį į Lenkiją. Čia atsiųsti Lietuvos derybininkai, raginantys lietuvius pasitraukti, tačiau jiems pažerti šimtai kaltinimų.

Tiesioginę transliaciją socialiniame tinkle pradėjusi lietuvė, grįžtanti iš Vokietijos į Lietuvą, pasakojo, kad lietuvių buvo paprašyta atlaisvinti kelią Lenkijos vilkikams, taip, esą, pažadėjus leisti lietuviams važiuoti per sieną. Visgi jau sutemus, lietuviai vis dar buvo nepajudėję iš tos pačios vietos.

Apsupti Lenkijos policijos pareigūnų, drauge su Lietuvos diplomatais, bandė aiškintis, kodėl piliečiams neleidžiama pasiekti savo šalies. Situacija pasienyje įtempta. Tarp laukiančių sklinda patys įvairiausi gandai.

Viena versijų – norima susitarti su abiejų šalių geležinkeliais, kad jais į Lietuvą būtų pargabenti automobiliai, o žmonėms liepta grįžti į Frankfurtą prie Oderio. Tačiau toks scenarijus lietuvių netenkina. Taip pat teigiama, kad norima suformuoti koloną ir lydėti ją per visą Lenkiją, tačiau, esą, toks scenarijus sunkiai tikėtinas dėl žmonių gausos.

Transliaciją pradėjusi moteris pabrėžė, kad niekam neįdomu, jog ištisą dieną pasienyje galimybės grįžti namo laukiantys žmonės neturi vandens, galimybės nusiprausti, nėra maisto. Be to, pabrėžiama, tarp laukiančių yra ir žmonių su vaikais.

Susitarimo nepasiekiantys lietuviai raginami ir toliau blokuoti kelią ir nepraleisti nei vienos transporto priemonės. Su įširdusiais žmonėmis bandantys derėtis Lietuvos diplomatai pabrėžia, kad galimas variantas – keltas iš Kylio, kuriame tilptų keli šimtai automobilių. Esą būtų organizuojamas specialus reisas.

Visgi toks variantas netenkina susirinkusių. Pasigirdus pasiūlymui plaukti keltu iš Kylio, pasigirdo šūksniai, kodėl į šį pasienio punktą neatvažiuoja prezidentas Gitanas Nausėda, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Aš per tris paras negavau nė butelio vandens. Kur mūsų prezidentas, premjeras, kodėl jie mūmis nesirūpina? Dabar visi nori, kad mes pasitrauktume nuo sienos, atlaisvintume pravažiavimą, tačiau niekam nerūpi, kur mes pasidėsime“, – širdo pasienyje laukiantis lietuvis.

Atsitraukė į Vokietijos teritoriją

Susitarimo su Lenkijos pareigūnais nerandantys lietuviai pabrėžia, kad nesiruošia trauktis nuo kelio, nežadama praleisti ir norinčių sieną kirsti Lenkijos vilkikų. „Nesitraukite nuo kelio, niekur neikite!“ – skamba šūksniai, raginantys stovėti. Lietuviams įtarimą kelia ir tai, kad pasienio ruože užgesinta šviesa.

Niūriai juokaujama, kad netrukus susirinkusieji sulauks pipirinių dujų ir riaušių malšinimo komandos. Tiesioginėje transliacijoje matyti, kad širsta ir Lenkijos policininkai, norintys atlaisvinti sieną ir leisti judėti užstrigusiam transportui. Netrukus atkeliavęs vienas iš Lenkijos pareigūnų pamėgino dar kartą susitarti kelią blokuojančiais lietuviais.

„Norime su jumis susitarti, norime patraukti automobilius į dešinę kelio pusę. Niekas negali pasakyti, kiek ilgai ši situacija truks, tačiau pamėginsime tai išspręsti“, – akcentavo atėjęs pareigūnas.

Tačiau toks pasiūlymas sukėlė įniršį. Pasigirto šūksniai įvairiomis kalbomis, kad pareigūnams yra svarbesni vežami gyvūnai, o ne pasienyje vargstantys žmonės. Visgi nuspręsta, kad lietuviai gali atsitraukti dviem vilkikais toliau. Toks sprendimas, esą, priimtas, kad visi vilkikai ir žmonės būtų Vokietijos teritorijoje, kur galės blokuoti kelią toliau, tačiau Lenkijos pareigūnai negalės imtis jokių priemonių.

Ramina riaušių policija

Situacija įsismarkavo kaip reikiant. Lenkijos pasienyje išsirikiavo policijos pareigūnai, apsiginklavę, pasiruošę malšinti riaušes ir patraukti kelią blokuojančius lietuvius. „Atėjo žmonės su ginklais, šalmais, žiūrėkite, kiek stovi. Esame kaip nusikaltėliai dėl to, kad norime sieną kirsti“, – stebėjosi įpykusi tiesioginės transliacijos iniciatorė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA