Juodasis penktadienis: kaip pasikeis gyvenimas Kaune nuo kovo 13 dienos? | Kas vyksta Kaune

Juodasis penktadienis: kaip pasikeis gyvenimas Kaune nuo kovo 13 dienos?

Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kartu su Kovo 11-ąją atšvęstu Lietuvos laisvės 30-mečiu į Kauną atsirito ir pasaulinė koronaviruso pandemija. Ketvirtadienį šalies Vyriausybei paskelbus apie įvedamas specialiąsias priemones – stabdomą ugdymo procesą švietimo įstaigose bei reikalavimą atšaukti viešus renginius, dauguma Kauno įstaigų ėmėsi persvarstyti savo darbo organizavimo tvarką bei masiškai nukelti arba atšaukti suplanuotus renginius. Portalas „Kas vyksta Kaune“ domisi, kaip nuo penktadienio dirbs svarbiausios Kauno įstaigos.

Suplanuotų renginių griūtis

Ketvirtadienio rytą apie atšaukiamą koncertą pranešė dainininkas Justinas Jarutis, jo pavyzdžiu pasekė renginių vedėjas Justinas Jankevičius, pranešęs, kad nukeliamas ilgai planuotas jo pokalbis su Šarūnu Jasikevičiumi. Iš „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ (KEKS2022) biuro atskriejo pranešimas apie Kaune nukeliamą Laimės dieną, kuri turėjo būti švenčiama kovo 20-ąją.

„KEKS2022“ komanda kartu su daugiau kaip 90 partnerių šiųmetinei šventei buvo suplanavę daugiau kaip 150 renginių, skirtų tvarios gyvensenos ir ekologijos idėjų sklaidai. Saugant visuomenės sveikatą, planuoti renginiai nukeliami, iki kol pavojus dėl koranaviruso atslūgs“, – rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Po ekstremalios padėties komisijos posėdžio LR Vyriausybei pritarus draudimui organizuoti renginius lauke, kuriuose dalyvauja daugiau kaip 100 žmonių, apie sprendimą atsisakyti rengti tradicinę Kaziuko mugę ateinantį savaitgalį pranešė ir Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga.

„Gaila, kad taip staiga šis sprendimas priimtas, dar vakar kalbėta tik apie draudimą organizuoti renginius uždarose patalpose. Tačiau atsarga gėdos nedaro, todėl mes taip pat perkeliame Kazimiero mugę į balandį ar gegužę, priklausomai nuo situacijos“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė organizatorių atstovė.

Pasak jos, pinigai vietas užsisakiusiems prekeiviams nebus grąžinami, nes priežastis – nenugalimos jėgos (aut. pastaba – force majeure) poveikis. Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga Kaziuko mugę Kaune organizuoti turėjo jau 20-ąjį kartą.

Ketvirtadienį apie pokyčius pranešė ir vienas populiariausių festivalių Lietuvoje – „Kino pavasaris“. „25-asis „Kino pavasaris“ įvyks, tik kitu formatu, – rašome atsiųstame pranešime žiniasklaidai. – Kaip ir žadėjome, kovo 19–balandžio 2 dienomis festivalis vyks visoje Lietuvoje – filmus žiūrovai galės žiūrėti namų kino platformose. Taip išliksime ramūs dėl savo sveikatos ir sąmoningai neleisime plisti koronavirusui.“

Daugiau informacijos apie pasirinktą formatą „Kino pavasario“ organizatoriai žada paskelbti penktadienį rengiamoje specialioje festivalio transliacijoje, kurią kviečia stebėti tiesiogiai savo „Facebook“ paskyroje.

Muziejai ir bibliotekos dirbs įprastai

Kaip portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorės pareigas laikinai einanti Daina Kamarauskienė, kol kas muziejuje iki kovo 27-osios atšaukiami tik suplanuoti renginiai. „Mes negalime patys savo nuožiūra uždaryti muziejaus, kol negavome tokio ministerijos sprendimo. Kol kas jo nėra, kai tik gausime – informuosime lankytojus“, – sakė D. Kamarauskienė.

Pasak jos, muziejuje lankytojų yra žymiai sumažėję, tačiau darbuotojai šiek tiek baiminasi dėl čia apsilankančių užsieniečių. Papildomų stebėsenos priemonių, leidžiančių nustatyti, kad lankytojas yra su padidėjusia temperatūra, muziejuje nėra įdiegta.

Įprastai penktadienį planuoja dirbti ir Kauno apskrities viešoji biblioteka. Susisiekus su budinčia darbuotoja, ji sakė, kad jokių nurodymų nėra gauta, todėl penktadienį buvo  planuojama dirbti įprastomis valandomis, renginiai kol kas taip pat nėra atšaukti. „Kaip bus pirmadienį, kol kas nežinome“, – komentavo darbuotoja.

PAPILDYTA 2020.03.13 16:30 val. Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės pateiktais nurodymais, Kauno apskrities viešoji biblioteka nuo kovo 13 d. iki 27 d. laikinai sustabdė lankytojų aptarnavimą ir atšaukė visus suplanuotus renginius.

Apie stabdomą veiklą savo interneto svetainėje penktadienį paskelbė ir Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus. Lankytojų aptarnavimą nuo kovo 13 d. iki kovo 27 d. sustabdęs Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir jo padaliniai – M. Žilinsko dailės galerija, Paveikslų galerija, A. Žmuidzinavičiaus memorialiniai namai/Velnių muziejus, Istorinė LR Prezidentūra, A. ir P. Galaunių namai, M. Rakauskaitės ir L. Truikio memorialiniai namai, J. Zikaro memorialiniai namai, M. K. Čiurlionio memorialinis muziejus Druskininkuose, V. K. Jonyno namai-galerija Druskininkuose informavo, kad interesantai bus konsultuojami tik nuotoliniu būdu. (papildymo pabaiga)

VDU – čempionai!

Panašu, kad rimčiausiai į situaciją Kaune bent kol kas reagavo masinių renginių organizatoriai, miesto savivaldybė, nuo penktadienio stabdanti mokyklų veiklą, ir Vytauto Didžiojo Universitetas (VDU). Ketvirtadienį VDU svetainėje matomoje vietoje patalpintame rektoriaus Juozo Augučio laiške akademinei bendruomenei buvo prašoma laikytis oficialios patvirtintos tvarkos, kuri įsigaliojo paskelbimo dieną.

Universitete nuo kovo 13 d. stabdomi visi auditoriniai užsiėmimai, o paskaitos ir seminarai bus vykdomi nuotoliniu būdu arba paskiriant savarankiškas užduotis studentams.

Taip pat nuo kovo 13 d. iki kovo 30 d. nebus vykdomi praktiniai užsiėmimai (pvz. šokio, meno, muzikos, vaidybos ir t.t.) ir laboratoriniai bei studentų praktikos kitose institucijose. Nuo kovo 13 d. dviems savaitėms nukeliami ir visi tarpiniai atsiskaitymai, kurie negali būti vykdomi nuotoliniu būdu. Kaip informavo VDU, administracijos ir kiti neakademiniai darbuotojai dirba įprastu režimu, vengdami nebūtinų didesnių susibūrimų ir kontaktų.

Kaip ketvirtadienį informavo miesto savivaldybė, vadovaujantis Vyriausybės sprendimu Kaune mokyklos bus uždaromos nuo kovo 13-osios. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų uždarymo terminas – kovo 16-oji, pirmadienis.

Apie sprendimus dėl reagavimo į koronaviruso grėsmę pirmas pagal dydį mieste Kauno technologijos universitetas (KTU) informavo ketvirtadienį darbo dienos pabaigoje. Universitetas taip pat priėmė sprendimą dviem savaitėms, nuo kovo 13 iki kovo 27 d., keisti savo darbo organizavimo tvarką bei nukelti studijų procesą.

„Nuo penktadienio, kovo 13 dienos, visų studijų pakopų, studijų formų ir kursų KTU studentams atšaukiami akademiniai užsiėmimai – jie išleidžiami dviejų savaičių atostogų. Per šias dvi savaites akademinė bendruomenė pasirengs nuotoliniam paskaitų dėstymui. Mokslo metų pabaiga nukeliama dviem savaitėms“, – rašoma KTU pranešime spaudai.

Dėl darbuotojų darbo priimtas sprendimas, kad visi universiteto darbuotojai turės dirbti iš namų, išskyrus atvejus, kai to padaryti nebus galima dėl darbo pobūdžio. Dirbantiems darbo vietoje yra rekomenduojama vengti gausesnių susitikimų ir fizinio kontakto.

Taip pat universitete minėtu laikotarpiu atšaukti visi renginiai, susitikimai, susirinkimai, stabdomos visos darbuotojų užsienio komandiruotės.

Pokyčiai viešajame transporte

Savivaldybės sprendimu, nuo ketvirtadienio įvesti ir pokyčiai Kauno viešajame transporte. Keleiviai galės įlipti į autobusus bei troleibusus pro visas duris. Tai prisidės prie geresnės oro cirkuliacijos transporto priemonėse bei tolygesnio keleivių srautų pasiskirstymo.

Taipogi nuo penktadienio „Kauno autobusai“ stabdys prekybą bilietais, įsigyjant juos pas vairuotojus. Keleiviai raginami aktyviau naudotis išmaniąja programėle „Žiogas“ arba pasirūpinti elektroninio bilieto kortelėmis ir jas papildyti.

Grynųjų pinigų atsisakymas prisidės prie papildomos prevencijos apsaugant viešojo transporto vairuotojus nuo kontakto su keleiviais ir padedant išvengti galimų viruso grėsmių.

Keleivių kontrolė, vykdydama bilietų tikrinimą, iki pirmadienio (kovo 16 d.) atsižvelgs į aplinkybes, kai keleiviai negali įsigyti bilietų, nes vyksta iš ten, kur nėra jų platinimo vietų ar šių nedarbo metu.

„Mums rūpi kauniečių sveikata. Rūpinamės ne tik keleivių patogumu, bet ir saugumu. Tačiau lygiai taip pat privalome užtikrinti ir kiek įmanoma saugesnes darbo sąlygas vairuotojams, kad apsaugotume juos nuo virusų. Tikime, kad šiandien priimti sprendimai prisidės prie šių tikslų“, –  teigė bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Jau kelias savaites Kauno autobusai ir troleibusai dezinfekuojami keliskart dažniau nei įprastai. Pasak M. Grigelio, viešojo transporto priemonėse kasdien ypač kruopščiai specialiomis priemonėmis valomos sėdynės ir turėklai. Vairuotojai taip pat aprūpinti dezinfekuojančiais skysčiais.

Nerimas pasiekė ir kavines

Ketvirtadienio įvykiai nerimo įnešė ir į Kauno kavinių veiklą – baiminamasi, kad joms gali taip pat atsirasti ribojimų. Remiantis kitų šalių patirtimi, kavinėse rekomenduojama prie staliukų sėdėti ne daugiau kaip trims asmenims, išlaikyti kaip galima didesnius atstumus tarp žmonių, pageidautina – nuo 2 metrų.

Patariam riboti bendravimo laiką iki 15 minučių, todėl geras sprendimas būtų daugiau maisto siūlyti išsinešimui. Kaip portalui sakė vienos Kauno kavinės savininkė, kol kas veiklos stabdyti neketinama, bet jei bus tokios rekomendacijos, teks jų paisyti.

Naktiniams klubams teks stabdyti veiklas

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė LRT.lt paaiškino, jog šis sprendimas laikinai draudžia veikti barams ir naktiniams klubams, o kavinėms ir restoranams – ne. Draudimas taip pat netaikomas dieną veikiantiems barams, teigė ji.

Atvirose erdvėse būtų galima organizuoti tik tokius renginius, kurių dalyvių skaičius neviršija 100 asmenų ir kur bus galima užtikrinti žmonių apsaugą – išlaikyti tarp jų ne mažesnį nei metro atstumą, turėti higienos priemonių.

Lietuvoje sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia. Naujausiais globalaus koronaviruso paplitimo žemėlapio duomenimis, pasaulyje patvirtintų susirgimo atvejų yra 130 166, iš kurių pasveiko 68 677 ir mirė 4 754 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA