Darbo kodekso pataisa: nesutikę dirbti nuotoliniu būdu, gali būti nušalinami | Kas vyksta Kaune

Darbo kodekso pataisa: nesutikę dirbti nuotoliniu būdu, gali būti nušalinami

BNS 2020/03/13 11:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iš užsienio grįžę Lietuvos gyventojai, darbdaviui pasiūlius nesutikę dirbti nuotoliniu būdu, galės būti nušalinti nuo darbo ir negaus darbo užmokesčio. Tokią Darbo kodekso pataisą siūlo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Siūloma tuos gyventojus, kurie turės galimybę, bet atsisakys dirbti nuotoliniu būdu, nušalinti, nes jis kelia grėsmę kitiems kolektyvo nariams“, – penktadienį Socialinių reikalų ir darbo komitete sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas siūlė ieškoti būdų, kaip nuotolinį darbą paskatinti.

„Ką daryti, jeigu darbdavys nesiūlo (darbo nuotoliniu būdu – BNS)?“ – klausė jis.

E. Radišauskienė pranešė, kad ministerija jau yra parengusi ir daugiau įstatymų pataisų dėl darbo sąlygų koronoviruso ar kitų epidemijų sąlygomis.

„Saviizoliaciją taikantiems asmenims ar prižiūrintims karantine esančius vaikus, nes neveikia mokyklos ir darželiai, bus galima nustatyti 14 dienų dalinį darbą, kai nereikia iš viso eiti į darbą. Pateikus prašymą „Sodrai“ bus galima gauti išmoką, kuri negali būti didesnė negu 30 proc. šalies vidutinio uždarbio“, – pranešė E. Radišauskienė.

Pasak jos, ketvirtadienį nedarbingumo pažymas turėjo 924 gyventojai, grįžę iš užsienio ar izoliavęsi dėl koronoviruso grėsmės.

„Sodros“ direktorės Julitos Varanauskienės teigimu, dėl karantino į darželius ar mokyklas neinančių mažamečių tėvams nuo pirmos dienos nedarbingumo pašalpą moka „Sodra“.

Paprastai pirmąsias dvi nedarbingumo dienas apmoka darbdavys, o vėliau „Sodra“ moka 80 proc. žmogaus atlyginimo.

Opozicijos iniciatyva Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete aptariamos galimos koronaviruso pasekmės dirbantiesiems ir artimuosius slaugantiems gyventojams bei galimybės keisti įstatymus dėl darbo laiko, sąlygų ir darbo priemonių prieinamumo epidemijos metu.

Posėdis sušauktas reaguojant į ekstremalią situaciją dėl koronaviruso ir su tuo susijusias socialines problemas.

Į posėdį neatvykus keliems parlamentarams, komitetui pritrūko kvorumo ir jis negali balsuoti.

Posėdyje nedalyvavo socialdemokratas Algirdas Sysas – pasak komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės, jis izoliavosi, nes išvakarėse bendravo su parlamentaru Egidijumi Vareikiu, kuris neseniai grįžo iš Prancūzijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA