Kauniečiai už pasiekimus mokslo srityje įvertinti valstybiniu mastu | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai už pasiekimus mokslo srityje įvertinti valstybiniu mastu

M. Dambrauskienės „Facebook“ nuotr.

Kovo 3 d. aštuoniolikai šalies mokslininkų įteiktos septynios kasmetinės Lietuvos mokslo premijos. Tarp jų ir Kauno akademinės bendruomenės atstovai.

„Simboliška, kad artėjant Kovo 11-osios šventei pagerbiame tuos, kurie savo moksliniais pasiekimais prisideda prie intelektualiosios Lietuvos kūrimo. Šis nacionalinis įvertinimas liudija ištikimybę mokslininko pašaukimui, nepailstamą kruopštų darbą. Svarbu, kad šių tyrimų rezultatai būtų taikomi, kad toliau tyrimai būtų tęsiami perduodant patirtį mūsų jauniesiems tyrėjams.

Taip stiprės Lietuvos kultūrinis mokslinis potencialas, – sveikindamas Lietuvos mokslo premijų laureatus sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius. – Valstybei reikia orientuotis į aukštą pridėtinę vertę, technologinę plėtrą, inovacijas, todėl visada pasisakysime už fundamentinių tyrimų svarbą ir ilgalaikį jų finansavimą.“

Kaip rašoma švietimo mokslo ir sporto ministerijos pranešime spaudai, humanitarinių ir socialinių mokslų srityse premijos skirtos istorikui Vilniaus universiteto profesoriui Rimvydui Petrauskui už darbų ciklą „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinė ir socialinė istorija vėlyvaisiais Viduramžiais“ ir Vilniaus dailės akademijos menotyrininkei dr. Tojanai Račiūnaitei už darbų ciklą „Stebuklingasis atvaizdas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūroje: XVII–XVIII a. bažnytinės dailės tyrimai“.

Fizinių mokslų srityje įvertinti Vilniaus universiteto mokslininkai prof. Audrius Dubietis, dr. Mangirdas Malinauskas ir prof. dr. Mikas Vengris už darbų ciklą „Intensyvios lazerio spinduliuotės sąveika su medžiaga: nuo fundamentinių tyrimų iki naujų technologijų“, taip pat Vilniaus universiteto mokslininkai prof. Kęstutis Kubilius ir prof. Jonas Šiaulys už darbų ciklą „Stochastinių diferencialinių lygčių ir draudimo modelių analizė“.

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse premija įvertintas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų prof. Giedriaus Barausko, prof. dr. Antano Gulbino ir prof. dr. Žilvino Dambrausko darbų ciklas „Kasos uždegiminių ir navikinių ligų molekulinių mechanizmų tyrimai, diagnostikos ir gydymo metodų optimizavimas“.

Kita premija skirta Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro mokslininkams prof. Vidmantui Staniui, dr. Tadeušui Šikšnianui, dr. Daliai Gelvonauskienei ir dr. Audriui Sasnauskui už eksperimentinės plėtros darbų ciklą „Genetiniai ir biotechnologiniai tyrimai sodo augalų veislėms kurti“.

Technologijos mokslų srityje Lietuvos mokslo premija skirta Kauno technologijos universiteto mokslininkams dr. Rimantui Gudaičiui, dr. Šarūnui Meškiniui, LMA tikrajam nariui prof. habil. dr. Sigitui Tamulevičiui ir prof. dr. Tomui Tamulevičiui už darbų ciklą „Mikro- / nanostruktūros ir nanomedžiagos jutikliams, fotonikai ir energijos generavimui“.

Lietuvos mokslo premijos skiriamos kasmet už Lietuvai reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbus. Jomis skatinami produktyviai dirbantys aukšto lygio Lietuvos mokslininkai. Premijos dydis – 30 420 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA