Nustebino keistai sutvarkyta Kauno marių pakrantė: įtariamas vietinis „tarzanas“ | Kas vyksta Kaune

Nustebino keistai sutvarkyta Kauno marių pakrantė: įtariamas vietinis „tarzanas“

Skaitytojo nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė skaitytojos laiškas dėl situacijos Kauno marių regioniniame parke. Kaunietę neramino kasmet pastebimi iškasinėti šlaitai netoli Pažaislio vienuolyno, kurie esą ardo bendrą gamtovaizdį. Regioninio parko vyriausiasis specialistas Mindaugas Kirstukas teigė, jog tiksliai nėra aišku, kas niokoja gamtą, tačiau įtariamas vietinis parko lankytojas.

Savavališkai kasinėjama ne vienerius metus

„Kasmet aptinkame prie Kauno mariu šlaitų, ties Pažaislio vienuolynu iškasinėtų laiptų. Kol tai buvo viena kita siaura juostelė, atrodė kaip ir nebaisiai. Bet kiekvieną pavasarį jie apgriūna nuo lietaus ir kitų gamtos veiksnių.

Tačiau dabar aptiktas pakrantės „pagražinimas“ labai nuliūdino. Šlaitai ir taip, veikiami lietaus, vėjo bei marių, nuolat ardomi, bet šie atlikti „darbai“ kiek prasilenkia su gamtovaizdžio išsaugojimu“, – į besitęsiančią problemą dėmesį atkreipė moteris.

Skaitytoja baiminasi, jog pastebėti nukasinėti šlaitai kenkia ne tik pakrantės reljefui, bet ir ten augantiems medžiams, nes kasinėjimus atlikdami nežinomi asmenys nesaugo medžių šaknų.

„Dalis pakrantės sukasta kastuvais, šaknys nupjaustytos, laiptai išskobti į šlaitą. Kitų metų nuotraukose šie medžiai gulės jau vandenyje“, – pastebėtus pokyčius vertino skaitytoja.

Regioninį parką „tvarko“ vietinis „tarzanas“

Susisiekus su Kauno marių regioninio parko vyriausiuoju specialistu-biologu M. Kirstuku paaiškėjo, jog šie darbai atliekami ne parko direkcijos pavedimu – tai daro vietinis gyventojas.

Specialistas pranešė, jog nuvykus apžiūrėti ir įvertinti aplinką šalia Pažaislio vienuolyno, buvo pastebėta, kad „medžių šaknys apskustos, laiptų prigaminta, akmenų pridėta, taip lyg sutvarkyta pagal savo supratimą“.

M. Kirstuko teigimu, manyta, jog „tvarką“ galėjo padaryti toje vietoje dažnai besilankantys žvejai, tačiau apklausus aplinkinius žmones, paaiškėjo, kad ten jau ne vienerius metus užsuka asmuo, kuris šioje parko dalyje dažnai pastebimas besimaudantis ar kitaip leidžiantis laiką.

„Išsiaiškinom, kad yra toks žmogus – sveikuolis, „tarzanas“, kuris, pasak vietinių, jau daug metų ten lankosi ir maudosi. Matosi, kad kažkas neseniai daryta, kapstyta. Gal jam ten įdomu tvarkytis, nes jis ten maudosi, laksto, medituoja“ – apie paslaptingąjį marių šlaitų tvarkytoją kalbėjo M. Kirstukas.

Gamtoje taip elgtis negalima, tačiau nubausti pažeidėjus sudėtinga

„Jei kiekvienas pradės pagal savo supratimą tvarkyti valstybinėje žemėje, kur viskas natūraliai turėtų augti ir atrodyti, tai nekaip čia atrodytų. Ne tik regioniniame parke negalima taip daryti – niekur gamtoje, tuo labiau saugomoje teritorijoje. Žalos nepamatuosi, bet vienas medį nukirs, kitas laiptus iškas, visa pakrantė sudarkyta bus“, – dėl savavališkų veiksmų nuogąstavo biologas.

Regioninio parko darbuotojo teigimu, kol žmogus nepastebėtas ar kitaip neįrodyta, jog būtent jis kasinėja parko teritorijoje, apie sankcijas kalbėti sunku. Tikimasi, su žmogumi pakalbėjus ir paaiškinus, kad taip daryti negalima, ši Kauno marių regioninio parko šlaitų „tvarkymo akcija“ baigsis.

„Kažkoks keistuolis kasioja metai iš metų, jam tiesiog gal įdomu. Nes apžiūrėjome, pavyzdžiui, laiptai iškasti į šlaitą, bet jie niekur neveda – galbūt tiesiog įdomu žmogui kasinėt ir tvarkyt kaip jam atrodo gerai. Bandysime gražiuoju susitikti, pašnekėti ir apšviesti žmogų“, – pokalbį užbaigė M. Kirstukas.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA