Pamatykite, kaip šiandien atrodo S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija iš viršaus | Kas vyksta Kaune

Pamatykite, kaip šiandien atrodo S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija iš viršaus

Asociaryvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Rekonstruojame S. Dariaus ir S. Girėno stadione šiuo metu – štilis, tačiau greit čia turėtų pūstelėti naujas statybų vėjas. Kauno savivaldybei nutraukus rangos sutartį su Turkijos bendrove „Kayi Construction“, baigiami ruošti atnaujinti techninio projekto dokumentai, o naują rekonstrukcijos konkursą skelbti planuojama netrukus. Savivaldybės atstovai teigia, kad teismui pateiktas turkų skundas darbų neužkardys.

Projekto dokumentai beveik parengti

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis „Kas vyksta Kaune“ antradienį pabrėžė, kad ruošiamas ne naujas techninis projektas, o atnaujinama projekto dokumentacija, kad įvertinus ankstesnio rangovo atliktus darbus būtų paruošta medžiaga naujam darbų pirkimo konkursui.

„Pagal naujausią informaciją, visus duomenis jau turime. Manome, kad kovo pirmąją savaitę galėsime pradėti naujo projekto rangovo parinkimo procedūras, t. y., skelbti viešojo pirkimo konkursą“, – sakė T. Metelionis.

Anot jo, šiandien sužiūrėti dokumentai – trūko kelių brėžinių, patikslinimų, žiniaraščių. Sutarta, kad vasario 24-oji bus paskutinis tų dokumentų parengimo terminas ir savivaldybės viešųjų pirkimų komanda pradės pirkimo procedūrą.

[galerija kiek=”4″]

Padarė „purviniausius“ darbus

Anksčiau skelbta, kad turkų bendrovė atliko apie ketvirtadalį suplanuotos rekonstrukcijos, tačiau statybos dėl nepakankamo tempo ir darbininkų streikų vėluoja penkis–šešis mėnesius. T. Metelionis patikslino „Kayi Construction“ įvykdžius sunkiausius, „purviniausius“ požeminės dalies darbus: iškasti gruntą, pakloti pamatus, pastatyti polius.

Įmonė įsipareigojo rekonstruoti stadioną už 34,95 mln. eurų, o 45 mln. eurų buvo maksimali ankstesnės sutarties kaina su visais nenumatytais darbais. Turkams už statybas sumokėta virš 8 mln. eurų, tad likę darbų už maždaug 27 mln. eurų – tokia preliminari būsimos sutarties vertė. Tačiau, pasak T. Metelionio, negalima teigti, kad konkursas bus skelbiamas būtent minėtai sumai.

„Reikia įvertinti, kad anas pirkimas vyko prieš pusantrų metų, per tą laikotarpį galėjo pasikeisti metalų, kitų medžiagų kainos. Atnaujinama sąmata pagal naujausius „Sistelos“ įkainius, tad tiksliai nurodyti statybų tąsai skirsimą sumą kol kas negalima“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Teismas sukliudyti neturėtų

T. Metelionis patvirtino, kad teismui pateikti „Kayi Construction“ skundai dėl Kauno savivaldybės sprendimo nutraukti rangos sutartį, kompanija prašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones, tačiau teismas atsisakė tai daryti.

„Nors bylinėjimasis galbūt ir vyks toliau, tai mums nesudaro jokių kliūčių vykdyti darbus. Žinau, kad teismui duotas skundas, prašyta taikyti laikinąsias apsaugos priemones – šis prašymas atmestas. Mes dabar turime pateikti atsiliepimą į tą skundą“, – dėstė pašnekovas.

Šiuo momentu, pridėjo T. Metelionis, stadione nevyksta jokie darbai, savivaldybė perėmėme statybvietę, užtikrino jos apsaugą, su objektu viskas tvarkoje, tačiau laukiama naujo viešojo pirkimo konkurso.

Naujametė „dovanėlė“, kurios buvo galima laukti

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad sutartis su „Kayi Construction“ nutraukta praėjusį mėnesį – sausio 10 d. išplatintame komentare Visvaldas Matijošaitis teigė Turkijos kompaniją išnaudojus visą jiems suteiktą pasitikėjimo kreditą.

„Davėme užtektinai šansų ir laiko spręsti kilusias problemas, kad darbai sklandžiai vyktų toliau, tačiau matome, kad jie tuo nepasinaudojo. Turime užtikrinti, kad stadiono statybos tęstųsi ir būtų sėkmingai užbaigtos. Konkursas naujam rangovui surasti pareikalaus šiek tiek laiko, bet darysime viską, kad neišvengiama darbų pauzė truktų kuo trumpiau“, – kalbėjo Kauno meras.

Vienu sutarties nutraukimo motyvų buvo darbų grafiko nesilaikymas. Užsienio rangovas taip pat buvo įsipareigojęs atvežti 400 savo šalies darbininkų ir didžiąją dalį statybinės technikos, tačiau tokios statybininkų pajėgos nepasirodė, o įrangą turkai nuomojo iš Lietuvos subrangovų. Be to, išaiškėjo „Kayi Construction“ įsiskolinimai įvairioms įmonėms: savivaldybės žiniomis, turkai neatsiskaitė už statybines medžiagas, projektavimo darbus, darbininkams tiekiamą maistą.

Yla išlindo iš maišo žiemos pradžioje

Dar praėjusių metų gruodį „Kas vyksta Kaune“ pasiekė Turkijos darbininkų skundai, kad jiems nemokamas sutartas atlyginimas. Valandinis atlygis esą siekia 4,5 euro, o kartais darbininkai pluša ir po keliolika valandų, kai kuriomis dienomis – iki vidurnakčio. Kol situacija nepradėjo domėtis žiniasklaida, darbdavys iš esmės nesiėmė spręsti algos mokėjimo klausimo.

Žmonėms sakyta laukti, kadangi kompanija neturi pinigų, o atsiradus atiduos. Nuo praėjusių metų pavasario vidurio, kai turkai ėmė plušėti stadione, iki gruodžio jiems sumokėta tik 1500-2000 eurų. Dalis statybininkų grįžo laukti žadėtų pinigų į gimtinę, tačiau kišenės taip ir nepapilnėjo.

[susije_video kurie=””]

Prieš du mėnesius statybvietėje dar sukosi 64 turkai – kiekvienam iš keturių „Kas vyksta Kaune“ kalbintų darbininkų įmonė esą buvo skolinga po 7,5 tūkst. eurų, kitiems panašiai. Lietuvos profesinių sąjungų duomenimis, bendrovės skola kiekvienam statybininkui siekia nuo 7 iki 12 tūkst. eurų.

Atitiks aukščiausius UEFA standartus

Numatyta, kad užbaigus rekonstrukciją S. Dariaus ir S. Girėno stadionas išpildys technines charakteristikas, kurios reikalingos UEFA 4-os kategorijos stadiono sertifikavimui. Vienas svarbiausių reikalavimų – aikštės matmenys: 100 m ilgio, 60 m pločio su privalomais užribiais. Po rekonstrukcijos vietų stadione padidės nuo 9,5 tūkst. iki 15 tūkst., tribūnos bus uždengtos stogu, stadione galės vykti koncertai, čia planuojama įrengti šildomą futbolo dangą.

Pastato dalies po tribūnomis forma bus išlaikyta, keisis kai kurios pertvaros, patalpų išplanavimas – cokolinis aukštas virs visuomenei skirta erdve, ji bus atvira iš stadiono išorės. Čia turėtų veikti kavinė, sporto centras bei atvira bendradarbystės erdvė. Persirengimo kambarių, kitų patalpų interjeras bus minimalistinis.

Tiesa, kaip gruodžio pradžioje rašė naujienų agentūra BNS, nuardžius cokolinį aukštą paaiškėjo, kad teks griauti ir iš naujo statyti pertvaras, kurias ketinta palikti. Nustačius, kad ekonomiškiau bus konstrukcijas mūryti iš naujo, šie darbai papildomai kainavo 1,1 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA