Kauno valdantieji ignoruoja siūlymus atsisakyti vienkartinių plastiko gaminių miesto šventėse | Kas vyksta Kaune

Kauno valdantieji ignoruoja siūlymus atsisakyti vienkartinių plastiko gaminių miesto šventėse

R. Tenio nuotr.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Kauno miesto savivaldybės taryboje Jurgita Šiugždinienė šią savaitę registravo tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma atsisakyti vienkartinių plastiko gaminių miesto šventėse ir prekyboje viešose vietose.

Kaip rašoma TS-LKD pranešime spaudai, klausimas buvo svarstytas dviejuose Kauno miesto savivaldybės tarybos komitetuose, tačiau abu jie sprendimo projektui nepritarė.

„Vis daugiau miestų pasaulyje atsisako arba artimiausiu metu ruošiasi atsisakyti įvairių vienkartinio naudojimo plastiko gaminių, tokių pavyzdžių galime rasti nuo JAV iki Vokietijos, Prancūzijos ar Estijos miestų. Vienkartinių plastiko gaminių miesto šventėse Lietuvoje jau atsisakė Vilniaus ir Panevėžio miestai bei Joniškio rajonas. Gerąja užsienio šalių ir kitų Lietuvos miestų praktika siūliau pasekti ir Kaunui, deja, atrodo, kad miesto valdantieji šiai problemai yra abejingi ir pasiūlymą atmetė“, – teigė J. Šiugždinienė.

Savivaldybės tarybai teiktas sprendimo projektas turėjo prisidėti ugdant miesto gyventojų sąmoningumą atliekų tvarkymo ir darnaus vartojimo srityse bei mažinant neperdirbamo plastiko atliekų kiekį.

Jurgita Šiugždinienė / Organizatorių nuotr.

„Tokie sprendimai keičia mūsų kultūrą, moko žmones atsakomybės ir sąmoningumo atliekų tvarkymo srityje bei turi reikšmingos įtakos siekiant mažinti plastiko atliekų kiekį. Labai norisi, kad aplinkos apsaugos, žaliosios darbotvarkės klausimai mano miestui būtų prioritetas. Sunku pasakyti kodėl „Vieningo Kauno“ frakcija ignoruoja tokius siūlymus, tačiau susidaro įspūdis, kad atsakomybė už kauniečius supančią aplinką mažai rūpi Kauno valdantiesiems“, – sakė J. Šiugždinienė.

Jos nuomone, miesto valdančiųjų argumentai atmetant sprendimo projektą yra neįtikinantys. „Nemanau, kad efektyviam šio konkretaus klausimo sprendimui yra reikalinga kurti darbo grupes, kaip siūlė kai kurie valdančios frakcijos atstovai ar galvoti, kad verslas nesugebės prisitaikyti prie naujų reikalavimų, nors turime ne vieną pavyzdį kai tokie sprendimai buvo sėkmingai įgyvendinti kituose miestuose. Girdime, kad ir prekybos tinklai jau atsisako vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių. Bandymai vilkinti klausimo sprendimą tikrai jo neišspręs“, – pažymėjo J. Šiugždinienė.

Kauno miesto savivaldybės tarybai teiktame sprendimo projekte taip pat buvo numatyta, kad prekybos vietoje privalo būti šiukšlėms rūšiuoti skirti konteineriai (plastikui, stiklui, popieriui ir mišrioms komunalinėms atliekoms). Prekiaujant iš kiosko, paviljono ar lauko kavinėje – turi būti sudaroma sutartis dėl atliekų išvežimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA