Pranešama apie Kauno regione nuo gripo mirusius du žmones | Kas vyksta Kaune

Pranešama apie Kauno regione nuo gripo mirusius du žmones

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento duomenimis, nuo gripo mirė dvi Kauno apskrities gyventojos (79 m. amžiaus Kaišiadorių r. ir 63 m. Kauno r.).

Kaip pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, viena iš jų sirgo lėtinėmis ligomis, todėl rizika susirgti sunkia gripo forma buvo didesnė. Paaiškėjo, kad abi ligonės nebuvo pasiskiepijusios vakcina nuo sezoninio gripo. Lietuvoje gripas šį sezoną jau pareikalavo 8 gyvybių.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gripu kasmet suserga apie 5–10 proc. suaugusių ir 20–30 proc. vaikų. Nuo gripo, jo sukeltų komplikacijų ir lėtinių ligų paūmėjimo pasaulyje kasmet miršta 0,5–1 milijonas žmonių, tuo tarpu Europos Sąjungoje/Europos ekonominės erdvės šalyse – vidutiniškai apie 40 tūkstančių žmonių.

Gripo virusas dėl galimų komplikacijų yra ypač pavojingas vaikams iki 1 metų, vyresniems nei 65 metų, asmenims turintiems lėtinių ligų bei nėščiosioms. Gripo virusas, skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, dažniausiai sukelia pneumoniją, bronchitą, ausų uždegimą, sinusitą.

Sergant gripu, gali paūmėti lėtinės kvėpavimo takų ligos (astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, cistinė fibrozė), lėtinės širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, gali įvykti infarktas arba insultas. Gripo komplikacijos gresia 50 proc. gripu susirgusių vyresnio amžiaus žmonėms.

Sveikiems ir nesergantiems gretutinėmis ligomis asmenims gripas po ūminio periodo baigiasi be pakitimų, tačiau komplikacijų atvejais liga užsitęsia, gali pasireikšti įvairių organų pažeidimai. Sukeliamos komplikacijos didina mirštamumą, o pasveikusiems dažnai lieka liekamieji reiškiniai – silpnumas, gerklės perštėjimas, kosulys.

Kasmetinė vakcinacija išlieka veiksmingiausia visuomenės sveikatos intervencija, skirta švelninti ir užkirsti kelią sezoniniam gripui. Taikomos ir kitos gripo profilaktikos ir kontrolės priemonės ribojančios gripo viruso plitimą. Rekomenduojama laikytis rankų, nosies higienos, vengti kontakto su sergančiu asmeniu, stiprinti imunitetą, laikytis darbo ir poilsio režimo, būti fiziškai aktyviems.

Sezonine gripo vakcina pasiskiepyti rekomenduojama kasmet rudens–žiemos mėnesiais. Visais atvejais dėl sezoninio gripo skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA