Kauno vaistinėse medicininių kaukių deficitas: norintiems įsigyti teks permokėti dešimtis kartų | Kas vyksta Kaune

Kauno vaistinėse medicininių kaukių deficitas: norintiems įsigyti teks permokėti dešimtis kartų

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2020/02/25 18:07
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Dėl koronaviruso sukelto nerimo Lietuvos vaistinėse nebeliko medicininių kaukių, nors specialistai ir teigė, kad šios nuo viruso neapsaugos. Kaukių deficitą rodo ir interneto parduotuvių puslapiai. Tiesa, kai kur dar galima įsigyti dėžutę kaukių už bene 10 kartų brangiau.

Žmonės iš parduotuvių masiškai šluoja ir statybines kaukes – respiratorius, už kuriuos tenka pakloti keliasdešimt eurų.

„Delfi“ sulaukė skaitytojų laiškų, kuriuose teigiama, kad Lietuvoje masiškai trūksta medicininių kaukių.

Vienoje „Facebook“ grupių moteris rašė, kad Panevėžyje nebeliko medicininių kaukių ir net nežinoma, kada jos vėl bus prekyboje: „Visos vaistinės apžiūrėtos, nėra. Tiesa, dar galima rasti „Senukuose“, „DEPO“ bei „Litargoje“. Jos naudojamos statybose, nors tiek, bet ir jų nebe daug belikę.“

Vienas skaitytojas teigė, kad žmona bandė ieškoti kaukių internetinėse vaistinių parduotuvėse, tačiau viskas esą – išparduota.

Tai matyti ir internetinėse parduotuvėse, pavyzdžiui, Pigu.lt. „Medicininė vienkartinė dviejų sluoksnių veido kaukė (50 vnt.) – išparduota“, – skelbiama portale.

Visgi Pigu.lt siūlo kitą variantą – įsigyti 10 medicininių vienkartinių trijų sluoksnių veido kaukių už 20 eurų. Tuo metu vaistinėse 50 vnt. šių kaukių kainuoja iki 3 eurų, o kai kuriose jų nesiekia 2 eurų.

„Pigu.lt“ atstovė tikino, kad parduodamų prekių kaina yra panaši į kitose internetinėse parduotuvėse pardavinėjamų prekių kainą.

Medicininės kaukės internete / DELFI nuotr.

„Prekiaujame medicininėmis veido kaukėmis jau seniai, tačiau paklausa išaugo pasklidus informacijai apie pirmuosius susirgimo atvejus Europoje.

Išpardavę anksčiau turėtą likutį, prieš maždaug savaitę užsisakėme iš tiekėjo daugiau prekių. Naujojo užsakymo savikaina šoktelėjo dešimtis kartų, tad natūralu, kad kainų pokytį pajautė ir klientai.

Šiuo metu dar turime keletą šimtų kaukių pakuočių po 10 vienetų, jų kaina panaši kaip ir kitose garsiausiose pasaulio elektroninėse parduotuvėse. Tiesa, prekės likutis sparčiai mažėja, ieškome iš kur kuo greičiau būtų galima užsakyti daugiau šios kategorijos prekių.

Medicininių respiratorių šiuo metu savo asortimente nebeturime, laukiame informacijos dėl prekių papildymo iš tiekėjų“, – „Pigu.lt“ komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė.

Lietuvos vaistinių asociacija antradienį popiet patvirtino, kad medicininių kaukių Lietuvos vaistinėse nebeliko. Tiesa, taip pat pabrėžta, kad įprastos pardavinėjamos medicininės kaukės nuo koronaviruso neapsaugo.

Nori nusipirkti kaukių? Stok į eilę

Pasinaudoję šia situacija naują nišą atrado perpardavinėtojai. Štai skelbimų portale Skelbiu.lt galima rasti skelbimų, kuriuose 50 vnt. medicininių kaukių parduodama net už 35 Eur. Kiti pardavėjai nurodo 20–30 Eur kainą už dėžutę.

Medicininių kaukių skelbimai / DELFI nuotr.

Paskambinus keliais skelbimuose nurodytais pardavėjų numeriais, perpardavėjai papasakojo, kad viskas išparduota.

Vienas vyras teigė, kad naujas medicininių kaukių užvežimas bus tik po 20 dienų. Jis neva užsirašo telefono numerius ir rezervuoja kaukių dėžutes. Pardavėjas patikino, kad, kai tik gaus naują siuntą, paskambins visiems pirkėjams, nes turi jų sąrašą.

Kitas pardavėjas sakė, kad pirkėjas turi pats atvažiuoti į Karoliniškių mikrorajoną Vilniuje ir atsiimti prekę, tačiau bėda, kad šiandien jų nebeturi. Kaukių nesiunčia ir nepažada, kad kitą dieną jų turės.

Alternatyva – respiratoriai

Dar vienas „Delfi“ skaitytojas teigė, kad vaistinėse nebelikus medicininių kaukių, kaip alternatyvą jis rinkosi statybinę kaukę – respiratorių. Jų esą pavyko rasti „Senukuose“.

Kaip matyti iš skaitytojo nuotraukų, respiratorių kainos čia svyruoja 17,49–23,99 Eur. Internetinėje parduotuvėje Senukai.lt galima rasti respiratorių ir už mažesnę kainą – 5–10 eurų, tačiau visos jos – išparduotos.

„Delfi“ susisiekė su „Senukų“ atstovais, tačiau jie komentaro nepateikė.

Tokia pati situacija ir internetinėje parduotuvėje Pigu.lt. Belikęs vienintelis respiratoriaus pasirinkimas (5 vnt.) už 13 Eur. Visa kita – išparduota.

Respiratoriai „Senukuose“ / DELFI nuotr.

Vaistinėse viskas iššluota

Kaip „Delfi“ teigė „Eurovaistinės“ atstovė Laura Bielskė, antradienį ryte vaistinė turėjo 10 tūkst. kaukių.

„Šiandien yra didžiausias susidomėjimas jomis, klientai ieško, jau ne tik norėdami apsisaugoti nuo gripo ar peršalimo, bet ir koronaviruso. Kartu klientai ieško ir dezinfekcinio skysčio rankoms, jų pardavimai per pastarąsias dienas išaugo“, – tikina L. Bielskė.

Ji taip pat pažymi, kad šiomis dienomis kaukes perka lietuviai, prieš mėnesį pagrindiniai pirkėjai buvo užsieniečiai.

L. Bielskė BNS pasakojo, kad paskutinė kaukių siunta gauta vasario 14 dieną, t. y. beveik prieš pusantros savaitės.

„Norisi turėti kur kas daugiau nei jų turime. Tiekėjas siunčia tiek, kiek gali. Kiekviena dėžutė, kurią gauname, mums yra svarbi. Paskutinį kartą esame gavę 400 dėžučių penktadienį – prieš savaitę“, – BNS teigė L. Bielskė. Anot jos, tinklo vaistinėse beliko apie 200 dėžučių medicininių kaukių.

Pasak jos, „Eurovaistinė“ svarsto prekiauti respiratoriais. „Respiratoriais vaistinės neprekiauja ir dabar kaip tik svarstome, ar nevertėtų užsakyti“, – BNS kalbėjo „Eurovaistinės“ atstovė.

„Gintarinės vaistinės“ atstovas Džeraldas Kauneckas BNS taip pat pasakojo, kad didesnėje dalyje šalies tik beliko vienetai kaukių.

„Kiek įmanoma dar bandome visoje Europoje ieškoti, visas pastangas dedame per tiekėjus atrasti daugiau medicininių kaukių“, – teigė jis.

Būtina pabrėžti, kad užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas BNS šiandien komentavo, kad respiratoriai padėtų užtikrinti didesnę apsaugą.

„Respiratoriai suteikia didesnę apsaugą ir jie naudojami ten, kur yra ypatinga rizika – būtent sveikatos priežiūros įstaigose. Jį dėvėti nėra taip paprasta ir patogu kaip paprastą kaukę ir turbūt žmonės gatvėse niekada jo nenešios“, – BNS sakė S. Čaplinskas.

Be to, jis kaip ir Lietuvos vaistinių asociacija akcentavo, kad šiuo metu masiškai pirkti medicininių kaukių, baiminantis dėl koronaviruso, nereikėtų, nes jos nuo to neapsaugo.

Medicininė kaukė / DELFI nuotr.

Apsilankius „Benu“ vaistinėje Kaune, paaiškėjo, jog visame tinkle taip pat nebėra medicininių kaukių, vaistininkės teigimu, dar vakar kelios kaukės buvo, tačiau paskutinės jau nupirktos.

Kaukių Kaune nebeturi ir „Gintarinės vaistinės“ tinklas. „Neturime iš kur užsakyti, nes gimintojai – Kinijoje. Gal vietinė rinka pradės gaminti“, – komentavo GV vaistininkė.

Apsauginės kaukės vaistinėse baigėsi

Lietuvos vaistinių asociacijos pranešime žiniasklaidai teigiama, kad Lietuvos vaistinės jau kurį laiką parduoda didesnius nei įprasta medicininių kaukių kiekius, o naujų kaukių pristatymas stringa, gaunami mažesni nei reikiama kiekiai.

Lietuvos vaistinių asociacija skelbia, kad vaistinėse apsauginės kaukės yra išparduotos, o likę likučiai gali pasibaigti bet kuriuo metu, tačiau primena, kad apsauginės kaukės, kokios pardavinėjamos vaistinėse, nuo koronaviruso neapsaugo.

„Būkime sąmoningi ir budrūs, medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir tuo pačiu neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas“, – Sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje esančią informaciją cituoja Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Dangutė Mikutienė.

Pasak jos, vaistinės gauna daugybę klausimų, kuriose vaistinėse galima rasti apsauginių kaukių, tačiau jų kiekis prekyboje labai nedidelis. Kai kuriuose tinkluose likę keletas tūkstančių vienetų, rašoma pranešime.

„Dėl situacijos pasaulyje medicininių kaukių tiekėjai įmonėms įteikę oficialius dokumentus, nurodančius, kad kaukių tiekimas ne Kinijos rinkai sustabdomas. Ši padėtis yra visoje Europoje. Atsakyti, kada tiekimas bus atnaujintas, kol kas negalime. Užtikriname, kad vaistinės deda visas pastangas, kad medicininių kaukių vaistinėse vėl būtų“, – pranešime žiniasklaidai sako asociacijos vadovė.

Vaistininkai akcentuoja ir primena, kad būtina laikytis higienos, dažnai plauti rankas ir vengti viešų vietų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA