Bažnyčios imasi priemonių prieš koronaviruso plitimą tarp tikinčiųjų | Kas vyksta Kaune

Bažnyčios imasi priemonių prieš koronaviruso plitimą tarp tikinčiųjų

BNS 2020/03/10 12:14
Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia / R. Tenio nuotr.

Lietuvos bažnyčiose dėl koronaviruso grėsmės atsisakyta švęsto vandens, taip pat rekomenduojama tikintiesiems nebučiuoti kryžių ir kitų relikvijų.

Apie tai spaudos konferencijoje antradienį pranešė Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius, kunigas Kęstutis Smilgevičius.

„Išnyko švęstas vanduo, naudojamas bendrai. Tai yra padaryta, kad nesudarytume galimybių virusui plisti. Laikinai atsisakyta visų kontaktinių pamaldumo būdų, kurie galėtų leisti infekcijai plisti“, – sakė dvasininkas.

„Rekomenduojama šiuo metu nebučiuoti kryžių, kas kai kur yra tradicija, nebučiuoti relikvijų“, – teigė jis.

Pasak K. Smilgevičiaus, švęsto vandens šalies katalikų maldos namuose atsisakyta jau apie dešimt dienų, tačiau tai – tik bendro naudojimo švęstas vanduo.

„Švęsto vandens jau apie dešimt dienų kai jo ten nėra. Noriu pabrėžti, kad tai yra vanduo, kuris yra daugelio žmonių naudojamas. Tai nereiškia, kad mes atsisakysime apšlakstymo sekmadieniais, ar švęsto vandens ten, kur jis prieinamas tik vienam kunigui“, – sakė kunigas.

„Šita priemonė šiuo metu yra būtina. Džiaugiamės, kad visoje Lietuvoje ji buvo labai greitai įvykdyta“, – pridūrė jis.

Lietuvos bažnyčiose ir parapijose taip pat turėtų būti pakabinti ir informaciniai lapai su rekomendacijomis, ten pat sudarytos sąlygos nusiplauti rankas.

Be kita ko, pasak K. Smilgevičiaus, kol kas nėra būtinybės dėl koronaviruso grėsmės keisti komunijos dalijimo tradicijų.

„Šiuo metu tikrai nėra jokios būtinybės tą daryti“, – sakė dvasininkas.

„Valstybės ir Bažnyčios bendradarbiavimo pavyzdys“

K. Smilgevičius taip pat pabrėžė, kad dabartinis išbandymas koronavirusu yra Bažnyčios ir valstybės efektyvaus bendradarbiavimo pavyzdys.

„Šis išbandymas yra gražus Bažnyčios ir valstybės efektyvaus bendradarbiavimo pavyzdys“, – pasakojo Lietuvos Vyskupų Konferencijos atstovas.

Anot jo, kol kas papildomų apribojimų, kaip kai kurių tradicinių pamaldų atsisakymo, imtis dėl koronaviruso grėsmės neketinama, tačiau situacija stebima.

K. Smilgevičius taip pat priminė, kad sekmadieniais eiti į bažnyčią reikėtų tik tiems, kurie gali tą padaryti.

„Pareiga galioja tik tiems, kurie tą pareigą gali įvykdyti, o tai reiškia – pakankamai sveikiems žmonėms. Jeigu negali pareigos įvykdyti dėl ligos, tu tos pareigos ir neturi, ji tau negalioja“, – sakė K. Smilgevičius.

Pasaulinę sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia. Naujausiais duomenimis, patvirtintų susirgimo atvejų yra 114 544, iš kurių mirė 4 026 ir 64 034 žmonės pasveiko.

Iki šiol vienintelis viruso atvejis Lietuvoje patvirtintas vasario pabaigoje iš Italijos grįžusiai 39-erių šiaulietei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA