G. Nausėda: iš koronaviruso protrūkio šalių grįžę lietuviai turėtų elgtis atsakingai | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: iš koronaviruso protrūkio šalių grįžę lietuviai turėtų elgtis atsakingai

BNS 2020/03/10 09:37
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iš koronaviruso protrūkio šalių grįžę lietuviai turėtų elgtis atsakingai, teigia Gitanas Nausėda. Prezidentas taip pat apžvelgė gerovės valstybės siekius ir tikina, kad nepaisant plintančios infekcijos, Lietuva šiuo metu turi galimybes išsaugoti savo ekonomikos kilimo trajektoriją.

„Bet aš manau, kad taip – grėsmę reiktų vertinti rimtai ir ypatingai vertinti iš pozicijų tų žmonių, kurie galbūt patys gali tapti rizikos faktoriais“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė šalies vadovas.

„Rizikos faktoriumi galima tapti ir, pavyzdžiui, apsilankius tose probleminėse šalyse, ir pajutus tam tikrus simptomus, ir turbūt raginimai, visa informacinė aplinka reikalauja, kad šitie žmonės elgtųsi atsakingai kitų visuomenės narių atžvilgiu“, – teigė jis.

Pasak G. Nausėdos, pasaulyje plintančio viruso protrūkis veikia kiekvieno iš mūsų gyvenimus.

„Be abejo, kad koronaviruso protrūkis šiandien veikia visų mūsų gyvenimus ir vienaip ar kitaip mes į tai atsižvelgiame – vieni atsižvelgia daugiau, kiti mažiau, vieni perka produktus, kiti to nedaro, nes mano, kad galės nusipirkti bet kada“, – tvirtino G. Nausėda.

Užsienio reikalų ministerija šiuo metu dėl koronaviruso protrūkio rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją, Pietų Korėją ir Italiją, o keliaujant į Europos Sąjungos ir Šengeno erdvės šalis bei Jungtinę Karalystę rekomenduojama imtis atsargos priemonių.

Planuojantiems keliones rekomenduojama imtis būtinų atsargumo priemonių, atidžiai sekti vietos institucijų skelbiamas rekomendacijas bei nurodymus ir jų laikytis.

Iš šių šalių grįžę lietuviai šiuo metu yra registruojami oro uostuose, matuojama jų temperatūra, jiems suteikiama visa reikalinga informacija ir rekomendacijos.

Optimizmo ir lūkesčių pakanka

„Šiuo metu situacija įgyvendinti gerovės valstybės siekius yra tikrai labai palanki, ją galėtų komplikuoti, be jokios abejonės, koronaviruso protrūkis“ – interviu Žinių radijui antradienį sakė šalies vadovas.

„Jeigu jis užsitęstų, jeigu turėtų reikšmingos įtakos pasaulio ekonomikos plėtrai, taigi ir pagrindinių Lietuvos ekonomikos partnerių plėtrai, žinoma, kad mūsų ekonominė situacija gali nebeleisti tokiais dideliais žingsniais įgyvendinti tų priemonių“, – tvirtino prezidentas.

Nepaisant to, G. Nausėda sako, kad Lietuva šiuo metu turi galimybes išsaugoti savo ekonomikos kilimo trajektoriją, nes šalies ūkis labiau skatinamas vidaus veiksnių.

„Lietuvos ekonomika šiuo metu yra labiau skatinama vidaus veiksnių – vidaus perkamosios galios, atlyginimų, kitų socialinių išmokų kilimo. Tai suteikia tam tikrą nepriklausomybę, kiek apskritai jos gali būti tokioje mažoje ir atviroje ekonomikoje kaip Lietuvoje, nuo išorinių rinkų procesų“, – pabrėžė prezidentas.

Jis teigė, kad „optimizmo ir lūkesčių mūsų šalyje pakanka“, net atsižvelgiant ir nelabai palankius su koronavirusu susijusius veiksnius.

Pasaulyje baiminamasi, kad koronaviruso protrūkis turės neigiamos įtakos pasaulio ekonomikai.

Pasaulinę sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia. Naujausiais duomenimis, patvirtintų susirgimo atvejų yra 114 452, iš kurių mirė 4 026 ir 65 169 žmonės pasveiko.

Iki šiol vienintelis viruso atvejis Lietuvoje patvirtintas vasario pabaigoje iš Italijos grįžusiai 39-erių šiaulietei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA