Padėtas galutinis taškas K. Pūko seksualinio priekabiavimo byloje | Kas vyksta Kaune

Padėtas galutinis taškas K. Pūko seksualinio priekabiavimo byloje

BNS 2020/02/20 15:16
Kas vyksta Kaune nuotr.

Buvęs Seimo narys Kęstutis Pūkas lieka nuteistas dėl seksualinio priekabiavimo, taip pat jis pripažintas kaltu dėl neteisėto šaunamųjų ginklų ir šaudmenų laikymo.

Tokį – galutinį ir neskundžiamą – sprendimą ketvirtadienį paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

„Kaltinamasis pripažintas kaltu ir nuteistas dėl dviejų veikų, tai yra dėl seksualinio priekabiavimo prie padėjėja dirbusios nukentėjusiosios ir dėl šaunamųjų ginklų ir šaudmenų laikymo taisyklių pažeidimo“, – sakė teisėja Gabrielė Juodkaitė-Granskienė.

Šiam teismui kasacinius skundus buvo pateikęs nuteistasis, prokuroras ir trys nukentėjusiosios. Visus šiuos skundus nuspręsta atmesti, teigė LAT teisėja.

Prokuroras kasaciniu skundu prašė apeliacinės instancijos teismo sprendimo dalį, kuria K. Pūkas buvo išteisintas dėl seksualinio priekabiavimo prie trijų nukentėjusiųjų, perduoti nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka.

Nukentėjusiosios prašė buvusį Seimo narį pripažinti kaltu arba perduoti bylą nagrinėti iš naujo apeliacinės instancijos teismui.

K. Pūkas prašė palikti galioti išteisinamąjį pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

Byla nagrinėta neviešuose posėdžiuose.

„Pagaliau padėtas taškas“

Nukentėjusiųjų advokatas Karolis Rugys džiaugėsi tuo, kad pagaliau buvusio Seimo nario seksualinio priekabiavimo byloje padėtas taškas.

„Vertinam, kad šioje ilgoje istorijoje buvo pagaliau padėtas taškas ir gerbiam, tikėjomės panašaus (sprendimo – BNS)“, – žurnalistams po paskelbimo sakė K. Rugys.

Jis taip pat teigė, kad nukentėjusias moteris teismo sprendimas tenkina, nes jis akivaizdžiai parodė, kad priekabiauti negalima.

„Iš esmės, viena nukentėjusioji, kurios iš dalies buvo patenkintas ir civilinis ieškinys, tai taip, ji patenkinta. Kitos tikėjosi, kad būtent ir dėl jų priekabiavimo jis bus pripažintas kaltu, bet iš esmės, aš manau, kad teisingumas įvykdytas tinkamai“, – teigė advokatas.

„Akivaizdžiai parodyta, kad priekabiauti negalima (…) Aš apskritai vertinčiau šitą istoriją kaip naujos kartos asmenų, kurie gina savo teises“, – pridūrė jis.

Pasak advokato, ketvirtadienį priimtas sprendimas bus vertingas ateityje.

„Pasiuntė gerą žinutę, kad reikia ginti savo teises, reikia nebijoti priekabiautojų, priekabiauti negalima, nes už tai gresia atsakomybė“, – kalbėjo K. Rugys.

K. Pūko advokatė: sieksime palankaus sprendimo

Tuo metu K. Pūko advokatė Aušra Ručienė teigė, kad bus siekiama, kad būtų paliktas pernai kovą Vilniaus apygardos teismo priimtas sprendimas, kuriuo buvęs Seimo narys buvo išteisintas ir dėl seksualinio priekabiavimo ir dėl neteisėto ginklo laikymo.

„Sieksime, kad būtų paliktas galioti pirmos instancijos teismo sprendimas“, – žurnalistams sakė advokatė.

Ji taip pat teigė, kad ketinama teisybės ieškoti Strasbūro teisme.

„Manau, kad aš ir mano klientas kreipsimės į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Esame įsitikinę, kad apeliacinės instancijos teismas netinkamai išnagrinėjo apeliacinius skundus“, – sakė advokatė.

„Kas liečia mano ginamojo skundo atmetimą, manome, kad bandysime apginti savo teises“, – teigė ji.

Pasikeitęs reguliavimas

LAT taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad pagal nuo 2017 metų liepos pirmos dienos pasikeitusį teisinį darbo santykių reguliavimą, K. Pūkas galėtų būti pripažintas kaltu ir dėl priekabiavimo prie merginų, kurios siekė pas jį įsidarbinti – ne tik prie tos, kuri jau dirbo pas parlamentarą.

„Nagrinėjamoje byloje visų nukentėjusiųjų atžvilgiu buvo išsakyti vulgarūs žodžiai, nepriimtinos seksualinio pobūdžio ir nukentėjusiąsias įžeidžiančios, menkinančios užuominos (…) Tačiau tik vienos nukentėjusiosios atžvilgiu pasitvirtino kiti būtinieji požymiai (…) Kitų nukentėjusiųjų atžvilgiu, nors ir pasitvirtinus veiksmų pobūdžiui, teismai pagrįstai nenustatė būtinojo kitokio priklausomumo požymių“, – sakė LAT teisėja Gabrielė Juodkaitė-Granskienė.

„Šios teismų išvados atitiko galiojantį teisinį reguliavimą ir nustatytas bylos aplinkybes“, – teigė ji.

Pagal šias aplinkybes, tai K. Pūko neleido pripažinti kaltu dėl seksualinio priekabiavimo prieš tris pas jį įsidarbinti siekusias merginas, kadangi įstatymas netaikomas atgaline data.

„Kaip Teismas paaiškino, čia yra teisinis aspektas tam tikras, kad tuo metu galiojantys teisės aktai reikalavo priklausomumo ir vertino taip, kad vėlesni pakeitimai buvo atlikti“, – sakė nukentėjusiųjų advokatas K. Rugys.

„Ir jau dabar iš esmės priekabiauti ir prie besidarbinančio asmens negalima. Už tai būtų ir baudžiamoji atsakomybė“, – teigė jis.

Pagal anksčiau galiojusias Lietuvos moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo nuostatas, nukentėjusiųjų santykis su į darbą priimti turinčiu teisę asmeniu nelaikytinas objektyviu priklausomumo santykiu, todėl byloje neįrodytas trijų nukentėjusiųjų kitoks priklausomumas nuo K. Pūko.

Ginklas – Seimo kabinete

K. Pūkas pripažintas kaltu ir dėl neteisėto ginklo laikymo. Bylos duomenimis, raktus nuo jo kabinete Seime stovėjusio seifo, kuriame buvo ginklas, parlamentaras laikė nerakinamame stalčiuje.

„Tas epizodas yra toks, kai esant situacijai pasidarė nesaugu keliuose, čia žinot, kai buvo užpulta ir nužudyta mergaitė, kur dabar garsi byla nagrinėjama, jis tiesiog vežiodavosi su savimi šaunamąjį ginklą“, – sakė K. Pūko advokatė.

LAT konstatavo, kad tokiu būdu K. Pūkas neužtikrino tinkamo ginklo laikymo, taip pat buvo sudarytos sąlygos ginklu pasinaudoti kitiems asmenims.

„Kai atsiveždavo, klientas teigė, kad pagal galiojančius įstatymus palikdavo jį apsaugoje. Į Seimo vidų ir patalpas nesinešdavo. Na, teismas sutraktavo kiek kitaip“, – teigė A. Ručienė.

Tuo metu nukentėjusiųjų advokatas teigė, kad apie Seimo nario kabinete laikoma ginklą buvo prabilusi viena iš nukentėjusiųjų.

„Tai taip, jau viešai buvo nuskambėjusi ta istorija, kad viešai kabinete jis laikė ginklą“, – pasakojo nukentėjusiųjų advokatas K. Rugys.

Teismai anksčiau K. Pūką pripažino kaltu dėl seksualinio priekabiavimo prie Seimo nario padėjėja-sekretore dirbusios moters, bet išteisino dėl priekabiavimo prie kitų trijų merginų, siekusių įsidarbinti į šias pareigas.

Prokuratūra siekė įrodyti, kad įsidarbinti pas Seimo narį siekusios merginos buvo priklausomos nuo K. Pūko.

Įstatymas numato, kad baudžiamoji atsakomybė taikoma tik tuo atveju, jei „priekabiaujama prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens“.

Prokuratūros vertinimu, įsidarbinti siekusių merginų priklausomumas pasireiškė tuo, kad tik nuo Seimo nario K. Pūko priklausė, kuri iš jų bus priimta į pretenduojamas pareigas.

K. Pūkas iš Seimo atsistatydino 2018 metų sausį prieš pat balsavimą dėl jo mandato panaikinimo. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad jis pažeidė priesaiką priekabiaudamas prie padėjėjų ir jomis pretendavusių tapti merginų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA