Programa „Socialinis receptas“: Kauno senjorų užimtumas per savanorystę | Kas vyksta Kaune

Programa „Socialinis receptas“: Kauno senjorų užimtumas per savanorystę

Asociatyvi archyvo nuotr.

Ne paslaptis, jog su kiekviena diena visuomenėje auga vyresnio amžiaus žmonių skaičius, o kartu – ir senatvinės visuomenės problemos. Vienatvė, vyresniame amžiuje pasireiškiančios psichinės ligos ir sutrikimai, socialinė atskirtis, sudėtinga integracija į jaunas, moderniomis technologijomis pagrįstas bendruomenes – tai itin opios mūsų miesto ir šalies senjorų problemos.

Dėl šios priežasties, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras inicijuoja socialinį vyresnio amžiaus žmonių užimtumą bendruomenėje skatinsiančią programą „Socialinis receptas“ (angl. Social Prescription).

Pažengusiose Europos ir pasaulio valstybėse jau pasitvirtinusi praktika nuo 2019 metų spalio jau įgyvendinama ir Kauno miesto poliklinikoje. „Programa „Socialinis receptas“ skatina socialinį užimtumą, savanorystę, sujungia bendruomenėje teikiamas paslaugas ir skatina veiklą joje.

„Socialinis receptas“, kurio pagrindas yra psichosocialinių rizikos veiksnių psichikos sveikatai valdymas, ilgus metus veikia Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Singapūre, Suomijoje ir kitose pasaulio šalyse. Atitinkamai, idėja įgyvendinti programą Kauno mieste kilo dalyvaujant vienoje tarptautinėje konferencijoje, kur ją jau įdiegusios šalys dalinosi gerąja patirtimi bei rezultatais“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Kaune įgyvendinti planuojamo „Socialinio recepto“ tikslas – kviesti vyresnio amžiaus žmones savanoriauti įvairiose Kauno miesto įstaigose, taip skatinant ne tik jų užimtumą, bet ir dalyvavimą bendruomenės veikloje, gerinant jų psichinę sveikatą. Nors, anot G. Kuzmarskienės, socialinį receptą galima pritaikyti daugelyje sveikatos gerinimo sričių, pasirinktas savanorystės skatinimo kelias.

„Moksliškai įrodyta, kad savanorystė, kaip užimtumo būdas, teigiamai veikia žmogaus psichinę sveikatą ir emocinę būseną. Įvairių tarptautinių tyrimų duomenimis, savanoriaujantys asmenys pasižymi tiek geresne fizine, tiek psichine sveikata. Taip pat, savanoriškos veiklos gerina nuotaiką, mažina nerimą, bejėgiškumo ir beviltiškumo jausmus, depresijos simptomus“, – sako G. Kuzmarskienė.

Žmones informuos šeimos gydytojas

Šiuo metu projektas „Socialinis receptas“ po truputį įsibėgėja Kauno miesto poliklinikoje. Specialistas, informuosiantis apie jos vykdymą ir paskatinsiantis prisijungti bus šeimos gydytojas.

„Pas šeimos gydytoją žmonės ateina ne tik vedini sveikatos problemų, jie nori pasidalinti ir savo išgyvenimais, pasikalbėti ne visada su sveikatos problemomis susijusiomis temomis.  Kartu tai dar viena priežastis didinti vyresnio amžiaus žmonių užimtumą – taip sumažinsime ir eiles prie šeimos gydytojų kabinetų“, – sako G. Kuzmarskienė.

Naujoji programa šeimos gydytojui suteiks galimybę išrašyti ne tik reikalingų medikamentų receptą, padėsiančių kovoti su tam tikrais kūno negalavimais, bet ir socialinį – spręsiantį emocines, būties ar nuotaikos problemas.

„Šeimos gydytojas atliks tarsi vartininko darbą. Jis turės informaciją apie įstaigas, priimančias vyresnio amžiaus žmones savanoriauti. Pasikalbėjęs su pacientu, priklausomai nuo jo situacijos, gydytojas galės supažindinti su specialiai programai paruoštu leidiniu, informuojančiu apie vietas ir bendruomenes, laukiančias vyresnio amžiaus savanorių.

Po pokalbio su gydytoju, pacientai galės patys apsilankyti bet kurioje pasirinktoje vietoje ir gauti kitą reikalingą informaciją“, – teigia Visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Vyresnių savanorių laukiančių miesto įstaigų sąrašas – ilgas ir įvairus. Tai ir skirtingos Kauno bibliotekos, muziejai, VDU botanikos sodas, Kauno menininkų namai, Kauno klinikos ir kitos.

Kovai su senstančios visuomenės problemomis

Tikslinė programos grupė – vyresnio amžiaus žmonės – buvo pasirinkti ne atsitiktinai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visuomenės amžiaus vidurkis visame pasaulyje auga itin sparčiai.

Prognozuojama, kad laikotarpiu nuo 2015-ųjų iki 2050-ųjų metų, vyresnių nei 60 metų žmonių proporcija beveik padvigubės. Teigiama, kad ji gali pakilti nuo 12 iki 22 proc. viso pasaulio gyventojų.

„Tikėtis, kad įvyks staigus pokytis nereikėtų, tačiau imtis pokyčių – būtina. Vyresnio amžiaus žmonėms neretai reikia padrąsinimo, paskatinimo ateiti ir pabandyti naujas veiklas. Skatinti juos neužsisklęsti ir žingsnis po žingsnio įsitraukti į patinkančias, o svarbiausia – prasmingas veiklas yra mūsų visų pareiga.

Svarbu suprasti, kad senatvė ne visuomet yra lengva. Ji reikalauja iššūkių bei visuomenės supratimo“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Anot G. Kuzmarskienės, gerieji pavyzdžiai – užkrečia. Kauno miesto savivaldybės įgyvendinama programa susidomėjus „Kurk Lietuvai“ atstovams, planuojama ją įdiegti ir kitose šalies savivaldybėse.

Nuo 2014 metų Kauno miesto savivaldybė aktyviai dalyvauja Pasaulio sveikatos organizacijos Sveikų miestų tinklo veikloje. 2019 metais, anot Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės, prasidėjo nauja VII-oji tinklo veiklos fazė, kurios vienas iš pagrindinių prioritetų artimiausiems penkiems veiklos metams yra žmonės, jų gerovės užtikrinimas viso gyvenimo laikotarpiu bei skatinimas įsitraukti į bendruomenės veiklas.

Šiems tikslas įgyvendinti Kauno mieste numatyta įvairių priemonių, viena jų – „Socialinio recepto“ programos įgyvendinimas.

Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA