Atostogas nutraukęs S. Skvernelis: tik A. Verygos informacija dėl koronaviruso bus teisinga | Kas vyksta Kaune

Atostogas nutraukęs S. Skvernelis: tik A. Verygos informacija dėl koronaviruso bus teisinga

delfi.lt / Dalia Plikūnė, Simona Voveriūnaitė 2020/02/27 17:01

Trečiadienį Vyriausybei nusprendus šalyje paskelbti ekstremalią situaciją dėl koronaviruso grėsmės, ketvirtadienį darbą pradėjo Valstybės ekstremaliųjų situacijų centras. Po pirmojo posėdžio komentarus apie dabartinę padėtį teikė premjeras Saulius Skvernelis ir centro vadovas, sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas Aurelijus Veryga.

Premjeras S. Skvernelis iš atostogų į darbą grįžo diena anksčiau. Jis Vyriausybėje susirinkusiems žurnalistams sakė, kad didžiausia rizika yra panika.

„Tiesiog šita diena ir šitas posėdis buvo skirtas dar kartą pasitikrinti, kaip esame pasiruošę galimam viruso atsiradimui Lietuvoje, kokios prevencijos priemonės yra taikomos, ar jos pakankamos. Kaip būtų reaguojama konkrečiai atsiradus pirmam asmeniui, kurios gydymo įstaigos, kas darytų tyrimus. (…) Į tuos klausimus, kuriuos teko ne šiandien kelti, o per paskutines kelias dienas distanciniu būdu, patvirtiname, kad esame pakankamai gerai pasiruošę suvaldyti, didžiausia rizika – panikoje“, – sakė jis.

Premjeras patikino, kad Lietuvoje viruso atvejų nėra užfiksuota. „Šiai minutei, nes tyrimai atliekami ir šiuo metu, nėra patvirtinto nei vieno atvejo, jeigu bus toks atvejis, iš karto visuomenė bus informuota, tą padarys operacijų vadovas A. Veryga, nedelsiant. Tik jo šaltinis bus teisingas ir patikimas“, – kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis sakė, kad kol kas ir toliau lieka ta pati rekomendacija: vengti bet kokių masinių renginių. „Visos masinio susibūrimo vietos, visi masiniai renginiai, jie yra padidintos rizikos. Dabar mes turime ir gripo epidemijas kai kuriuose miestuose. Kiekvienas žmogus turėtų vertinti dalyvavimą tiek uždarose patalpose esančių renginių: koncertas, kino teatras, sporto varžybos. Ar masiniai renginiai viešose vietose, tai yra padidinta rizika“, – kalbėjo premjeras.

Ir pridūrė, kad kol kas tai tik rekomendacija – vengti tokių renginių. „Kol kas nėra pagrindo drausti, neturime nei vieno atvejo Lietuvoje, kuris patvirtintų viruso atsiradimą“, – teigė S. Skvernelis.

A. Veryga sakė, kad kiekvieno asmens valia apsispręsti, ar nori dalyvauti masiniuose renginiuose. Tačiau būtina atsižvelgti į asmens sveikatos būklę.

„Tokių bus ne vienas, tai bus Kovo 11–oji, Kaziuko mugė. Tie (asmenys, aut. p.), kurie turi padidintą riziką, galiu juos įvardinti: vyresnio amžiaus, kuriems rizika yra ir dėl gripo komplikacijų ir dėl koronoviruso, jiems primygtinai rekomenduojame į varžybas nevykti. Tie, kurie serga lėtinėmis ligomis, taip pat rekomenduojame neiti“, – apie masinius renginius kalbėjo ministras A. Veryga.

Premjeras juokavo, kad būtina keisti ir esamus įpročius – nesisveikinti, paduodant ranką. „Negalvokime, kad tai yra nemandagu“, – rekomendacijomis dalijosi jis.

Kol nebus patvirtinto atvejo – rekomendacijos nebus įpareigojančios

„Kol nėra nustatyta nei vieno atvejo, viskas yra rekomendacijos. Jos yra pakankamai aiškios: tiek dėl nevykimo į darbą, dėl nedarbingumo pažymėjimų išdavimo, mokyklos nelankymo. Bet tai yra rekomendacijos“, – apie galimus privalomus įsakymus Vyriausybėje kalbėjo ministras A. Veryga.

Jis teigė, kad jei Lietuvoje pasitvirtins bent vienas atvejis, rekomendacijos taps įpareigojančios. „Tos priemonės bus įpareigojančios. Galima jau dabar įvardinti, žinoma, būtų gerai, kad neatkeliautų. Viską, ką mes galime taikyti, tą ir darysime, ką daro kitos šalys. Iki judėjimo kontrolės, jei jau konkrečiai būtų nustatytas ligos židinys“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga sakė, kad viruso židiniuose besilankę nepilnamečiai, gali būti neįleisti į mokyklas. „Gali atsisakyti, tam tos rekomendacijos ir yra pateiktos. Vaiko ligos atveju ir tėvai gali gauti nedarbingumą“, – sakė jis. Ir pridūrė, kad tam tos rekomendacijos ir yra.

Premjeras į „Žalgirio“ varžybas neis

Nusprendus neatšaukti „Žalgirio“ rungtynių su Milanu, premjeras priminė bendrą rekomendaciją, kad visos masinio susibūrimo vietos, visi viešieji renginiai kelia papildomų rizikų, taip ir dėl gripų epidemijų kai kuriuose miestuose.

„Kiekvienas žmogus turėtų vertinti dalyvavimą tiek uždarose patalpose, (…) tiek viešose vietose vykstančiuose renginiuose. Tai yra padidinta rizika užsikrėsti, dėl to rekomenduojama vengti tokių renginių“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad šiuo metu nėra jokio teisinio pagrindo uždrausti rengti krepšinio varžybas. „Mes neturime nei vieno patvirtinto šito viruso atvejo Lietuvoje“, – priminė S. Skvernelis.

Jis pats sakė, kad tose krepšinio varžybose nedalyvaus. „Kaip žinote, aš esu rizikos grupėje dėl sumenkusio imuniteto dėl to šiame sezone „Žalgirio“ rungtynėse lankiausi turbūt du kartus, ir neplanuoju artimiausiu metu tą daryti“, – sakė S. Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras atkreipė dėmesį, kad čarteriniai reisai iš Italijos į tas varžybas yra atšaukti. „Atvyks tik komanda su keliais žmonėmis. Yra aiškios rekomendacijos, ką pati arena, tiek komanda turi padaryti – tiek dėl rankų dezinfekcijos, tiek dėl kitų priemonių. Tai galioja ir visiems kitiems renginiams“, – sakė A. Veryga.

Tokių renginių rekomenduojama vengti vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis.

Centrui vadovauja A. Veryga, komunikaciją koordinuoja S. Malinauskas

Kaip jau buvo minėta, Valstybės ekstremalių situacijų centrui vadovauja sveikatos apsaugos ministras A. Veryga. Ekstremalių situacijų koordinavimo centrą koordinuoja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departmento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas. Ministras į centro veiklą gali įtraukti papildomus specialistus, dalis jų dalyvavo ir pirmame posėdyje.

Į jį be kitų asmenų atvyko Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Už informacijos apie koronavirusą koordinavimą atsakinga Visuomenės informavimo grupė, kuriai vadovauja premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Pasak jo, į tą grupę įtraukti Užsienio reikalų, Teisingumo, Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų, Švietimo, mokslo ir sporto, Finansų ministerijų atstovai. Taip pat darbuotojai iš Lietuvos banko. Į ją planuojama įtraukti atstovus institucijų, kurios dažniausiai susiduria su problemomis.

Grupės vadovas patikino, kad nėra jokių informacijos sklaidos ribojimų. „Strategija yra aiški – kuo daugiau informacijos, vienintelis prašymas – mes norime visą informaciją, kuri šiuo metu yra labai padrika, bent jau surinkti į vieną internetinį resursą, ir mes norime žinoti, kas, kada, kur eina ir komentuoja. Prašysime pranešti apie tai, kad yra einama ir komentuojama“, – sakė S. Malinauskas.

Ekstremalią situaciją paskelbė trečiadienį

Primename, kad trečiadienį ministrų kabinetas nusprendė šalyje paskelbti ekstremalią situaciją, savo sprendimą jie aiškino prevencijos tikslu. Premjerą pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas žurnalistams sakė, kad ekstremalios situacijos paskelbimas leis lanksčiau valstybei naudotis turimomis galimybėmis konkrečioje situacijoje. Tų galimybių spektro jis nekonkretizavo.

Trečiadienį Vyriausybė iš rezervo skyrė papildomus 150 tūkst. eurų SAM, kad būtų galima įsigyti papildomų priemonių. Esant poreikiui iš rezervo galėtų būti skiriama ir daugiau lėšų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA