Dėl koronaviruso plečiamas rizikingų šalių sąrašas, ministerija kreipiasi į oro uostus ir avialinijas | Kas vyksta Kaune

Dėl koronaviruso plečiamas rizikingų šalių sąrašas, ministerija kreipiasi į oro uostus ir avialinijas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į tai, kad daugėja koronaviruso (COVID-19) atvejų Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre bei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro gaires, patikslino atvejo apibrėžtį. Tai reiškia, kad nuo šiol šios šalys priskiriamos rizikingoms teritorijoms.

Kaip nurodoma SAM pranešime, anksčiau tokiomis buvo laikoma visa Kinijos Liaudies Respublika, o vasario 24 d. šį sąrašą papildė Šiaurės Italijos regionai (Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos).

Taip pat patikslina, kad įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas.

Įtariamas atvejis 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios turi atitikti ir bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19.

Atsižvelgdama į augantį koronaviruso atvejų skaičių, SAM taip pat kreipėsi į šalies oro uostus ir avialinijas, prašydama rinkti informaciją apie keleivius, į Lietuvą atvykusius iš Milano, Veronos ir Trevizo oro uostų. Tokie prašymai išplatini „GetJet Airlines“, „Ryanair“, Wizz Air avialinijoms.

Kartu prašoma sudaryti galimybes Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams patekti į nusileidusius orlaivius tam, kad keleiviams laiku ir tinkamai būtų suteikta visa informacija, atlikti temperatūros matavimai ir kiti tokiu atveju reikalingi veiksmai, siekiant užtikrinti visuomenės sveikatą.

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre, SAM prašo registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Neseniai iš rizikingų teritorijų sugrįžusiesiems 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos rekomenduojama likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Tuo metu, pajutus į gripą panašius simptomus, tokie žmonės nedelsiant turėtų skambinti bendruoju pagalbos tarnybų telefonu 112.

Pasaulinę sergamumo koronavirusu statistiką galima stebėti čia. Naujausiais duomenimis, patvirtintų susirgimo atvejų yra 82 548, iš kurių mirė 2 810 ir 33 212 žmonės pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA