Azerbaidžanietė Kaune per socialinį technologijų startuolį siekia „sujungti“ vietinius ir užsieniečius | Kas vyksta Kaune

Azerbaidžanietė Kaune per socialinį technologijų startuolį siekia „sujungti“ vietinius ir užsieniečius

„SPEAK“ Kaunas nuotr.

Azerbaidžanietė Narmin Aliyeva Kaune ėmėsi įgyvendinti didelės sėkmės Portugalijoje sulaukusį pažangų socialinių technologijų startuolį „SPEAK“. Ši iniciatyva paremta neformaliu požiūriu į šalies, kurioje tuo metu gyveni, kalbos mokymąsi, skirtingos kultūros pažinimą bei imigrantų ir vietinių gyventojų ryšių užmezgimą, kuris ne tik praturtina, bet ir padeda mažinti stereotipų kuriamus barjerus.

[galerija kiek=”4″]

Ten kur vyksta šis projektas yra organizuojami smagūs ir įdomūs susitikimai, kurie skatina dalyvius užmegzti bei palaikyti tarpusavio ryšius. Nuo projekto Portugalijoje pradžios 2014-aisiais metais, „SPEAK“ jau veikia 23 miestuose, 8 skirtingose šalyse ir vienija daugiau nei 25 000 narių bendruomenę, atstovaujančią net 153 valstybėms.

Bandys pakartoti Portugalijos sėkmę

Projektas sulaukė Europos Komisijos palaikymo ir laimėjo keletą apdovanojimų, tarp kurių – Pasauliniame socialinių inovacijų forume gautas „Geriausio besiplečiančio socialinio verslo“ apdovanojimas.

Tiek piliečiai, tiek ir oficialios institucijos pripažino projekto metodiką. Portugalijoje projektas „SPEAK“ buvo pasirinktas kaip oficiali organizacija, užtikrinanti, kad kiekvienas pabėgėlis turėtų galimybę mokytis portugalų kalbos.

Sulaukęs teigiamų rezultatų Portugalijoje, „SPEAK“ plečiasi ir į kitus Europos miestus, kuriuose kultūrinė įvairovė yra šių dienų realybė. Kaunas taip pat siekia parodyti savo kultūrinę aplinką ir įvairovę, kuri ypač aktuali tampa besiruošiant 2022-aisiais metais tapti Europos kultūros sostine.

Tai skatina kurti labiau įtraukiančią, įgalinančią ir besidalijančią bendruomenę, kuri didžiuojasi savo šaknimis ir miestu. „SPEAK“ planuose – galimybė pasidalinti ir išplėsti pažintį su Kaunu.

„Kartu su projektu „SPEAK“ Kaune tikiuosi mieste sukurti bendruomenę, kurioje kiekvienas rastų atsakymus į visus savo klausimus – nesvarbu, ar į labai paprastus, ar sudėtingus. Noriu suburti žmones ir įtraukti juos į smagias neformalias veiklas, kurios taip pat suteikia sugebėjimų, praversiančių ir dirbant bet kokį darbą.

Pavyzdžiui, komunikacijos, lyderystės, laiko planavimo ir kiti įgūdžių. Kaip užsienietė, atsikrausčiusi į Kauną prieš 6 metus, turiu patirties su iššūkiais, su kuriais susiduriama pradžioje. Atsimenu visą informaciją, kurios man tada trūko, ir dabar puikiai suprantu, kokios informacijos žmonėms reikia. Žinant ir dalijantis tuo galima palengvinti kitiems gyvenimą“, – sako „SPEAK“ Kaunas įkūrėja N. Aliyeva.

Kviečia jungtis į bendruomenę

Prieš 3 metus ji atliko praktiką „SPEAK“ būstinėje Portugalijoje ir įkvėpta organizacijos misijos nusprendė skleisti šią idėją Kaune. Narmin mano, kad nors Kaunas ir mažas miestas, jame pilna veiklos ir žmonių – imigrantų, pabėgėlių, ekspatriantų ir vietinių, kuriuos šios veiklos gali ne tik sudominti, bet ir būti labai naudingos, įtraukiančios, galu gale – jungiančios į bendruomeninę veiklą.

„SPEAK“ buvo įkurta Hugo Menino Aguiar, buvusio „Google“ darbuotojo, kuris 2014-aisiais paliko įmonę, kad galėtų sutelkti dėmesį į „online2offline“ modelio, siūlančio praktinius socialinės integracijos sprendimus, kūrimą.

Ši technologija per vieną interneto platformą suteikia galimybę valdyti daugelį procesų ir leidžia sparčiai kurti kalbų kursus bei registruoti jų dalyvius. Tačiau tikrosios patirtys vyksta už šios platformos ribų, t.y. realiame pasaulyje, nes tikros draugystės gimsta tik bendraujant gyvai.

„SPEAK“ modelis yra gan paprastas: jį sudaro dvi viena kitą papildančios patirtys – tai kalbų mokymosi sesijos ir kultūriniai renginiai. Bet kas gali užsiregistruoti mokyti ar mokytis kalbą, o kultūriniai renginiai yra nemokami ir atviri visiems.

Kalbų sesijos kainuoja simbolinį 29 eurų mokestį už 18 valandų kursą. Joms taikomos dvi pagrindinės taisyklės: tie, kurie moko, ir tie, kurie patiria finansinių sunkumų, visada gali gauti stipendiją ir mokytis kalbų nemokamai.

Integracijos sėkmė – kalba

Migracija ir atvykėlių integracija į vietinę visuomenę visose šalyse išlieka opi problema. „Būtent vietinės kalbos mokėjimas laikomas pagrindiniu sėkmingos integracijos naujame mieste ženklu“, – sako Narmin.

Pasak jos, ir Kaune keletas pelno nesiekiančių organizacijų plėtoja socialines, kultūrines ar į karjerą orientuotas veiklas atvykėliams, ypač pabėgėliams. „Tačiau dažnai sunku juos suburti su kitais imigrantais –užsienio studentais, kviestiniais darbuotojais, ekspatriantais – ir vietiniais gyventojais. Mūsų projektas būtent tuo ir paremtas – visus apjungti drauge“, – pabrėžia ji.

Abi „SPEAK“ modelio dalys – kalbų mokymasis ir kultūriniai renginiai– organizuojamos taip, kad jų dalyviai galėtų mokytis vieni iš kitų, tuo pačiu metu užmegztų ir palaikytų prasmingus ir visaverčius tarpusavio santykius.

Daugiau apie projektą skaitykite čia 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA