Kauno ligoninės darbuotojai nebegali tylėti: nesupranta kodėl skiriasi atlyginimai | Kas vyksta Kaune

Kauno ligoninės darbuotojai nebegali tylėti: nesupranta kodėl skiriasi atlyginimai

delfi.lt / Dalia Plikūnė 2020/02/24 12:04
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno klinikinės ligoninės darbuotojų grupė pavargo kovoti tyliai, ir nematydami šviesos tunelio gale, vėl anonimiškai kreipėsi į žurnalistus. Jie nesupranta, kodėl tas pačias pareigas atliekantiems žmonėms atlyginimai skiriasi, kai kuriems jų dalis atlyginimo mokama įtraukiant kintamąją dalį.

„Kai senasis vadovas žiemą žolę pjovė, tai buvo lėšų švaistymas. O kai diskriminuoja dėl atlyginimų, tai čia jau turbūt vadinasi lėšų taupymas“, – piktinosi ligoninės darbuotojai.

Ligoninės darbuotojai apie situaciją sutinka kalbėti tik anonimiškai, tvirtai patikinus, kad jų tapatybė nebus niekam atskleista. Jie jau turi patirties, kai vienam darbuotojui pasiskundus dėl atostoginių, buvo tokių kalbų: „surasim, kur tas žmogus dirba“.

Šioje ligoninėje veikia dvi reanimacijos Pirmoji ir Antroji. Pasak darbuotojų, dirbančiųjų Reanimacijos I skyriuje atlyginimai už tokios pačios kvalifikacijos darbą yra maždaug 200 eurų mažesni nei II skyriaus darbuotojų. I skyriaus darbuotojams dalį atlyginimo sudaro kintamoji dalis, kas jų netenkina.

Darbuotojai teigė, kad apie tai, kad tokia situacija jų netenkina, buvo informuota administracija, tačiau bandymai tai aiškintis iki šiol niekur nenuvedė.

Sako, kad darbas sudėtingesnis

Kauno klinikinės ligoninės administracijos poziciją perdavė ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

„Kauno klinikinėje ligoninėje, vadovaujantis nacionalinės sistemos viešųjų įstaigų darbuotojų, teikiančių asmens sveikatos priežiūros paslaugas darbo apmokėjimo nuostata, medicinos darbuotojų darbo užmokestį sudaro pastovioji ir kintamoji dalys.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos, Lietuvos gydytojų sąjungos ir Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos šakinę kolektyvinę sutartį kintamosios dalies darbo užmokestį įstaigoms leista pačioms skirti savo nuožiūra, atsižvelgiant į personalo darbo pobūdį, krūvį, sudėtingumą. Tai atitinka minėtas šakinės sutarties darbo užmokesčio mokėjimo nuostatas ir nekelia jokių skaidrumo rizikų“, – teigiama atsiųstame komentare „Delfi“.

Jame aiškinama, kad Suaugusių intensyvios terapijos ir reanimacijos II skyriuje darbas yra sudėtingesnis dėl čia gydomų sunkių infekcinių ir kitų sudėtingų ligų pacientų bei darbo apimties.

„Šio skyriaus gydytojų darbo užmokestis (sudėjus pastovų ir kintamąjį) didesnis 90 eurų iki mokesčių nei Suaugusių intensyvios terapijos ir reanimacijos I skyriuje. Slaugytojos gauna vienodus atlyginimus. Negalime atsakyti, kodėl jums surašytame skunde minimas 200 eurų skirtumas“, – teigiama atsiųstame komentare.

Kauno ligoninės darbuotojai jau ne pirmą kartą kreipiasi į žiniasklaidą, prašydami pagalbos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA