Kauno centre nusidriekė masinės eitynės: vietoje tulpių moterims prašo teisių | Kas vyksta Kaune

Kauno centre nusidriekė masinės eitynės: vietoje tulpių moterims prašo teisių

BNS, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2020/03/08 16:51
„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Sekmadienį Kaune surengtos moterų solidarumo dienos eitynės, kuriomis siekiama atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris. Susirinkę prie Istorinės Lietuvos Prezidentūros, aktyvistai patraukė prie soboro, kur sušoko moterų pasipriešinimo smurtui šokį.

Moterų organizacijos, profesinės sąjungos ir prie iniciatyvos prisijungę kauniečiai 14 val. susirinko Istorinės Lietuvos Prezidentūros sodelyje, o vėliau tratant būgnams ir aidint švilpukams Vilniaus gatve ir Laisvės alėja pajudėjo į Nepriklausomybės aikštę.

Dalyvavusieji eitynėse kvietė solidarizuotis, aukštai iškeltuose plakatuose švytėjo reikalavimai vietoje tulpių gauti teisų, skatinimai ratifikuoti Stambulo konvenciją, griauti patriarchatą.

Nemažai triukšmo Kauno centre sukėlę mitinguotojai deklaravo, kad seksistinė valstybė užkniso, skelbė savo teises į laisvus sprendimus bei siekė atkreipti dėmesį į moterų patiriamą smurtą.

Prie Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios gausus būrys aktyvistų atliko moterų pasipriešinimo smurtui šokį „Prievartautojas (užpuolikas) tavo kelyje“.

Pasak organizatorių, akcijos dalyviai, išmainę raudonas tulpes į tos pačios spalvos kepures ir švilpukus siekia atkreipti dėmesį į Lietuvą ir pasaulį krečiantį smurtą prieš moteris.

„Kovo 8-ąją akcijos organizatorės kviečia kartu pasakyti smurtui „ne“ ir pareikšti, kad tokia santvarka moterų netenkina. Raginame keisti patiriamą smurtą ir socialinę, ekonominę, bei politinę nelygybę solidarizuojantis ir veikiant išvien“, – anksčiau rašyta organizatorių pranešime.

Statistikos departamento duomenimis, pernai aštuonios iš dešimties suaugusios smurto artimoje aplinkoje aukos buvo moterys, dauguma jų nukentėjo nuo savo partnerių. Devyni iš dešimties smurtu artimoje aplinkoje įtariamų ar kaltinamų asmenų buvo vyrai, apie pusė jų – 30–49 metų amžiaus.

Kaip primena naujienų agentūra BNS, Europos Komisijos šių metų ataskaitoje apie Lietuvą teigiama, jog šalyje yra palyginti maža lyčių nelygybė, o rodikliai geresni už Europos Sąjungos (ES) vidurkį.

Komisijos duomenimis, fizinio ir seksualinio smurto prieš moteris atvejų yra nedaug, o vyrų ir moterų užimtumo lygių skirtumas gana nedidelis, didesni skirtumai išryškėja versle ir politikoje: lyčių pusiausvyra valdžioje Lietuvoje siekia 30 proc. ES vidurkio.

Įmonių valdybose moterų yra vos pusė ES vidurkio, tačiau yra daug vadovių – dvigubai daugiau nei ES vidurkis.

Tarptautinę moters dieną mintimis apie lygias teises socialiniuose tinkluose pasidalijo ir visame pasaulyje žinoma septyniolikmetė aktyvistė iš Švedijos Greta Thunberg. Pasak jos, Kovo 8-osios nereikėtų suprasti kaip progos aukštinti moteris – verčiau apsvarstyti, kaip visuomenėje galėtų būti patobulinta lyčių lygybė.

„Pripažįstame, kad šiuolaikinėje visuomenėje toli gražu nėra pasiekta moterų ir vyrų lygybė. Be lyčių lygybės nebus ir klimato teisingumo. (…) Mes, moterys, šiandien ir kiekvieną dieną norime ne šventės ar sveikinimų, o lygybės“, – feisbuke rašė G. Thunberg.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA