Išbandyta: geriausia apsauga nuo netikėto susidūrimo su „trikoju“ | Kas vyksta Kaune

Išbandyta: geriausia apsauga nuo netikėto susidūrimo su „trikoju“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visuomenėje netylant aistroms dėl itin aktyvaus policijos darbo pasitelkiant vadinamuosius „trikojus“ pastebima, jog vis daugiau eismo dalyvių jungiasi prie išmaniųjų programėlių, padedančių vairuotojams sekti realaus laiko informaciją apie eismo situaciją keliuose, vairuoti saugiai ir taip išvengti netikėtų susidūrimų su policijos pareigūnais.

Radarų detektoriai neapsaugos

Pastaruoju metu žiniasklaidoje netrūksta straipsnių, kuriuose giriami radarai detektoriai. Juose rašoma, kad įvairūs Lietuvos rinkoje parduodami įrenginiai fiksuoja ir naujuosius iš Estijos kompanijos „Alarmtec AS“ nupirktus 37 greičio matuoklius. Tiesa, vairuotojų patirtis yra kiek kitokia. Jie teigia, kad radarų detektoriai nors ir fiksuoja, tačiau dažniausiai per vėlai arba jei jis stovi atsuktas į automobilio galinę dalį, tokiu atveju net ir įmantriausias radarų detektorius „trikojo“ neužfiksuos. Panašiai po bandymų teigia ir policijos atstovai.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys sakė, jog pareigūnai patys nusprendė išbandyti vairuotojų išgirtus radarų detektorius, tačiau rezultatai nebuvo tokie, kokių tikisi visomis išgalėmis apsisaugoti nuo su greičio matuoklių bandantys vairuotojai.

„Mes radarų detektorius taip pat bandome, tačiau jie nė vienas neveikia. Išbandėme keletą radarų detektorių, tačiau neradome nė vieno, kuris 100 proc. užfiksuotų mūsų naujuosius greičio matuoklius“, – teigė V. Grašys.

Panašiai teigia ir radarų detektoriais prekiaujančios įmonės „Todesa“ atstovai, kurie atliko testą. Jo rezultatai – žemiau esančiame vaizdo reportaže.

Vairuotojus nuo netikėto susidūrimo su pareigūnais saugo išmanioji programėlė

Kaip vieną efektyviausių būdų iš anksto pamatyti „trikojus“, Kauno vairuotojai įvardyja išmaniąją mobiliųjų telefonų programėlę „Waze“, kurios esmė – eismo dalyvių realiu laiku generuojama informacija.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kolektyvas praktiškai išbandė mobiliąją „Waze“ programėlę Kauno regiono keliuose. Suskaičiuota, kad iš 20 atvejų, kuomet gatvėse buvo matuojamas vairuotojų greitis „trikojais“, visi jie buvo pažymėti išmanioje programėlėje ir apie tai informavo vairuotojus iš anksto.

Eismo dalyviai, besinaudojantys „Waze“ programėle, gali ne tik naudotis kelio navigacijos funkcija, bet ir matyti pažymėtus eismo įvykius, spūstis, vidutinio greičio matuoklių ruožus ir kitas situacijas keliuose. Pastebima, kad Lietuvos policijos pareigūnams pradėjus stiprinti greičio kontrolę keliuose, daugėja ir programėlės „Waze“ vartotojų, nuo kurių priklauso aplikacijos duomenų tikslumas. Kuo daugiau vairuotojų ja naudosis, tuo duomenys bus patikimesni.

Pirkinys brangus, tačiau pažeidėjų – tūkstančiais

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, naujieji mobilūs greičio matuokliai atsiėjo kiek daugiau nei 1,17 mln. eurų.

Teigiama, jog naujieji įrenginiai geba registruoti greitį nuo 10 iki 320 km/val. – pažeidimus fiksuoja dvi skaitmeninės kameros, o sistema pasirenka, kuri kamera geriausiai atkuria vaizdą ir ją naudoja pažeidimui užfiksuoti. Nuotrauka ir kiti pažeidimo duomenys bus automatiškai siunčiami Administracinių nusižengimų registrui.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai pranešė, jog iš viso per sausio mėnesį „trikojais“ buvo užfiksuotas 4931 leistino važiavimo greičio viršijimo atvejis: 2653 vairuotojai viršijo greitį nuo 10 iki 20 km/val., 1813 – nuo 20 iki 30 km/val, 367 – nuo 30 iki 40 km/val, 80 – nuo 40 iki 50 km/val. Taip pat buvo užfiksuoti dar 18 vairuotojų viršijusių greitį daugiau nei 50 km/val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA