Netrukus prasidės grandiozinės statybos Nemuno saloje: keisis eismo tvarka | Kas vyksta Kaune

Netrukus prasidės grandiozinės statybos Nemuno saloje: keisis eismo tvarka

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/02/15 11:00
Kaunas.lt nuotr.

Kauniečių laukia išbandymai – jau greitai prasidės miesto centre esančios Kęstučio gatvės remonto darbai, tai pat pasikeis eismo sąlygos ir kitoje svarbioje transporto arterijoje – Karaliaus Mindaugo prospekte. Kovo viduryje čia prasidės naujo tilto į Nemuno salą statybos.

Pati sala po kurio laiko virs statybų aikštele, atlikus viešųjų pirkimų procedūras, prasidės „Mokslo salos“ centro ir baseino statybos šalia „Žalgirio arenos“. Jau išduoti leidimai statyboms, o abiejų statinių kaina turėtų viršyti 40 mln. eurų. Lėšas numatoma skirti iš savivaldybės bei valstybės biudžeto, Europos sąjungos paramos fondų.

Nuties dar vieną tiltą į Nemuno salą

Kauno senamiestyje, ties istoriniu gaisrinės pastatu iškils dar vienas tiltas, sujungsiantis šią miesto dalį su Nemuno sala. Jį statys konkursą laimėjusi bendrovė „Autokausta“. Su Kauno savivaldybe pasirašytos sutarties kaina siekia 5,2 mln. eurų.

„Iki kovo vidurio planuojame įrengti statybvietę, Karaliaus Mindaugo prospekte keisis eismo sąlygos, bus perpiešiamos eismo juostų linijos. Visa tai atlikus, kovo viduryje rangovas planuoja pradėti tilto statybos darbus“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Jis minėjo, kad pradžioje bus tvirtinamas Karaliaus Mindaugo prospekto šlaitas 18 metrų gylio ir 1 metro skersmens poliais. Iš viso tokių polių bus 57.

„Sutvirtinus šlaitą bus įrengiami tilto atramų pamatai, vyks kiti darbai. Kovo viduryje, antrojo mėnesio pusėje kauniečiai jau turėtų pamatyti čia dirbančius žmones. Darbams atlikti duotas 15 mėnesių terminas“, – sakė V. Abramavičius.

Kauno savivaldybės atstovas minėjo, naujasis tiltas bus skirtas pėstiesiems, tačiau jį projektuojant numatyta galimybė juo vykti ir specialiųjų tarnybų: ugniagesių, medikų ir policijos transportui, taip pat ir komunalinėms tarnyboms.

Rengiamasi paskelbti konkursą „Mokslo salos“ statyboms

Naujasis pėsčiųjų tiltas svarbus Nemuno saloje vyksiantiems pokyčiams – „Mokslo salos“ muziejaus projektui ir „Žalgirio“ arenos rekonstrukcijai šalia įrengiant plaukimo baseiną.

Pasak V. Abramavičiaus, šiuo metu rengiama dokumentacija „Mokslo salo“ komplekso statybos darbų konkursui.

„Šį projektą dar reikės suderinti su Centrine projektų valdymo agentūra. Tad kitą mėnesį, tikimės, bus paskelbtas konkursas rangos darbams. Projektas jau yra parengtas, leidimas statybai išduotas“, – sakė Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas.

Kiek laiko gali trukti konkursas bei kada reikėtų tikėtis sutarties pasirašymo su jį laimėsiančiu rangovu? Į šį klausimą Kauno savivaldybės atstovas sakė negalintis tiksliai atsakyti. Jis minėjo, kad skelbiant tokio masto konkursus neišvengiama bylinėjimosi teismuose, kas sustabdo procesą.

Preliminariais skaičiavimais, „Mokslo salos“ centro statybos darbai kainuos virš 20 mln. eurų.

2017 metais vykusiame tarptautiniame architektūriniame mokslo populiarinimo centro idėjos konkurse nugalėtoju išrinktas „SMAR Architecture studio“ projektas „Sun never sets for science“ (angl. „Saulė mokslui niekad nenusileidžia“).

Pagrindinis šio projekto akcentas – veidrodinė plokštuma, atspindinti dangų, žolę, šviečianti kaip mėnulis. Ji tiesiogiai perduos šviesą į patalpas, kuriose yra ekspozicija.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galės susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis.

Šalia „Žalgirio“ arenos bus statomas vandens sporto kompleksas

Po kelių mėnesių ketinama skelbti dar vieną konkursą – šalia „Žalgirio“ arenos iškilsiančiam vandens sporto komplekso statybos darbams. Leidimas statyti baseiną jau yra išduotas, projekto vertė siekia virš 20 mln. eurų.

Svarbiausiu daugiafunkcinio komplekso akcentu bus tarptautinius reikalavimus atitinkantis 50 m ilgio, 10 takelių baseinas, greta kurio galėtų būti įrengtos 700 vietų tribūnos. Šį statinį planuojama fiziškai sujungti su pačia arena.

„Baseinas taps svarbia viso „Žalgirio“ arenos komplekso dalimi. Tai bus daugiafunkcinis objektas, skirtas ne tik treniruotėms ir varžyboms, bet ir kauniečių laisvalaikiui. Tam bus skirtas SPA kompleksas, maitinimo ir kitoms paslaugoms skirtos erdvės. Vandens sporto centro statymas bus tolimesnė arenos plėtra arba, kitais žodžiais tariant, jos rekonstrukcija“, – yra minėjęs „Žalgirio“ arenos vadovas Paulius Motiejūnas.

Užstrigus stadiono rekonstrukcijai, bus skelbiamas naujas konkursas

Nors didieji Kauno projektai dar tik įsibėgėja, tačiau pirmasis jų, S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija – užstrigo.

Tai įvyko darbų rangos konkursą laimėjusiai, mažiausią kainą pasiūliusiai Turkijos bendrovei „Kayi Construction“ susidūrus su finansiniais sunkumais. Darbams pradėjus vėluoti, atlyginimų nesulaukiantiems statybininkas paskelbus streiką, Kauno savivaldybė nutraukė sutartį su bendrove.

„Dabar rengiame dokumentaciją naujam viešųjų pirkimų konkursui. Skaičiuojama, kiek darbų jau yra atlikta, kiek dar reikia atlikti. Tikimės, jog naujasis konkursas bus paskelbtas kovo mėnesį“, – sakė Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas V. Abramavičius.

Jis prasitarė, kad ieškoma teisinių rizikos sumažinimo saugiklių, kad panaši situacija, kai mažiausią kainą pasiūlęs ir konkursą laimėjęs rangovas neišgali vykdyti savo įsipareigojimų, nepasikartotų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA