Vienybės aikštės laiptai – tikri spąstai pėstiesiems: teks būti labai atsargiems | Kas vyksta Kaune

Vienybės aikštės laiptai – tikri spąstai pėstiesiems: teks būti labai atsargiems

R. Tenio nuotr.

Vienybės aikštė vis dar aptverta tvoromis, bet vienas kitas praeivis jau įsigudrino eiti ten, kur dar negalima ir vos „nenusisuko“ galvos. Apie pagrindiniuose laiptuose, einant nuo Putvinskio gatvės į Vienybės aikštę, paspęstus spąstus socialiniuose tinkluose pradėję dalintis kauniečiai neslėpė pasipiktinimo akivaizdžiai nesaugiais laiptų sprendimais.

[galerija kiek=”12″]

Siaurėjančios pakopos

Viešoje Facebook grupėje ARCHITEKTUOMENĖ, skirtoje architektų bendravimui, kaunietis architektas Ramūnas Grubinskas pasidalino įrašu apie sekmadienio popietę Vienybės aikštėje nutikusį incidentą, kuomet dėl nesaugių – staiga siaurėjančių laiptelių suklupo pagyvenusių senjorų pora. „Vyras lipdamas pataikė ant siaurėjančios pakopos, ir „skrido” į mus žemyn per kelis laiptus, jau galvojom, kad susidursim, ačiū Dievui, ant kojų išsilaikė… Išsigando LABAI, klausė, kas čia, kur pakopos prapuolė“, – įvykusią istoriją aprašė kaunietis.

Jis perspėjo kauniečius, kad saugotųsi šių klastingų laiptų, informavo, kad apie įvykį perspėjo objekto vystytojus. „Jei statyba dar nebaigta, tokią vietą skubiai reikia pažymėti, kad žmonės ten neitų, kol neįvyko nelaimė“, – patarė atsakingas pilietis. Trečiadienio rytą šis įrašas socialinėje grupėje buvo pašalintas.

Ekrano nuotrauka / „Facebook“ grupė „Architektuomenė“

Portalas „Kas vyksta Kaune“ atliko eksperimentą – pasitelkę į pagalbą kelis architektus antradienį nuvykome apžiūrėti galimos įvykio vietos.  Iš tiesų, leidžiantis nuo Putvinskio gatvės laiptais į Vienybės aikštę, dešinėje jų pusėje išvydome tam tikrus architektūrinius sprendimus, dėl kurių laiptų pakopos pradeda siaurėti ir leidžiantis iš viršaus tai tampa labai nesaugu, nes šis siaurėjimas – labai sunkiai pastebimas.

Tą patvirtino ir kartu apžiūroje dalyvavę šios srities specialistai. Jų vertinimu, privalės būti padaryti sprendimai, kad pėstieji būti tinkamai apie tai informuoti – pastatyti perspėjantys ženklai ar tvorelės. „Kaip tai atrodys? Greičiausiai bus sunku rasti estetiškai patrauklų sprendimą, bet dėl saugumo kito varianto nebus – perspėjimai turės būti“, – sakė jie.

Pastebi kitų trūkumų

Jau anksčiau Kauno bendruomenėse buvo pradėta kalbėti ir apie dar vieną akivaizdų naujojo projekto trūkumą – ribotą galimybę patekti į aikštę žmonėms su negalia. Minėtais laiptais neįgalieji nusileisti negalės, ratuotiems pėstiesiems galimybė patekti į aikštę bus galima apeinant iš Karo muziejaus pusės.

Viešojoje erdvėje viena žinoma kaunietė dailininkė taip pat pasidalino perspėjimu, kad drėgna laiptų ir aikštės danga, esant nulinei temperatūrai, tampa labai slidi. Portalo „Kas vyksta Kaune“ apsilankymo metu, esant plius 2 laipsnių temperatūrai ir lietingam orui, danga nebuvo slidi.

Ieškoma sprendimų

Situaciją apie nesaugias Vienybės aikštės laiptų pakopas portalas „Kas vyksta Kaune“ paprašė pakomentuoti  koncerno SBA įmonės „Urban Inventors“ valdybos pirmininką Lionginą Šepetį, kuris patvirtino, jog situacija vystytojams yra žinoma ir šiuo metu ieškoma sprendimų.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad vieta apie kurią kalbame yra užtverta tvora ir ten pėstiesiems kol kas eiti negalima. Žinome apie šią laiptų vietą, kuri iš laiptų tampa amfiteatru ir sėdėjimui skirta zona, šiuo metu ieškome sprendimų, kaip ją matomiau atskirti nuo laiptų zonos“, – portalui sakė L. Šepetys.

L. Šepetys taip pat informavo, kad oficialiai aikštė dar nėra baigta, reikalingus suderinimo dokumentus su valstybės institucijomis planuojama turėti pavasario viduryje. „Su miesto savivaldybe esame suderinę tik dalinio aikštės atvėrimo miestiečiams planą, o pilnai aikštę užbaigti, ištaisyti pastebėtus trūkumus, jei viskas vyks palankiai, planuojame per kitą mėnesį“, – sakė L. Šepetys.

Jis taip pat informavo, kad prieš pasirenkant granitinę aikštės dangą buvo atliktas ne vienas bandymas ir informacija, jog danga yra slidi, greičiausiai neatitinka realybės. „Visais atvejais, plikšalos atveju, danga turės būti papildomai prižiūrima, kad pėstieji jaustųsi saugūs“, – sakė jis.

Atsakyti į klausimą, kokie bus galimi sprendiniai dėl informavimo apie nesaugias – siaurėjančias laptų pakopas, „Urban Inventors“ vadovas atsakyti negalėjo, nes, pasak jo, bus pasirinkta iš kelių variantų ir šiuo metu yra pasiūlymų svarstymo stadija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA