V. Landsbergis: atsiėmėm pasirinkimo laisvę ne tik sau, bet ir kitiems | Kas vyksta Kaune

V. Landsbergis: atsiėmėm pasirinkimo laisvę ne tik sau, bet ir kitiems

BNS 2020/03/11 13:17
Vytautas Landsbergis / DELFI nuotr.

Lietuva prieš 30 metų paskelbusi nepriklausomybę atsiėmė pasirinkimo laisvę ne tik sau, bet ir kitiems, ir šis Lietuvos kvietimas – laisvę visiems – išlieka aktualus ir toliau, sako pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis.

„Padarėm. Prieš 30 metų kažkas atsitiko. Pasaulio užkampy Lietuvoj gimė ir veikė gyvenimo, padoresnio gyvenimo troškimo Sąjūdis. Pražydo mažytė laisvės gėlė. Ji paskelbė laisvę visiems“, – Lietuvai švenčiant nepriklausomybės atkūrimą sako V. Landsbergis.

V. Landsbergis antradienį turėjo sakyti kalbą iškilmingoje vėliavų pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo, tačiau nedalyvavo dėl netekties šeimoje. Kovo 11-osios išvakarėse eidama 91-uosius metus mirė jo žmona Gražina Ručytė-Landsbergienė. V. Landsbergio kalba ceremonijoje buvo perskaityta.

„Tikriausiai tuose kolūkiniuose palankiuose palankiai susiklostė aplinkybės, o mes padėjom joms klostytis. Nejaugi nebuvo tarpusavio pavydų? Ir dar kiek. Nejau nebuvo senų ir naujų abydų (nuoskaudų – BNS)? Sočiai, sočiai… Nejau netūnojo po pernykščiais lapais revanšo žvėris? O, jis urzgia iki šiol“, – sako V. Landsbergis.

Jis retoriškai klausia, „kaip galėjo atsitikti, kad geležinės replės nesutraiškė riešutėlio, bet sulūžo replės?“. „Matyt, patardavo patarėja, Šventoji dvasia, padėjo palankiai sukritusios Panemunių palankių aplinkybės o gal buvom ir patys šio to verti, jutom brolybę, negailėjom jėgų ir gyvybės?“ – sako V. Landsbergis.

„Padarėm, atsiėmėm pasirinkimo laisvę ne tik sau, bet ir kitiems, kad ja nepasinaudojo kaip reikiant, tai juk ir mes nepasinaudojom. Gal nebuvo verti? Būtent gyventi padoriau. Tačiau šį be tai padarėm, atitaisėm dalį žemėlapio. Jei padoresnio gyvenimo troškimo sąjūdis išplistų po margą svietą, Lietuva savo tarptautine misiją būtų atlikusi, tą unikalią misiją, jos pastangą, vertą priminti“, – pažymi pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę.

„Taipgi, politiškai, geležinės uždangos korekcija po Berlyno sienos galėjo palikt Baltijos šalis Rusijai, Sovietų sąjungai, bet Lietuva to neleido. Laisvę visiems, tokia buvo ir liko Lietuvos istorinė apeliacija, aktualusis kvietimas. Kviečiame ir toliau, tokia mūsų žinia – laisvę visiems!“ – savo kalbą baigia V. Landsbergis.

V. Landsbergio vadovaujama Aukščiausioji Taryba 1990 metais kovo 11 dieną priėmė Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Aktą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA