Seimas ruošiasi karantinuotis | Kas vyksta Kaune

Seimas ruošiasi karantinuotis

BNS / Sniegė Balčiūnaitė, Jūratė Skėrytė 2020/03/16 19:16
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas antradienį renkasi į plenarinius posėdžius, kad priimtų Vyriausybės teikiamus projektus, susijusius su ekstremaliąja situacija dėl koronaviruso plitimo.

„Bus teikiami projektai, tik susiję su ekstremalia situacija. Posėdžiaus ir komitetai tarp (Seimo) posėdžių“, – BNS sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Iki vakaro mes turėtume priimti visus tuos projektus, kuriuos Vyriausybė pateikė. Tikimės“, – teigė jis.

Pasak pirmosios parlamento vicepirmininkės „valstietės“ Rimos Baškienės, projektai bus svarstomi ypatingos skubos tvarka – įstatymų pataisos tą pačią dieną bus ir pateiktos, ir priimtos.

Vyriausybė pirmadienį nutarė Seimui teikti šių metų biudžeto įstatymo pakeitimą padidinti grynojo skolinimosi limitą nuo 904,6 mln. iki 5,401 mlrd. eurų.

Prognozuojant, kad valdžios negautos pajamos šiemet gali siekti 4,21 mlrd. eurų, taip siekiama užtikrinti biudžeto išlaidų finansavimą, valstybės skolos refinansavimą ir valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimą.

Seimui teikiamas projektas, kad dėl nepaprastosios padėties, ekstremalios situacijos ar karantino savivaldybių tarybų posėdžiai galėtų vykti nuotoliniu būdu.

Dėl koronaviruso paskelbtos ekstremalios situacijos metu Vyriausybė taip pat siūlo supaprastinti viešųjų pirkimų procedūras.

V. Pranckiečio teigimu, antradienį planuojama priimti Seimo statutą pataisą, kad parlamento valdyba galėtų suteikti galimybę komitetams dirbti nuotoliniu būdu.

Pirmadienio pavakare pas Seimo pirmininką susirinkę frakcijų seniūnai sutarė, kad šiuo laikotarpiu parlamentas svarstys tik projektus, susijusius su koronaviruso grėsme.

„Trys opozicinės frakcijos kreipėsi į Seimo valdybą, į Seimo pirmininką su keliais pasvarstymais. Vienas – kad nesvarstytų jokių įstatymų projektų, kurie nėra susiję su dabartine krize. Tam yra pritarta“, – BNS sakė parlamento opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis.

Socialdemokratai antradienio darbotvarkėje pasigedo projektų, susijusių su socialinėmis garantijomis medikams.

„Buvome patikinti, kad (socialinės apsaugos ir darbo) ministras L. Kukuraitis tai žada daryti per ministro įsakymą“, – teigė G. Landsbergis.

[susije_video kurie=””]

Darbotvarkėje taip pat numatyta atskira opozicijos iniciatyva, kad finansų ministras Vilius Šapoka turėtų atsakyti į klausimus apie numatomas priemones ekonomikai.

Taip pat žadama į posėdį kviesti premjerą Saulių Skvernelį ir sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą supažindinti su naujausia situacija.

Valdantieji daugiau plenarinių Seimo posėdžių iki karantino pabaigos neplanuoja, bet opozicija pageidauja, kad plenarinis būtų surengtas kitą antradienį, jeigu kiltų toks poreikis.

Pasak G. Landsbergio, Seimo nariai turi išklausyti Vyriausybės atstovus apie situaciją dėl koronaviruso, be to, gali atsirasti poreikis priimti naujų teisės aktų.

Pastarosiomis savaitėmis užsienyje viešėję Seimo nariai įspėti nedalyvauti plenariniuose posėdžiuose ir apie taikomą saviizoliaciją pranešti Etikos ir procedūrų komisijai, kad ši turėtų informaciją, kiek parlamentarų nebus darbe.

Seimas kaip institucija veiks, tačiau didelė dalis parlamento kanceliarijos tarnautojų dirbs arba jau dirba nuotoliniu būdu.

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą nuo pirmadienio Lietuvoje įvestas karantinas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA