Advokatė paaiškino, kokia institucija sprendžia vaiko išlaikymo klausimą, jei gyvenate užsienyje | Kas vyksta Kaune

Advokatė paaiškino, kokia institucija sprendžia vaiko išlaikymo klausimą, jei gyvenate užsienyje

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja siekdama išsiaiškinti, ar ji gyvendama užsienyje gali Lietuvos teismų prašyti priteisti išlaikymą vaikams iš buvusio sutuoktinio.

„Aš su vaikais gyvenu Airijoje, o mano buvęs sutuoktinis, dviejų mano vaikų tėvas, gyvena Jungtinėje Karalystėje. Ar mums visiems gyvenant užsienyje yra galimybė prašyti Lietuvos teismų priteisti iš tėvo išlaikymą vaikams?“, – plačiau klausimą pateikė skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos aukščiausiasis teismas yra pažymėjęs, kad bylos, kuri turi tarptautinį elementą, klausimams dėl išlaikymo priteisimo taikomas 2008 m. gruodžio 18 d. Tarybos reglamentas (EB) Nr. 4/2009 dėl jurisdikcijos, taikytinos teisės, teismo sprendimų pripažinimo ir vykdymo bei bendradarbiavimo išlaikymo prievolių srityje (toliau – Išlaikymo reglamentas).

Išlaikymo reglamento 3 straipsnis nustato bendrąsias jurisdikcijos taisykles, pagal kurias išlaikymo kreditorius gali pateikti pareiškimą tos vietos, kurioje atsakovas turi nuolatinę gyvenamąją vietą, teismui (a punktas) arba tos vietos, kurioje yra kreditoriaus nuolatinė gyvenamoji vieta, teismui (b punktas) arba jei reikalavimas dėl išlaikymo yra papildomas pagrindiniam ieškiniui, susijusiam su asmenų statusu, kaip pareiškimas dėl santuokos nutraukimo (c punktas) arba dėl tėvų pareigų (d punktas), teikiamas teismui, kuris turi jurisdikciją nagrinėti atitinkamai vieną ar kitą ieškinį.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Šiuo atveju, atsižvelgus į skaitytojos situacijos aplinkybes, konstatuotina, kad Išlaikymo reglamento 3 straipsnio a, b ir c punktai netaikytini, nes vaikų tėvo gyvenamoji vieta yra Jungtinėje Karalystėje, vaikų gyvenamoji vieta taip pat yra ne Lietuvoje, Lietuvoje nėra nagrinėjama ir jokia su asmens statusu susijusi byla.

Vadinasi, skaitytojai pasikreipus į Lietuvos teismus dėl išlaikymo vaikams priteisimo iš vaikų tėvo ir šiam paprieštaravus tokiam ieškinio teismingumui, teismas paliks ieškinį nenagrinėtą.

Tačiau pagal Išlaikymo reglamento 5 straipsnį tuo atveju, kai teismas neturi jurisdikcijos pagal Išlaikymo reglamente nustatytas taisykles, jis gali būti kompetentingas spręsti dėl išlaikymo prievolių, jei atsakovas dalyvauja procese.

O tai reiškia, kad jeigu vaikų tėvas raštu išreikštų valią, kad jis sutinka, jog byla būtų sprendžiama Lietuvos teismuose (Išlaikymo reglamento 4 straipsnio 2 dalis) arba dalyvaudamas procese tėvas neprieštarautų pasirinkto teismo jurisdikcijai, tokiu atveju byla, nors ir nėra teisminga Lietuvos teismui pagal bendrąsias jurisdikcijos taisykles, tačiau, atsakovui neginčijus teismo jurisdikcijos, ji taptų teisminga pagal Išlaikymo reglamento 5 straipsnį.

Tokiu būdu, kai šalys sutinka dėl bylos teismingumo, ji gali būti nagrinėjama Lietuvos teismuose.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA