Pernai muitininkai sulaikė beveik pusę tonos kvaišalų – pasižymėjo ir Kauno rajonas | Kas vyksta Kaune

Pernai muitininkai sulaikė beveik pusę tonos kvaišalų – pasižymėjo ir Kauno rajonas

Asociatyvi / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Pernai Muitinės kriminalinėje tarnyboje (MKT) buvo pradėti 173 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotikų kontrabandos, o pareigūnai sulaikė 491 kg kvaišalų. Bendradarbiaujant su kitų šalių teisėsaugos pareigūnais, užsienyje sulaikyta dar beveik tona įvairių narkotinių medžiagų.

Kaip rašoma LR Muitinės pranešime žiniasklaidai, Lietuvoje praėjusiais metais daugiausia sulaikyta hašišo (284 kg) ir ecstasy (159 kg) – šie kvaišalai dažniausiai yra „tranzitiniai“. Tokie įspūdingi narkotikų kiekiai paprastai gabenami iš Ispanijos į Rusiją (Sankt Peterburgą ir Maskvą), o organizuojant šiuos pervežimus aktyviai dalyvauja tiek Lietuvos, tiek Rusijos piliečiai.

Pvz., 2019 m. vasario 15 d. ties Garliava muitinės pareigūnai sulaikė Rusijos piliečio vairuotą automobilį, kuriame, po automobilio bagažine įrengtoje slėptuvėje rado apie 200 įvairių dydžių paketų – 133 kg hašišo. Spalio 29 d. Lietuvos – Lenkijos pasienyje muitininkai sulaikė 159 kg ecstasy ir 0,7 kg kokaino siuntą, Lietuvos piliečio gabentą krovininiu vilkiku.

Pernai taip pat į muitinės pareigūnų rankas pakliuvo keliasdešimt kilogramų kanapių, kokaino, arabinio dusūno ir sintetinių kanabinoidų. Nemažai sulaikyta ir psichotropinių savybių turinčių, nelegaliai gabentų ar siųstų medikamentų. Tebeišlieka jau beveik dešimtmetį (nuo 2011 m.) fiksuojama aktyvaus kvaišalų siuntimo paštu tendencija. Kaip ir ankstesniais metais, dėl pašte aptiktų kvaišalų pradėta didžioji dalis ikiteisminių tyrimų.

Tiesa, dažniausiai paštu siunčiamos smulkios kvaišalų siuntos, nes didžiąją siuntų dalį (apie 65 proc.) sudaro 1– 10 g svorio kvaišalai. Rečiau (apie 33 proc. atvejų) siunčiama 10 – 100 g kvaišalų, o rečiausiai rizikuojama siųsti didesnes nei 100 g siuntas (tokios sudaro 1,9 proc. nuo visų sulaikytų skaičiaus).

Dažniausiai paštu siunčiama ecstasy, LSD, kanapės, kokainas, o taip pat medikamentai, turintys psichotropinių medžiagų. O svorio išraiška, daugiausia siuntose aptikta augalinės kilmės narkotikų (arabinis dusūnas, kanapės, taip pat sintetiniai kanabinoidai).

Didžioji dalis pašto siuntų su narkotikais (94 proc. iš sulaikytų) Lietuvą pasiekia iš Europos šalių. Kaip ir ankstesniais metais čia vyrauja Nyderlandų siuntėjai – 54 proc. sulaikytų siuntų buvo atgabentos būtent iš šios šalies.

Maždaug nuo 2015 m., vis didėja iš Vokietijos su narkotikais siųstų siuntų skaičius. Pernai buvusi ketvirtoje vietoje pagal sulaikytų siuntų skaičių, šiemet Vokietija užima jau antrą vietą tarp šalių, iš kurių į Lietuvą dažniausiai siunčiami narkotikai (sudarė 12 proc. visų sulaikytų kvaišalų siuntų).

Trečioje vietoje atsidūrė Lenkija, iš kurios dažniausiai siunčiamas LSD, o ketvirtoje liko Ispanija – jau „tradicinis“ paštu gabenamų kvaišalų šaltinis. Taip pat pastebima, jog pastaraisiais metais labai sumažėjo iš Didžiosios Britanijos siunčiamų siuntų su narkotikais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA