Lietuvos oro uostuose svarstoma tikrinti keliautojus iš kitų Europos šalių | Kas vyksta Kaune

Lietuvos oro uostuose svarstoma tikrinti keliautojus iš kitų Europos šalių

BNS 2020/03/09 16:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Koronavirusui sparčiai plintant pasaulyje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad Lietuvos oro uostuose svarstoma pasitikti bei tikrinti grįžtančiuosius ir iš kitų Europos šalių, ne tik šiaurės Italijos.

„Jei plitimas bus labai didelis, jei bus paveikta didelė šalies erdvė, kad gyventojai gali turėti kontaktą, (…) tai tik laiko klausimas, kada pradėsim tą daryti su kitomis šalimis“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jei atsitiks taip, kad bus paveikta praktiškai visa Europa, tai irgi supraskit, kad tada nebeliks logikos visus tikrinti. Bet tada įsijungia kitos priemonės – tiesiog tada prašysime visus grįžusius gyventojus užpildyti anketą, jei jie keliavo, iš kur keliavo. Šiandien dienai nėra išplėstos tos ribos“, – pridūrė jis.

Be žmonių, keliavusių šiaurės Italijoje, oro uostuose šiuo metu pasitinkami bei tikrinami ir grįžusieji iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ar Singapūro.

Anot A. Verygos, taip pat ieškoma būdų, kaip sugriežtinti saviizoliacijos reikalavimą.

„Per savaitgalį teko gauti tokių žinučių, kurios iliustruoja, kad ne visi linkę elgtis atsakingai: (…) žmonės grįžo iš Italijos, pasiėmė biuletenį, dabar gali dar dvi savaites pailsėti ir nueiti į teatrą. (…) Tariamės su teisininkais, kaip sugriežtinti tvarką ir imperatyviai pasakyti, kad jei pasiėmė nedarbingumo lapelį, tai turi likti namuose“, – kalbėjo ministras.

„Jei elgsimės neatsakingai, gali taip atsitikti, kad į teatrą ilgai nevaikščiosim. Sėdėsim taip ilgai kaip italai“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, šiuo metu galiojantys teisės aktai tokiems žmonėms leidžia taikyti „tam tikras sankcijas, bet klausimas yra dėl jų įgyvendinimo ir pritaikymo“.

„Šalys net drakoniškų priemonių imasi – Italijoje, girdėjot, iki trejų metų gresia laisvės atėmimas, (…) pas mus tos sankcijos mažesnės: areštas, bauda ir kiti panašūs dalykai. Nėra jie labai gal bauginantys, bet aš apeliuoju į pačių piliečių sąmoningumą“, – sakė A. Veryga.

„Prie kiekvieno namo nepastatysime po policininką. (…) Aiškinamės, kaip tą padaryt. Galbūt policijos pagalbą pasitelkt“, – pridūrė jis.

Daliai aviakompanijų Lietuvoje pranešus, kad skrydžiai į Milaną ir atgal yra stabdomi, A. Veryga sako, kad šiuo metu tariamasi su Užsienio reikalų ministerija (URM), kaip padėti grįžti iš Italijos ten esantiems lietuviams.

„Dabar derinamės su URM, žiūrėsim, kaip elgtis su mūsų gyventojais, jei atsitiktų, kad jie neturi, kaip grįžti, galvosim, kaip juos pargrąžinti saugiai namo, kad nesugalvotų grįžti tokiais būdais, kurie pavojingesni nei skrydis, kur lengva atsekti“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Iki šiol vienintelis viruso atvejis Lietuvoje patvirtintas vasario pabaigoje Šiauliuose iš Italijos grįžusiai moteriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA