Vyriausybė planuoja skelbti karantiną Lietuvos mastu | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė planuoja skelbti karantiną Lietuvos mastu

BNS / Ignas Jačauskas 2020/03/14 13:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad po naujausio koronaviruso atvejo, nustatyto iš Danijos grįžusiam kretingiškiui, kontaktinių asmenų nebepavyks nustatyti. Anot ministro, jau pirmadienį Vyriausybė gali paskelbti griežčiausią priemonę – karantiną.

„Turime naują nustatytą atvejį, tai yra kretingiškis, kuris 10 dieną parvyko iš Danijos į Kauno oro uostą, autobusu vyko į Vilnių pas draugę, Vilniuje lankydamasis jis vaikščiojo, lankėsi kavinėse, buvo viešose vietose, o kovo 11 dieną susirgęs su drauge vyko į Kretingą“, – pasakojo A. Veryga.

Anot jo, penktadienį, jau pasireiškus ligos simptomams, vyras kreipėsi į Klaipėdos ligoninę ir nustačius koronavirusą buvo izoliuotas.

„Su jo tėvais ir draugu susisiekta, tėvai yra saviizoliacijoje, draugas gyvena su močiute, jis irgi yra saviizoliacijoje. Bet kaip jūs suprantate iš informacijos, visų kontaktų nustatyti – praktiškai jokių galimybių. (…) Tikrai neturime savęs apgaudinėti – tokių žmonių Lietuvoje yra tikrai ne vienas“, – pabrėžė A. Veryga.

Anot jo, svarstoma, ar paviešinti kretingiškio ir kitų užsikrėtusiųjų kelionės maršrutus ir vietas su lankymosi laiku.

Ministras sako, kad iš rizikos šalių atvykstančių keleivių iš oro uostų ar Klaipėdos uosto parvežti neketinama, nes tai būtų pernelyg sudėtinga, ir rekomenduoja jiems grįžti namo asmeniniais automobiliais ar paprašyti juos parvežti šeimos narių.

„Toks scenarijus jau nelabai realus. Ką galima tik padaryti ir kas bus daroma, toks pavedimas yra duotas, kad prie sienos autobuse nustačius karščiuojantį asmenį, kad jis būtų izoliuojamas, po namus tie žmonės visi po namus išvežiojami, pristatomi. Lietuvoje jei būtų karščiuojantis žmogus, yra procedūra. Jei jie nekarščiuojantys, vyksta namo ir saviizoliuojasi“, – aiškino A. Veryga.

Pirmadienį ruošiamasi skelbti karantiną

Tuo metu premjero patarėjas ir koronaviruso komunikacijos grupės vadovas Giedrius Surplys sakė, kad pirmadienį šalyje „greičiausiai bus skelbiamas karantinas“ ir koronaviruso kontrolės planai bus pateikti kiekvienai savivaldybei atskirai. Dėl tolimesnių priemonių šeštadienį į pasitarimą renkasi ministrų kabinetas.

A. Veryga sako, kad išplitus koronavirusui kurioje nors savivaldybėje, paskelbus karantiną, iš jos ir į ją nebebus galima judėti.

„Aš beveik neturiu abejonių, kad jis (karantinas – BNS) bus, jis bus teikiamas Vyriausybei. Sąlygos yra dabar dėliojamos, kokios jos bus, nes dalis mano, kaip operacijų centro vadovo nurodymų, karantino sąlygomis bus privalomos visiems. Teoriškai gali būti visko, ir judėjimo ribojimas viduje, ir labai griežta atsakomybė tiems, kurie nesilaiko karantino sąlygų“, – sakė A. Veryga.

„Jei Vilnius taps labai rimtu židiniu, išplis liga, labai gali būti, kad jūs tiesiog neišvažiuosite iš Vilniaus“, – pridūrė jis.

Skrydžiai nestabdomi leidžiant išvykti užsieniečiams

E. Tamašunienė sako, kad keltams ir traukiniams taip pat galios ribojimai, t.y. nuo šeštadienio vakaro į Lietuvą jais atvykę užsieniečiai, neturintys leidimo dirbti Lietuvoje, į šalį nebebus įleidžiami.

Nors Lietuva yra paskelbusi dėl koronaviruso paplitimo rizikingų valstybių sąrašą, kuriame iš viso yra 18 šalių, skrydžiai nuo pirmadienio draudžiami tik į Italiją. Į kai kurias šio sąrašo valstybes bendrovės skrydžius nutraukia savo iniciatyva.

A. Veryga aiškina, kad kol kas skrydžiai į jas nestabdomi leidžiant grįžti namo šių valstybių piliečiams.

„Yra logika nebeleisti (Lietuvos piliečiams – BNS) išskristi, leisti išskristi tik užsieniečiams. Čia yra tik kelių dienų klausimas, kada jų piliečiai išvyks, o mūsiškiai jau nebegalės išskristi“, – akcentavo jis.

Visus išvykusius į užsienį Vyriausybės atstovai ragina kuo greičiau grįžti į Lietuvą, neatsižvelgiant į tai, kad, pavyzdžiui, turi nesibaigė užsakytos kelionės laikas ir grįš tik jam pasibaigus.

„Labai realu, kad tada grįžti bus tikrai labai labai sudėtinga. Šalys jau dabar organizuoja savo piliečių susigrąžinimą, parvykimą – dabar tuo reikia naudotis, nes judėjimas bus labai komplikuotas“, – akcentavo A. Veryga.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė taip pat ragino visus gyventojus likti namuose, ramiems.

„Visų prašome būti namuose, su savo šeimomis (…), bet būkime ramūs, atsakingi, atsakingas mūsų požiūris ir padės mums suvaldyti virusą, kuris šiuo metu pakankamai gerai valdomas, bet naujos priemonės leis tai padaryti daug geriau“, – tikino R. Tamašunienė.

Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės paskelbta ekstremali situacija, dviem savaitėms sustabdytas ugdymo procesas, kultūros, sporto, laisvalaikio įstaigų veikla, uždrausti vieši renginiai uždarose patalpose, gyventojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Pasaulyje registruota daugiau nei 145 tūkst. susirgimų COVID-19, 5,4 tūkst. žmonių mirė, beveik 72 tūkst. pasveiko. Lietuvoje iki šiol registruoti septyni koronaviruso atvejai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA