Virš Kauno sušvito įspūdingas gamtos reiškinys | Kas vyksta Kaune

Virš Kauno sušvito įspūdingas gamtos reiškinys

R. Tenio nuotr.

Pirmadienio rytą į dangų akis pakėlę kauniečiai galėjo pastebėti ne itin dažną gamtos reiškinį. Saulę apsupo didelis baltas ratas, vadinamas Saulės halu – šiam optiniam reiškiniui susidaryti reikia ypatingų oro sąlygų.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojai halą virš miesto pastebėjo pirmadienį, apie 10 val. Kaunietės atsiųstoje nuotraukoje matyti Saulės diską supantis balkšvas apskritimas.

Anot interneto šaltinių, tai – optinis reiškinys, susidarantis lūžtant ir atsispindint šviesos spinduliams įvairių sluoksnių debesų ledo kristaluose. Halai atrodo kaip šviesūs ratilai, lankai, stulpai, dėmės aplink Saulę ar Mėnulį – jie gali būti rausvi, geltoni, žali ar žydri.

Halas dažnai nebūna toks ryškus ir akivaizdžiai krentantis į akis. Teigiama, kad paprastai halas papuošia Saulę 40-60 kartų per metus, o aplink Mėnulį matomas 15-20 kartų.

Senoliai pagal šį reiškinį dažnai spėdavo orą. Sakoma, jog jeigu aplink Saulę ar Mėnulį matomas halas, reikia laukti orų pablogėjimo. Siaurėjant vainiko juostoms, gali pradėti lyti arba snigti, o kai juostos platėja – galima laukti gražių orų.

Halas išties padeda numatyti orus, nes jo susidarymas susijęs su šiltos oro masės advekcija. Dažniausiai būna taip: po giedrų orų atmosferos slėgis ima kristi, padvelkia pietys. Iš pietvakarių ar vakarų pasirodo greiti, permatomi plunksniniai debesys.

Neilgai trukus, dangus pasidaro balzganas, tarsi Saulė šviestų per matinį stiklą, šešėliai pasidaro neryškūs. Tuo metu kaip tik ir gali pasirodyti halo ratilas arba lankai. Tiesa, reiškinio matomumui didelę įtaką turi tas pats debesuotumas – net ir nedaug pasikeitus oro sąlygoms, halas gali išskysti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA