Kaune prie parduotuvių nusidriekė eilės: didžiuliais kiekiais perkamas dezinfekcinis skystis | Kas vyksta Kaune

Kaune prie parduotuvių nusidriekė eilės: didžiuliais kiekiais perkamas dezinfekcinis skystis

delfi.lt / Kotryna Dagenytė 2020/03/12 20:46
DELFI nuotr.

Kaune trečiadienį paskelbus du naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, miesto vaistinėse gan ramu ir žmonių antplūdžio nėra. „Delfi“ šiandien lankėsi trijose Kauno centre esančiose vaistinėse ir teiravosi ten dirbančių darbuotojų, ar žmonės perka dezinfekcinius skysčius ir ar jų užteks visiems.

[galerija kiek=”20″]

Žmonių antplūdžio vaistinėse nepastebi

Pirmojoje vaistinėje dirbanti moteris pasakoja, kad šiuo metu dezinfekcinio skysčio vaistinėje turi dar 5 vienetus. Pasak jos, dezinfekcinių priemonių kiekis yra paskirstytas vaistinėms, jos prekes gauna kiekvieną dieną.

„Šiandien dezinfekcinio skysčio gavome ir nepritrūkome. Pas mus apyvarta nėra labai didelė, bet šios priemonės pas mus šiandien nupirko jau 8 vienetus. Atėjusiems patariame ir parenkame vaistus, kuriais stiprinamas imunitetas. Patariame ir kaip rankas reikia plauti. Dabar labai rekomenduojame gaminius su vitaminu C“, – sako ji.

Moteris tikina, kad žmonių antplūdžio pastarosiomis dienomis tikrai nėra, ateina tie patys pastovūs klientai. Anot jos, kitose vaistinėse, ypač esančiose prie Kauno geležinkelio stoties, plūsta daug didesnis žmonių kiekis.

Kitoje vaistinėje darbuotojos aiškina, kad turi apsirūpinę „Duoseptic“ tirpalo, spiritinių servetėlių, salicilo spirito atsargomis. Moteris tikina, kad šių produktų trūkumą buvo pastebėjusi, kai tik buvo paskelbta ekstremalioji padėtis.

„Šiuo metu dezinfekcinių priemonių tikrai turime, negaliu pasakyti kas bus po kelių dienų. Pirkimas yra neprognozuojamas“, – pasakoja pašnekovė.

Žmonės renkasi ir ūkišką muilą

Moterys, apsipirkusios vaistinėje, atskleidžia, kad dezinfekcinio skysčio neperka ir dabar rankas plauna tik ūkišku muilu. Anot jų, įprotis plauti rankas yra išlikęs, to moko ir anūkus.

„Manau, kad koronaviruso grėsmė Kaune yra, nes yra ir žmonių, kurie nesisaugoja ir vyksta į užsienį. Manau, kad dabar reikėtų būti namie ir nevykti į kitas šalis ir pati neplanuoju niekur keliauti. Kruopų ir kitų produktų iš anksto neužsipirkome, turime jų, kaip visada. Dezinfekcinio skysčio niekur nėra, kiek randame, juo naudojamės darbe“, – situaciją aiškina viena iš moterų.

Dezinfekciniai skysčiai vaistinėse neužsilieka

Trečiojoje aplankytoje vaistinėje dirbanti moteris pasakoja, kad šiandien gautus dezinfekcinius skysčius jau baigia išparduoti. Anot jos, tikslaus gauto produktų skaičiaus nežino, tačiau jis yra mažesnis, nei norėtųsi.

„Turime likusius vos du dezinfekcinio skysčio buteliukus. Žmonės tikrai jį perka, dažnai renkasi ir spiritines servetėles, vitaminą C, produktus dezinfekuoti gerklei ir arbatas, kad stiprintų organizmą. Dezinfekcinius skysčius parduodame greitai ir vaistinėse jie neužsilieka, bet manau, kad priemonių užteksime“, – tikina ji.

Vaistininkė aiškina, kad nepastebi dėl koronaviruso išsigandusių žmonių ir patys stengiasi juos nuraminti. Anot jos, panikuojant dėl viruso, gali išlįsti kitos ligos ir taip pabloginti sveikatą.

Panikos dar nejaučia

Dar viena kalbinta praeivė pasakoja, kad dezinfekcinio skysčio nepirko, o rankoms plauti naudoja ūkišką ir paprastą muilus. Anot jos, panika dėl koronaviruso nejaučiama, tačiau ji tikina, kad virusas yra pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms.

„Rankas pastoviai plauname, kaip ir visada. Dezinfekcinio skysčio niekur net neieškojau, tik mačiau, kad jis yra parduodamas kosmetikos parduotuvėje, mažuose turistiniuose buteliukuose. Manau, kad reikėjo uždaryti ne vaikams skirtas įstaigas, o visus grįžtančius iš užsienio. Reikia juos sustabdyti, kad nevaikščiotų ir virusas neplistų. O dabar sveiki vaikai bus uždaryti namuose.

Nepirkau papildomai produktų, žinau, kad su tiek maisto, kiek turiu dabar, galiu 2 savaites niekur neiti. Nusipirkau tik kilogramą miltų, bet ne daugiau, kad neįsiveistų kenkėjų“, – atvirauja ji.

Žmonės laukia eilėse ir lauke

„Vilniaus degtinės“ direktorius Rokas Mituzas juokauja, kad dabar per žmonių minią negalintis net įeiti į savo parduotuvę. Anot jo, pirkėjai stovi eilėje ir lauke, norėdami įsigyti dezinfekcinio skysčio.

„Pagal pardavimus, galime sakyti, kad žmonės daugiausia perka dezinfekcinį skystį. Parduodame jo nemažai, nes poreikis yra didelis, o žmonės džiaugiasi jo radę ir įsigiję. Galbūt čia tas burbulas tuoj užsigesins, nes pradėsime visur jo vežti. Kai išvažiuos visi kiekiai, kuriuos dabar gaminame, visiems bus ramu, niekas nepanikuos“, – ramina jis.

Tikina, kad dezinfekcinio skysčio tikrai užteks

Anot direktoriaus, svarbiausia problema, kad ilgą laiką dezinfekcinio skysčio nebuvo ir susidarė vakuumas. Jis teigia, kad yra nemažas poreikis ir paviršių dezinfekavimo priemonių, kuriam dar neturi leidimo.

„Žmonės ir įvairios įmonės prašo produkto paviršiams dezinfekuoti. Rankų dezinfekavimo skysčio galime pagaminti tokius kiekius, kad ne tik nepritrūksime, bet visi turės namie, mašinose ir atsargai galės laikyti, tad problemos su kiekiu tikrai nebus.

Leidimą ir informaciją, kokį produktą reikia gaminti, mes gavome tik praėjusį ketvirtadienį vakare, mums dar reikėjo pasiruošti etiketes, žaliavas, skystį ir tarą. Dabar per dieną pagaminame apie porą sunkvežimių dezinfekcinio skysčio.

Plaukia užsakymai iš visų didžiausių tinklų, viskas važiuoja urmu. Galima įsivaizduoti, kad kitą savaitę niekas nepanikuos ir visi bus ramūs“, – situaciją apibendrina pašnekovas.

Siekia patenkinti Lietuvos poreikį kuo greičiau

Anot jo, įmonė gauna masiškai daug užsakymų ir iš užsienio šalių, bet yra nusprendę, kad kol nepatenkins Lietuvos poreikio 100 procentu, į užsienį vežti nežada.

„Šis produktas turi registraciją tik Lietuvoje, tad mes jo negalime pardavinėti kitur ir nemąstome apie tai. Esame išsikėlę sau tikslą patenkinti Lietuvos poreikį kuo greičiau ir manau, kad kitos savaitės viduryje nebebus rankų dezinfekavimo skysčio trūkumo klausimo“, – tikina jis.

R. Mituzas užtikrina, kad tik laiko klausimas, kada visi turės ant stalo po 5 litrų talpos dezinfekcinio skysčio kanistrą ir suprasime, kad problemos nėra. Anot jo, reikėjo greičiau suktis ir gauti leidimus ir jau prieš dvi savaites žmonės būtų galėję dezinfekuotis.

Delfi primena, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) įsakymu, keturiolikai Lietuvos bendrovių buvo suteiktas leidimas gaminti rankų dezinfekcinį skystį skubos tvarka. Bendri šių įmonių pajėgumai per mėnesį – apie 2 tūkst. tonų.

Leidimai išduoti bendrovėms: „Valentis“, „Eko pirk“, „Ruvera“, „Retrorega“, „Lesta“, „Danushis Chemicals“, „Cosmoway“, inovacinei firmai „MKDS“, „BIOK laboratorija“, „Vilniaus degtinė“, „Koslita“, „Italiana LT“, „Aconitum“ ir „Kurana“. Šiuo metu prašymus dėl trūkstamo leidimo minėtai produkcijai yra papildomai pateikusios įmonės „Ukmergės vaistinė“, „BS Chemical“, „Profline“ ir „Bio Circle Balticum“. Pasak ministerijos, viešajam sektoriui per mėnesį gali reikėti apie 600 tonų skysčio, tačiau pirmasis užsakymas sieks 100 tonų.

Kaip jau buvo skelbiama, „Maximos“ tinkle skystis turėtų atsirasti šią savaitę, prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse dezinfekcinio skysčio turėtų atsirasti kitą savaitę.

„Benu“ vaistinių tinklas skelbia į vaistines pristatęs apie 10 tūkst. vienetų anksčiau iš tiekėjo užsakyto dezinfekcinio skysčio, dalyje vaistinių jo turėtų atsirasti penktadienį. „Eurovaistinės“ Komunikacijos vadovės Lauros Bielskės teigimu, tinklo vaistinėse dezinfekcinių priemonių yra užtektinai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA