Lenkai nusprendė: grįžtančių lietuvių lengvaisiais automobiliais per sieną nepraleis | Kas vyksta Kaune

Lenkai nusprendė: grįžtančių lietuvių lengvaisiais automobiliais per sieną nepraleis

BNS 2020/03/16 21:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lenkija nesutinka Lietuvos link praleisti šiuo metu Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusių lietuvių su lengvaisiais automobiliais, teigia Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Situacija tokia, kad po ilgų derybų su Lenkija paaiškėjo, kad jie kategoriškai nepraleis lengvųjų automobilių. Jie juos nori siųsti kitais keliais – dalį traukiniais, dalį keltu, bet pro sieną jie jų tikrai nepraleis“, – BNS pirmadienio vakarą sakė ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, iš Vokietijos ir Lenkijos pasienio pajudėjo pirmas iš autobusų ir mikroautobusų suformuotas konvojus.

„Pavyko susitarti, kad jie gali praleisti autobusus ir mikroautobusus, kuriuose daugiau nei septyni keleiviai ir, kiek žinau, pirma tokia kolona suformuota ir jau pajudėjo“, – teigė L. Linkevičius.

Šiuo metu situacija pasipiktinę Vokietijos ir Lenkijos sienos kirsti negalintys lietuviai blokuoja kelią.

Socialiniuose tinkluose platinamame tiesioginiame vaizdo įraše matyti, kad šiuo metu prie kelią blokuojančių lietuvių atvykusi ir riaušių policija, su lietuviais bendrauja ir Lietuvos diplomatas.

Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigę lietuviai reikalauja būti praleisti per sieną su savo automobiliais.

Ministras L. Linkevičius pataria neblokuoti kelio, nes tai nėra išeitis – šiuo metu svarstomos kelios alternatyvos, kaip lietuviams grįžti namo.

„Čia tikrai ne derybininkų klaida, nes tartasi buvo prezidentų, premjerų lygiu ir labai intensyviai, akivaizdu, kad jie pro tą sieną nepravažiuos. Jeigu jie blokuos tą kelią, tai yra ne išeitis, nes jie tiesiog ten ir liks“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lietuvos link dėl koronaviruso grėsmės vykstantys lietuviai Vokietijoje pradėjo strigti nuo sekmadienio vidurnakčio, kai Lenkija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, užvėrė savo sienas užsieniečiams.

Maždaug 2 tūkst. Lietuvos piliečių yra informavę diplomatines atstovybes, kad dėl apriboto judėjimo negali grįžti į tėvynę.

Pirmadienio vakarą dalį lietuvių iš Vokietijos į tėvynę skraidina Lietuvos karinis lėktuvas „Spartan“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA