Tris vaikus auginanti mama neapsikentė – su Kauno savivaldybe tikisi susitikti teisme | Kas vyksta Kaune

Tris vaikus auginanti mama neapsikentė – su Kauno savivaldybe tikisi susitikti teisme

BNS 2020/03/06 11:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai gavo trijų vaikų moters skundą dėl Kauno savivaldybės sprendimo branginti vaikų darželius ne miestiečių vaikams.

Kaip BNS informavo teismas, moteris skundžia pernai spalį priimtą Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimą.

Pareiškėja skunde nurodė, kad įsigaliojus šiam sprendimui, yra apribotos vaikų, formaliai esančių ne Kauno miesto savivaldybės gyventojais, galimybės laisvai pasirinkti ir lankyti Kauno miesto savivaldybės neformaliojo švietimo įstaigas.

Moters teigimu, dėl šio sprendimo nuo šių metų pradžios ženkliai pabrango priešmokyklinis ugdymas jos vaikams, lankantiems Kaune esantį lopšelį-darželį.

„Šeima augina tris mažamečius vaikus, todėl šis naujai nustatytas Kauno miesto savivaldybės mokestis stipriai įtakos vaikų ugdymui skirtas šeimos išlaidas, ugdymo kokybę, pasirinkimo laivę, aplinką bei kitus vaikų raidai reikalingus poreikius“, – nurodoma skunde.

Kaip BNS sakė teismo atstovė Evelina Talalienė, šiuo metu skundas perduotas teisėjui, sprendžiama, ar jį priimti nagrinėti.

Vasarį dėl minėto Kauno savivaldybės sprendimo į teismą kreipėsi ir Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius.

Jis teismo prašo ištirti, ar Kauno miesto tarybos patvirtinta tvarka neprieštarauja teisės normoms. Jei būtų pripažintas prieštaravimas, prašoma panaikinti tvarkos punktus, kurie lengvatas už vaikų ugdymą sieja su gyvenamąja vieta.

Į teismą Vyriausybės atstovas kreipiasi po to, kai Kauno miesto taryba vasario pradžioje atmetė jo siūlymą keisti apmokėjimo už vaikų darželius tvarką.

A. Cechanavičius yra sakęs, kad priimant šį sprendimą, nepakankamai buvo atsižvelgta į įvairių pažeidžiamų visuomenės grupių interesus.

Šiuo metu teisme laukiama savivaldybės atsiliepimo į šį skundą.

Kauno miesto savivaldybės taryba pernai spalio 15 dieną nusprendė, kad iki šiol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį nuo sausio keliamas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis bus kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokės 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurių gyvenamoji vieta mieste nedeklaruota, reikės mokėti visą kainą.

Miestas tiems vaikams, kurių tik vienas iš tėvų deklaruotas mieste, numatė kompensuoti pusę pilnos kainos.

Kauno rajono savivaldybė yra patvirtinusi tvarką, pagal kurią savo gyventojams, lankantiems darželius mieste, išaugusią kainą kompensuos. Tam iš rajono biudžeto šiemet numatyta skirti 864 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA