Kauno klinikinės ligoninės vadovas daugiau papasakojo apie paskutinį koronaviruso atvejį: tai tik ledkalnio viršūnė | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikinės ligoninės vadovas daugiau papasakojo apie paskutinį koronaviruso atvejį: tai tik ledkalnio viršūnė

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienio popietę Kauno klinikinėje ligoninėje surengtoje specialioje spaudos konferencijoje gydymo įstaigos generalinis direktorius Albinas Naudžiūnas suteikė daugiau informacijos apie naujausią Kaune užfiksuotą koronaviruso atvejį. Profesoriaus duomenimis, jaunas vyras slidinėjo Šiaurės Italijoje, kartu su juo keliavo dar 6 žmonių kompanija.

Užsikrėtimas įtariamas ir seseriai

Kaip žurnalistams pasakojo A. Naudžiūnas, naujas koronaviruso (COVID-19) infekcijos atvejis Kaune, apie kurį pranešta penktadienį, nėra sunkus susirgimas.

„Praeita para buvo nelengva. Pajutę susirgimo simptomus, patys atvyko arba greitosios buvo atvežti 40 pacientų, apie 20-čiai įtariamas koronavirusas. Tiek mėginių ir ištirta, iš jų vienam patvirtinta infekcija“, – pasakojo gydymo įstaigos vadovas, pridėjęs, kad mėginiai imami iš nosiaryklės.

Pacientas, nurodė A. Naudžiūnas, bokse, izoliuotas. Tai 27-erių metų amžiaus vyras, slidininkas, grįžęs iš Šiaurės Italijos. Užsikrėtusysis parskrido lėktuvu vasario 29 d., izoliavosi, tačiau gyveno su seserimi. Ji, ligoninės direktoriaus žiniomis, jau karščiuoja, yra tiriama dėl infekcijos – šiuo metu A. Naudžiūnas negalėjo nurodyti, kurioje gydymo įstaigoje kaunietė stacionarizuota.

A. Naudžiūno žiniomis, karščiuoja ir koronavirusu užsikrėtusio kauniečio sesuo / R. Tenio nuotr.

„Kartu skrido dar 6 žmonės, jie save izoliavę. Paties paciento būklė nebloga. Vakar jis karščiavo ir skaudėjo gerklę, šiandien temperatūra ir savijauta normali. Greičiausiai, ligos eiga bus lengva“, – dėstė A. Naudžiūnas.

Maistą susirgusysis užsakydavo per „Barborą“ ir teigia grįžęs iš Italijos bendravęs tik su seserimi. NVSC informaciją patikrins, bet žmogus tvirtina vykdęs Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas. „Kontaktas buvo tik su seserimi, tikiuosi, kurjeris prekes palikdavo už durų“, – tarstelėjo Kauno klinikinės ligoninės direktorius.

Priemonių imtasi per vėlai

„Laikykime tai geru pavyzdžiu, – savarankišką izoliaciją komentavo A. Naudžiūnas. – Tačiau bloga naujiena, kad vyras skrido lėktuvu, buvo daug žmonių. Jų pačių kompanijoje – 6 asmenys, tad kontaktų pakankamai. (…) Ko gero, lėktuvas iš Milano leidosi Vilniuje.“

Profesorius pastebėjo, kad su Šiaurės Italija lietuvių ryšiai didžiuliai, žmonių grįžta vis daugiau. Dabar užfiksuoti 6 atvejai, mediko manymu – tik ledkalnio viršūnė.

„Tikriausiai, yra užsikrėtusių daugiau ir už savaitės reikės laukti sunkesnių susirgimo atvejų. (…) Po šių priemonių paskelbimo žmonės atšaukia keliones, bet tai padaryta per vėlai. Manu, infekcijos nešiotojų Lietuvoje šiuo metu nemažai“, – sakė A. Naudžiūnas.

Visgi jis tikisi, kad savaitgalį didesnio pacientų srauto nei vakar nebus. „Boksų turime 11, dar 20 prireikus guldysime į skyrių. Jeigu žmonių su įtariamu koronavirusu bus labai daug, kiti pacientai bus perkelti į kitus skyrius ar ligonines“, – tolesnius veiksmus aiškino ligoninės generalinis direktorius.

Stabdomas ugdymo procesas, atšaukiami masiniai renginiai

Kaip skelbė „Kas vyksta Kaune“ Vyriausybė ketvirtadienį dėl koronaviruso grėsmės nusprendė dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą. Kaune penktadienį dėl to ištuštėjo darželių ir mokyklų kiemai, gerokai nykesnis nei įprastai ir Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelis.

Apie sprendimus dėl reagavimo į koronaviruso grėsmę pirmas pagal dydį mieste KTU informavo ketvirtadienį, darbo dienos pabaigoje. Universitetas taip pat priėmė sprendimą dviem savaitėms, nuo kovo 13 iki kovo 27 d., keisti savo darbo organizavimo tvarką bei nukelti studijų procesą.

Taip pat nuo penktadienio „Kauno autobusai“ sustabdė prekybą bilietais, įsigyjant juos pas vairuotojus. Keleiviai raginami aktyviau naudotis išmaniąja programėle „Žiogas“ arba pasirūpinti elektroninio bilieto kortelėmis ir jas papildyti.

Grynųjų pinigų atsisakymas, savivaldybės teigimu, prisidės prie papildomos prevencijos apsaugant viešojo transporto vairuotojus nuo kontakto su keleiviais ir padedant išvengti galimų viruso grėsmių.

Atšaukti „Žalgirio“ arenoje ir kitur turėję vykti masiniai renginiai, vakarėliai, nors dalis pasilinksminimo vietų kol kas ketina tęsti veiklą. „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, daug mažesnio klientų srauto sulaukia ir didieji miesto prekybos centrai.

Sergamumo koronavirusu Lietuvoje statistika pateikiama čia. Naujausiais globalaus koronaviruso paplitimo žemėlapio duomenimis, pasaulyje patvirtintų susirgimo atvejų yra 135 467, iš kurių pasveiko 69 645 ir mirė 4 981 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA