Norintys grįžti namo, įstrigo Lenkijoje: nepraleidžia pasieniečiai | Kas vyksta Kaune

Norintys grįžti namo, įstrigo Lenkijoje: nepraleidžia pasieniečiai

BNS, DELFI 2020/03/15 09:57
DELFI, R. Sadausko – Kvietkevičiaus nuotr.

Premjerui Sauliui Skverneliui šeštadienį pranešus, kad Lietuva tariasi su Lenkija dėl humanitarinio koridoriaus, kuris leistų Lietuvos gyventojams grįžti į šalį per 72 valandas, dabar aiškėja, kad šis „žodinis” susitarimas gali būti ir neįgyvendintas.

Iš Vokietijos kartu su vyru autobusu grįžtanti lietuvė Ingrida Anužė šiuo metu su dar 9 lietuviais užstrigo Lenkijoje, ties Slubicės pasienio postu. Moteris pasakoja, kad Vokietijoje su vyru lankėsi darbo reikalais, kai jų skrydis buvo atšauktas, jie į Lietuvą nusprendė grįžti autobusu.

Tačiau nuo vakar vėlaus vakaro autobusui pajudėti tolyn per Lenkiją link Lietuvos nebuvo leista.

„Prie pasienio atvažiavome 23:55, šį laiką yra užfiksavusios ir kameros. Tačiau kol mus pradėjo tikrinti, kol priėjo pasieniečiai jau buvo ir 00:02. Todėl mūsų ir nebepraleido, nes jie tai argumentavo tuo, kad jau po dvyliktos valandos – viskas, nebepravažiavote.

Mums buvo liepta važiuoti atgal, skristi į Rygą ir iš jos bandyti grįžti į Lietuvą. Bet mes nesutinkame. Kadangi nesutinkame apsisukti atgal, mus čia pastatė į tokią aikštelę dabar ir karts nuo karto ateina pasakyti ir paraginti mus vėl apsisukti ir grįžti atgal į Vokietiją”, – pasakoja Ingrida.

Moteris tikina, kad pasieniečiai reikalauja rašytinio prašymo tam, kad būtų leista autobusu pravažiuoti pro Lenkiją į Lietuvą ir jog žodinis susitarimas, neva, šioje situacijoje negalioja: „Ką tik kalbėjau su ambasada, jie man pasakė, kad turėjo būti Skvernelio žodinis susitarimas, tačiau jokio susitarimo nėra. Ir jokio rašto nėra.”

Anot I. Anužės, autobuse buvusieji lenkai buvo išleisti, jie išvyko kas kur namo. Autobuse dabar liko įstrigę 10 lietuvių, 5 ukrainiečiai, 3 baltarusiai, 3 rusai, belgas, 3 latviai.

Autobuso vairuotojai – du lietuviai ir palydovė latvė taip pat sutrikę dėl susidariusios situacijos. Pašnekovė tikina, jog visi pasimetę: „Vairuotojus ir palydovę ragino grįžti į Berlyną, išleisti keleivius ir jiems apsistoti kokiose tarnybinėse patalpose. Tačiau mes, keleiviai, su tuo nesutinkame, rėkiame, kad nei ten, nei čia nepasiliksime.”

Moteris neslėpė apmaudo: „Atrodo, kad bėra taip, kaip sakė Skvernelis per televizorių, kad yra tas humanitarinis koridorius, kad dėl jo susitarta, kad bus galima grįžti per Lenkiją. <...> Dabar sulaukiu žinučių, man žmonės rašo, kad ne tik per Lenkiją, bet ir per Čekiją nebegali pravažiuoti, nebegali grįžti. Laukiame, kol bus priimtas kažkoks sprendimas.”

Autobuse įkalinti žmonės, anot Ingridos, neturi nei maisto, nei pakankamai vandens. Jie išleidžiami tik pasinaudoti biotualetais, esančiais netoli aikštelės, kurioje stovi autobusas.

„Tačiau mums išlipus iš autobuso ir einant į tualetą, pasigirstą pasieniečių šūkavimai, kad nevaikščiotume. Mus visus patikrino. Du kartus tikrino temperatūrą, visiems viskas gerai, niekas blogai nesijaučia, viskas mums tvarkoje”, – patikino I. Anužė.

Anot jo, Lietuvos piliečiai, norintys grįžti sausumos keliais per Lenkiją, turės suskubti per šį laiką kirsti Lenkijos Lietuvos sieną.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad apie šią situaciją yra žinoma ir Lenkija įspėta dėl incidento.

„Užsienio reikalų ministerija situaciją žino, Lenkijai dėl to yra išsiųsta nota. Mūsų žiniomis, vidurdienį dėl to Lenkijoje renkasi ekstremalių situacijų komisija“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Ji taip pat patvirtino, kad sekmadienį dėl šios situacijos tariasi Lietuvos ir Lenkijos premjerai, abiejų šalių Užsieinio reikalų, Susisiekimo ministerijų atstovai.

Lenkija sienas užsieniečiams užvėrė naktį iš šeštadienio į sekmadienį, tačiau premjeras žurnalistams teigė gavęs patikinimą, jog Lietuvos piliečiams bus sudarytos sąlygos per Lenkijos teritoriją grįžti ilgiau.

„Kalbant apie mūsų kaimyninę Lenkiją, po ilgų diskusijų mes gavome patvirtinimą, preliminarų, tiesa, kad sausumos transporto 72 valandų humanitarinis koridorius bus padarytas“, – žurnalistams vėlų šeštadienio vakarą sakė S. Skvernelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA