Skelbiamos detalios instrukcijos, kaip elgtis prie Vokietijos sienos įstrigusiems lietuviams | Kas vyksta Kaune

Skelbiamos detalios instrukcijos, kaip elgtis prie Vokietijos sienos įstrigusiems lietuviams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jau antrą parą Vokietijos–Lenkijos pasienyje stovintys lietuviai užblokavo pravažiavimą į Lenkiją. Taip jie kovoja prieš Lenkijos sprendimą neleisti keliaujantiems lietuviams kirsti valstybės teritorijos. Užsienio reikalų ministerija paskelbė informaciją, kaip užstrigę lietuviai turėtų elgtis, kad grįžtų namo.

„Situacija tokia, kad po ilgų derybų su Lenkija paaiškėjo, kad jie kategoriškai nepraleis lengvųjų automobilių. Jie juos nori siųsti kitais keliais – dalį traukiniais, dalį keltu, bet pro sieną jie jų tikrai nepraleis“, – BNS pirmadienio vakarą sakė ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, iš Vokietijos ir Lenkijos pasienio pajudėjo pirmas iš autobusų ir mikroautobusų suformuotas konvojus.

„Pavyko susitarti, kad jie gali praleisti autobusus ir mikroautobusus, kuriuose daugiau nei septyni keleiviai ir, kiek žinau, pirma tokia kolona suformuota ir jau pajudėjo“, – teigė L. Linkevičius.

Lengvieji automobiliai per Lenkiją vykti negalės. Automobiliai turi vykti į Frankfurto prie Oderio centrinę geležinkelio stotį. Visi automobilių keleiviai (išskyrus vairuotoją) turi išlipti stotyje, kur jų nuo kovo 17 dienos, 7.30 val. ryto Vokietijos laiku lauks specialus traukinys (650 vietų).

Lengvieji automobiliai (be keleivių) turi atvykti į Sassnits (Zasnicas) jūrų uostą iki kovo 17 dienos 13 val. Vokietijos laiku, kur jie bus plukdomi keltu į Klaipėdą (250 vietų automobiliams +250 vietų vairuotojams) (keleiviai turi likti Frankfurto prie Oderio centrinėje geležinkelio stotyje).

Tiesiogiai iš pasienio socialiniame tinkle transliuojantys lietuviai įsiutę. Nesutinka su tokiomis sąlygomis ir stovi kolonoje pasienyje, užblokavę kelią. Vietoje esantis Lietuvos ambasadorius ramina tautiečius ir teigia, kad Lenkijai reikia dar 24 valandų, jog būtų priimtas kitoks sprendimas, tačiau jokių garantijų nėra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA