Minint retų ir užkrečiamų ligų dieną: per 2 gripo sezonus Lietuvoje jau mirė 31 žmogus | Kas vyksta Kaune

Minint retų ir užkrečiamų ligų dieną: per 2 gripo sezonus Lietuvoje jau mirė 31 žmogus

R. Tenio nuotr.

Kasmet paskutiniąją vasario mėnesio dieną pasaulyje pažymima Tarptautinė retų ligų diena. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena, kad yra žinoma daugiau nei 6 tūkst. retų ligų ir nors septynios iš dešimties jų yra genetinės kilmės, retomis ligomis laikomos ir kai kurios užkrečiamosios ligos, tokios kaip gripas.

Kaip rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pranešime žiniasklaidai, į retų ligų sąrašą Europoje įtrauktos virusinės hemoraginės karštligės (Ebola, Marburgo, Lassa geltonoji, Krymo-Kongo ir kt.). Uodų platinamos ligos, zoonozės (tuliaremija, leptospirozė, bruceliozė, listeriozė ir kt.). Legionierių liga ir per maistą plintančios infekcijos, kai kurios parazitinės ligos bei skiepais valdomos infekcijos.

ULAC duomenimis, Lietuvoje registruojama nemaža dalis aukščiau išvardintų retų užkrečiamųjų ligų. 2019 m. užregistruota 17 legionierių ligos, 6 listeriozės, 4 tuliaremijos, 2 kriptosporidiazės, po vieną stabligės, botulizmo atvejį.

ULAC duomenimis, 2019 m. Lietuvoje užregistruoti 9 dengės karštligės ir 7 įvežtiniai maliarijos atvejai, užpernai mažiau (8 ir 6 atitinkamai).

Vis dėlto Lietuvoje daugiausia fiksuojama užkrečiamos ligos – gripo atvejų. Remiantis Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, praėjusio 2018–2019 metų gripo sezono metu Lietuvoje buvo užregistruota 49 677 gripo atvejai, iš kurių 26 atvejai baigėsi mirtimi.

Nuo 2019 m. 40 sav. pradėti rinkti duomenys apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis 2019-2020 m. gripo sezonui, 8-ąją metų savaitę Lietuvoje dėl gripo buvo hospitalizuota 114 asmenų, iš kurių 94 vaikai ir 20 suaugusių asmenų. 7 asmenys gydoma intensyvios terapijos skyriuje.

Taip pat 2019-2020 m. gripo sezonu registruoti 5 mirties atvejai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, gripu kasmet suserga apie 5–10 proc. suaugusių ir 20–30 proc. vaikų. Nuo gripo, jo sukeltų komplikacijų, lėtinių ligų paūmėjimo, gripo sukelto miokardo infarkto pasaulyje kasmet miršta 500 000–1 mln. žmonių, Europos Sąjungoje/Europos ekonominės erdvės šalyse (ES/EEE) vidutiniškai 40 tūkstančių žmonių.

Intensyvėjant kelionėms, kyla reali grėsmė užsikrėsti ne tik gripu, tačiau ir Lietuvoje nepaplitusiomis užkrečiamosiomis ligomis ar jau diagnozuotu koronavirusu.

Naujausiais duomenimis, pasaulyje patvirtintų koronaviruso susirgimo atvejų yra 85 187, iš kurių mirė 2 924 ir 39 549 žmonės pasveiko.

Tačiau iki šiol Lietuvoje patvirtintas tik vienintelis koronaviruso (COVID-19) atvejis. Pirmosios Lietuvoje koronavirusu užsikrėtusio moteris sveikatos būklės gera, gydymo procesas vyksta sklandžiai, jai atliekami papildomi tyrimai ir kai virusas bus išgydytas, ji bus paleista namo. Lygiai taip pat, kaip ir išgijus nuo gripo ar kitų infekcinių ligų.

Taigi užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad nuo gripo ir kitų virusų saugotis reikia lygiai taip pat, kaip nuo dideles įtampas keliančio koronaviruso: dažnai plauti ar dezinfekuoti rankas, vengti artimesnių kontaktų su galimai sergančiais žmonėmis, o pastebėjus ligos simptomus, nedelsiant kreiptis į medikus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA