A. Veryga: nuo šiandien trumpinamas kavinių ir barų darbo laikas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: nuo šiandien trumpinamas kavinių ir barų darbo laikas

BNS, DELFI 2020/03/14 10:16
DELFI, R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pasirašė įsakymą, kuriuo trumpinamas barų, kavinių, restoranų darbo laikas – iki 22 valandos. Jis įsigalios nuo rytojaus.

„Nuo 2020 m. kovo 14 d. iki 2020 m. kovo 27 d. nusprendžiu:

1. Įpareigoti naktinius klubus, barus bei kitas naktinio pasilinksminimo vietas jų darbo metu riboti lankytojų srautus, užtikrinant tinkamas apsaugos sąlygas – atstumas tarp lankytojų turi būti ne mažesnis nei 1 metras ir užtikrinta galimybė tinkamai rankų higienai;

2. Įpareigoti naktinius klubus, barus bei kitas naktinio pasilinksminimo vietas užtikrinti tinkamą aplinkos valymą ir dezinfekciją remiantis parengtomis rekomendacijomis;

3. Įpareigoti naktinius klubus, barus bei kitas naktinio pasilinksminimo vietas nustatyti darbo laiko pabaigą iki 22 val.“, – rašoma penktadienį užregistruotame A. Verygos įsakyme.

Kritiškai tokį sprendimą socialiniame tinkle įvertino Andrius Tapinas. „Kadangi įsakymas mestas paskutinę minutę, tai man regis, kad valdantieji atrado puikią progą suvesti sąskaitas su nekenčiama industrija“, – feisbuke rašo jis.

Visoms parduotuvėms ir prekybos centrams rekomenduojama:

1. Organizuoti pirkėjų ir kitų lankytojų (toliau – lankytojai) srautus, atsižvelgiant į parduotuvės, prekybos centro ar kitos prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių, sudarant galimybę tinkamai rankų higienai;

2. Prie įėjimo į parduotuvę ar prekybos centrą paskelbti informaciją, atkreipiančią dėmesį į lankytojų asmens higienos laikymąsi (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas);

3. Skatinti lankytojus eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytis saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo;

4. Užtikrinti galimybę parduotuvės ir prekybos centro darbuotojams reguliariai (ne rečiau kaip kas 2 val.), o esant poreikiui ir dažniau, kruopščiai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu, ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis;

5. Užtikrinti galimybę dažniau nei įprastai valyti dažniausiai liečiamus paviršius (durų rankenas, turėklus, krepšių, vežimėlių rankenas ir t.t. ) ne tik drėgnu būdu, bet naudoti specialias dezinfekcines medžiagas. Paviršių dezinfekcijai naudoti 0,1 proc. natrio hipochlorito tirpalą;

6. Rekomenduoti visiems gyventojams pirmenybę teikti apsipirkimui internetu, vengiant artimo kontakto.

Taip pat uždraudžiama parduotuvėse, prekybos centruose ir kitose prekybos vietose dirbti darbuotojams, atvykusiems/parvykusiems iš rizikingų šalių, kurių sąrašas skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto puslapyje kuriems privaloma 14 dienų izoliacija. Uždraudžiama ir asmenims, atvykusiems/parvykusiems iš rizikingų šalių lankytis prekybos centruose, parduotuvėse, kitose prekybos vietose.

Finansų ministras: dėl koronaviruso rengiamos finansinės priemonės

Finansų ministerija ruošia priemonių paketą dėl koronaviruso: jos apimtų likvidumo paskolas, mokesčių atidėjimą. Siūlymus trečiadienį svarstys Vyriausybė.

„Kokios tai priemonės? Visų pirma, jos apima pagalbą smulkiam ir vidutiniam verslui, sektoriams, kurie labiausiai nukentėję – tai apimtų ir likvidumo paskolas, mokesčių atidėjimą“, – sakoma Finansų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame finansų ministro Viliaus Šapokos komentare.

Ministras teigia, jog nemaža dalis priemonių jau šiuo metu egzistuoja, pavyzdžiui, galima kreiptis dėl mokesčių atidėjimo.

„Užtikrinsime, kad procesas būtų sklandus, kad padėtume verslui, kuris labiausiai nukentėjęs, bet čia svarbu atkreipti dėmesį į labai svarbų faktorių: situacija nėra eilinė. Tiek valdžios institucijoms, tiek verslo institucijoms reikia solidarizuotis, veikti išvien tam, kad poveikį galėtume sušvelninti tiek, kiek yra įmanoma“, – sako ministras.

V. Šapokos teigimu, dėl neigiamo pandemijos poveikio teks peržiūrėti ekonomines prognozes. Ministerija atnaujintas prognozes pateiks kovo antroje pusėje.

„Šiuo metu galime pasakyti, kad neigiamas poveikis yra įvertintas, prognozės bus peržiūrimos mažėjimo linkme. Ar įmanomas recesijos variantas? Niekas nepasakys, kaip ši situacija rutuliosis toliau ir kuo tai pasibaigs, kaip ir niekas nesitikėjo, kad virusas taip paplis“, – sako ministras.

V. Šapoka taip pat pažymi, kad dėl atsakingo finansų tvarkymo Lietuva turi pačią aukščiausią patikimumo reputaciją pasaulyje per visą 30 metų nepriklausomybės laikotarpį.

„Manau, tikrai tą situaciją išnaudosime Lietuvos piliečių naudai. Jeigu reikės, tikrai dar galime pasiskolinti papildomai, taip pat prireikus parinksime priemones, kad paskatintume ekonomiką, sušvelnintume šio lėtėjimo poveikį bei turėtume pakankamai lėšų iždo sąskaitose. Mes ruošiamės įvairiems scenarijams“, – sako V. Šapoka.

Vyriausybei bus siūloma skelbti karantiną Lietuvoje

Kitą savaitę Vyriausybei dėl koronaviruso grėsmės bus siūloma Lietuvoje skelbti karantiną, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Teiksime siūlymą kitą savaitę, kai ministrai susirinks, dėl karantino skelbimo valstybėje“, – teigė jis.

A. Veryga sakė, kad karantino paskelbimas leis įjungti dar griežtesnes apsaugos priemones.

„Tada jau įsijungia ir labai griežtos priemonės, jos atriša rankas sudrausminti tuos neklaužadas, kurie labai keistai argumentuoja savo nesiizoliavimą, jie sako: mes nebijome viruso“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, karantinas leistų ir paprasčiau vykdyti valstybės sienų kontrolę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA