Nevyriausybinės organizacijos ragina stabdyti dviejų laisvės atėmimo įstaigų sujungimą Kaune | Kas vyksta Kaune

Nevyriausybinės organizacijos ragina stabdyti dviejų laisvės atėmimo įstaigų sujungimą Kaune

BNS 2020/03/09 14:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nevyriausybinės organizacijos ragina stabdyti Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namų ir Kauno tardymo izoliatoriaus jungimą.

Lietuvos kriminologų asociacija, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Lietuvos psichologų sąjungos Teisės psichologijos komitetas, kunigas Arūnas Peškaitis, Pilietinių iniciatyvų centras Koalicija „Galiu gyventi“ ir Lietuvos žmogaus teisių centras teigia, kad tai neapgalvotas, neatsakingas, neperspektyvus ir trumparegiškas sprendimas.

Nevyriausybininkai teigia, kad Kauno nepilnamečių kolonijoje per metus kalinami keli šimtai nepilnamečių ir jaunų suaugusių, kuriems kalinimo metu būtina išskirtinė, specializuota, profesionali ir savarankiškai valdoma priežiūra, socialinė, psichologinė ir kita pagalba.

„Planuojama, kad po įstaigų sujungimo šie asmenys tiesiog bus laikomi tardymo izoliatoriuje kartu su suimtais ir nuteistais suaugusiais, nepilnamečių sektorius taps tik vienu iš bendro tardymo izoliatoriaus padalinių“, – teigia nevyriausybininkai.

Anot jų, tokie planai prieštarauja Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijai, nepilnamečių, kuriems atimta laisvė, apsaugos taisyklėms, Europos Tarybos rekomendacijoms.

Nevyriausybininkai teigia, kad Kauno nepilnamečių kolonija per pastaruosius kelerius metus buvusio ir esamo personalo dėka labai daug nuveikė keičiant įstaigos kultūrą ir darbo metodus, tokiu būdu pakeitė savo veidą, ko kitoms Lietuvos įkalinimo įstaigoms kol kas nėra pavykę padaryti.

„Taigi šios įstaigos naikinimas yra sunkiai suvokiamas ir neabejotinai turės ilgalaikių neigiamų padarinių – bus sugriauta buvusi vadybinė ir organizacinė sistema, personalo struktūra, turėta infrastruktūra. Tai pablogins darbo kokybę ir, tikėtina, skatins iš šios įstaigos paleidžiamų asmenų recidyvą, kuris Lietuvos visuomenei kainuos daug daugiau nei simbolinis sutaupymas apjungiant labai skirtingo pobūdžio įstaigas“, – teigia nevyriausybinės organizacijos.

Nuogąstauja ir darbuotojai

Daugiau nei šimtas Kauno nepilnamečių kolonijos darbuotojų, reikšdami nuogąstavimą dėl reorganizacijos, raštu kreipėsi į Prezidentūrą, Vyriausybę, Teisingumo ministeriją, Kalėjimų departamentą ir kitas institucijas.

„Tai kolektyvui kelia nerimą dėl įstaigos ateities“, – rašoma kovo penktą dieną pasirašytame rašte.

Jame taip pat teigiama, kad sprendimas sujungti įstaigas buvo priimtas vienašališkai, nederinant jo nei su įkalinimo įstaigų vadovais, nei profsąjungomis, nei kitomis institucijomis.

Kauno nepilnamečių kolonijos darbuotojai taip pat ragina Vyriausybę nepritarti įstaigų jungimui ir palikti įkalinimo įstaigą kaip atskirą juridinį vienetą.

Klausimą dėl reorganizacijos Vyriausybė svarstys antradienį.

Teisingumo ministerija, siūlydama naikinti Kauno nepilnamečių koloniją, tikisi sutaupyti lėšų ir padidinti įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų algas. Klausimą dėl reorganizacijos antradienį svarstys Vyriausybė.

Šiuo metu abiejose Kauno įkalinimo įstaigose dirba 306 darbuotojai, o jas sujungus, būtų galima panaikinti 15 pareigybių ir sutaupyti apie 400 tūkst. eurų per metus, teigia ministerija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA