Kauno klinikinės ligoninės medikė papasakojo, kaip jaučiasi koronavirusu užsikrėtę kauniečiai | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikinės ligoninės medikė papasakojo, kaip jaučiasi koronavirusu užsikrėtę kauniečiai

delfi.lt / Žiedūnė Juškytė 2020/03/11 13:47
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį Vyriausybės Visuomenės informavimo centras pranešė, kad Lietuvoje užfiksuoti antras ir trečias koronaviruso COVID-19 atvejai. Nauji užsikrėtusieji – pora, gyvenanti Kaune, kurie prieš kelias dienas į Lietuvą iš Italijos grįžo automobiliu. Trečiadienio popietę surengta spaudos konferencija Kauno klinikinėje ligoninėje. Čia situaciją dėl naujų užsikrėtimų pakomentavo įstaigos vadovas ir porą prižiūrintys medikai.

Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė, žurnalistams komentavo, kad pacientai, kuriems neseniai nustatytas COVID-19, jaučiasi gerai. Šiuo metu iš Italijos grįžusi pora nekarščiuoja, nusiskundimų neturi. Ligos eiga vertinama kaip nesunki, gydymas – simptominis.

„Šiuo metu kažkokių sudėtingesnių gydymo procedūrų pacientams nereikalaujama, dabar yra daugiau stebėjimas“, – sakė E. Tamašauskienė.

Šiuo metu šiems dviem pacientams skiriami vaistai kūno temperatūrai mažinti, jei žmogus karščiuoja; taip pat, jei reikia, skiriami vaistai nuo gerklės skausmo, nuo kosulio.

„Kol kas tokio tvirto, etiologinio gydymo, patvirtinto, kuris remtųsi stipriomis rekomendacijomis, kol kas nėra“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų infekcinių ligų skyriaus vedėja.

Gydytoja patvirtino, kai pacientai atvyko į gydymo įstaigą, pora skundėsi gerklės skausmu, sausu kosuliu. „Kitą rytą jie sukarščiavo, temperatūra nebuvo aukšta – 37,2; 37,4 laipsnių Celsijaus. Ir dar buvo šioks toks, nedidelio intensyvumo raumenų skausmas“, – sakė E. Tamašauskienė.

Medikė sako, planuojama, kad kitos savaitės pradžioje, jei viskas klostytis taip sėkmingai, kaip iki šiol, pacientams neatsiras naujų simptomų, bus kartojami tyrimai ir pagal jų rezultatus bus sprendžiamas tolesnis pacientų likimas – ar jie liks ligoninėje, ar bus išleidžiami namo.

Kaip rodo Šiaulių atvejis, kur nuo vasario 29 dienos izoliuota pirmoji Lietuvoje koronavirusu užsikrėtusi moteris, periodiškai pakartotinai paimamas mėginys. Bet kuriuo atveju – ar jis teigiamas, ar neigiamas – po poros dienų jis kartojamas. Nutarta, kad kol kas, kol šalyje yra tik pavieniai atvejai, asmuo bus išleidžiamas namo tik tada, kai du tyrimo mėginiai bus neigiami. Kol kas Šiaulių ligoninėje besigydančios moters mėginiai vis dar buvo teigiami.

E. Tamašauskienės žiniomis, Kauno klinikinėje ligoninėje dar nebuvo atliktas koronavirusas asmenims, kurie pastaruoju metu nesilankė rizikos šalyje, tačiau skundžiasi neaiškios kilmės pneumonija.

„Žinome situaciją, kad jei yra sunki pneumonija pacientui ir ji yra nepaaiškinamos kilmės, aiškios nenustatytos, tai tokiems pacientams yra rekomenduojama atlikti šį tyrimą – dėl naujojo koronaviruso, – sakė Kauno klinikinės ligoninės gydytoja. – Aišku, mes tai turime omenyje irtyrimą atliksime, jeigu bus būtinybė. Kol kas, mano žiniomis, tokio paciento nebuvo, išsiųsto tyrimo nebuvo.“

Slidinėjo Italijoje

Kaip trečiadienį ryte spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, užsikrėtusieji naujojo tipo koronavirusu – iš Kauno, vyras ir žmona, 1980 ir 1985 m. gimimo – 40 ir 35 metų amžiaus.

Jie vasario 29 – kovo 7 dieną viešėjo Italijoje, slidinėjo.

Pora į Lietuvą grįžo automobiliu, tačiau įtardami, kad galėjo užsikrėsti, duomenis perdavė Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Šiuo metu pora yra Kauno klinikinėje ligoninėje, izoliuoti vienoje palatoje.

Grįžę sukarščiavo, pajuto simptomus, todėl išsikvietė greitąją pagalbą. Nuvežti į Kauno klinikinę ligoninę jie buvo apžiūrėti ir vėliau specialiu tyrimu porai buvo nustatytas koronavirusas.

Kauno klinikinės ligoninės generalinės direktorius prof. Albinas Naudžiūnas pasakojo, kad porai kovo 9 dieną pradėjo skaudėti gerklę, kovo 10 jiems pakilo temperatūra.

„Elgsimės taip pat, kaip Šiaulių ligoninė, kartosime tyrimus. Šiuo metu ligoninėje stebimi 8 žmonės, iš jų 2 vaikai. Visi jauni žmonės, slidininkai, grįžę iš Šiaurės Italijos“, – sakė A. Naudžiūnas.

Kaip sakė ligoninės generalinis direktorius, pakilusi temperatūra nebuvo labai aukšta, tačiau, įvertinę savo riziką, pora išsikvietė greitąją ir buvo išvežti į Kauno klinikinę ligoninę.

„Jie buvo izoliuoti bokse, kadangi yra pora, kad jiems būtų patogiau, viename bokse ir dabar yra. Temperatūra 37,5°C, jų klinikinė būklė yra gera, kraujo tyrimas yra normalus, viskas su jais yra neblogai“, – kalbėjo prof. Albinas Naudžiūnas.

Koronaviruso simptomai yra panašūs į gripą:

– Karščiavimas;
– Kosulys;
– Dusulys;
– Kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais ši liga sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Rizikingos šalys

Šiuo metu rizikingomis šalimis laikomos: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija. Į šias šalis rekomenduojama nevykti. Jei vykti yra būtina, rekomenduojama imtis būtinų atsargumo priemonių, atidžiai sekti vietos institucijų skelbiamas rekomendacijas bei nurodymus.

Italijos Vyriausybė dėl koronaviruso 2020 metų kovo 9 dieną paskelbė karantino zona visą Italijos teritoriją. Visoje šalies teritorijoje nuo kovo 10 dienos iki balandžio 3 dienos įvedamos specialios priemonės, įskaitant prievolę būti namuose, išskyrus neatidėliotinas priežastis (tarp jų darbas, sveikatos problemos arba grįžimas į nuolatinę gyvenamąją vietą).

Draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš teritorijos be pagrįstos neatidėliotinos priežasties, tačiau iš karantino zonos užsienio šalių piliečiai gali išvykti namo.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

– Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis.
– Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais.
– Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti.
– Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas.
– Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Kaip galima užsikrėsti COVID-19?

Koronavirusai yra perduodami nuo žmogaus žmogui dažniausiai artimo sąlyčio su sergančiuoju koronavirusine infekcija metu, pavyzdžiui, namų ar darbo aplinkoje, gydymo įstaigoje. COVID-2019 taip pat gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami.

Tokiu atveju tarp žmonių būtinas gana artimas kontaktas (manoma, kad ne didesnis nei 2 metrai). Teigiama, kad tai yra pagrindinis infekcijos plitimo būdas. Užsikrėsti įmanoma ir liečiant įvairius aplinkos daiktus, kurie yra užteršti COVID-19 (pavyzdžiui, sergantysis nusičiaudėjo neužsidengęs ir lašeliai nusėdo ant stalo ar kitų paviršių).

Sveikas asmuo palietęs tokį paviršių, o vėliau nešvariomis rankomis pasitrynęs akis ar pasikrapštęs nosį gali užsikrėsti. Tačiau šiuo metu teigiama, kad tai įmanomas, bet nepagrindinis infekcijos plitimo būdas.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius. Grįžus iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, galima gauti 14 dienų nedarbingumo pažymėjimą.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Pasaulinę sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia. Naujausiais duomenimis, patvirtintų susirgimo atvejų yra 121 098, iš kurių mirė 4 366 ir 65 977 žmonės pasveiko.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA