Kauniečiai: lauke buvo neįmanoma kvėpuoti | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai: lauke buvo neįmanoma kvėpuoti

„Facebook“ grupės „Ramučių gyvenojai“ nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė susirūpinusių kauniečių pastebėjimai, jog penktadienio vakarą Kaune viršytas kietųjų dalelių kiekis ore, o dalis miesto skendėjo smoge. Tiesa, kauniečiai teigia, esą šiam padidėjusiam užterštumui įtakos turi naujoji kogeneracinė jėgainė.

„2020 vasario 14 d. dalis Kauno skendėjo smoge, Petrašiūnų stotelė rodė žiauriai viršijančius kietųjų dalelių išmetimus. Turėjo mintį dėl naujai pradėjusios veikti Kauno kogeneracinės jėgainės“, – dėl pakilusio užterštumo lygio Kaune kreipėsi sunerimusi skaitytoja.

Šį rytą, pagal pateikiamus oro kokybės tyrimo stoties matavimo duomenis, Kaune, Petrašiūnuose užfiksuotas aukštas stambiųjų kietųjų dalelių (KD10) – 69.60 ir smulkiųjų kietųjų dalelių kiekis ore (KD2,5), net 57.42 mikrogramų.

Teršalų koncentracijos matavimo stoties duomenys / ekrano nuotr.

Pagal reikalavimus kietųjų dalelių KD10 (kietosios dalelės iki 10 mikronų aerodinaminio skersmens) vidutinė paros koncentracija ore turi būti ne daugiau nei 50 mikrogramų kubiniame metre, o paros ribinė vertė neturi būti viršyta daugiau kaip 35 d. per metus.

Kietosios ore sklandančios dalelės turi poveikį gyventojų centrinei nervų sistemai, gali dirginti akių, nosies ir gerklės gleivinę, sukelti kvėpavimo sutrikimus bei įtakoti širdies ir kraujagyslių ligų paūmėjimą.

Susisiekus su Kauno kogeneracinės jėgainės atstovu spaudai Andriumi Kasparavičiumi, šis teigė, jog jėgainės darbas su esama oro tarša ryšių neturi.

„Šiuo metu jėgainėje kūrenamos dujos, vyksta katilo apšildymas. Dabar pas mus atliekos yra atvežtos ir sandeliuojamos bunkeryje, tačiau dar nėra pradėtos deginti. Deginimo darbai greičiausiai bus pradėti kitą ar dar kitą savaitę“, – teigė specialistas.

A. Kasparavičius teigia, jog su oro užterštumo padidėjimu jėgainės darbas nėra susijęs. Pastebėtas oro užterštumas gali būti siejamas su nukritusia oro temperatūra ir esamomis oro sąlygomis. Šaltuoju sezonu gyventojai dažniau šildosi namus kūrendami krosnis ir taip į orą išmetama daugiau teršalų.

Neesant vėjui, šios dalelės neišsisklaido ir tvyro ore.

Padidėjus oro taršai gyventojams patariama:

riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke;
vaikams neorganizuoti kūno kultūros pratybų lauke;
mankštintis uždarose patalpose ar vietose, kurios yra atokiau nuo judrių gatvių;
neatidarinėti orlaidžių, langų;
sergantiems lėtinėmis ligomis pasirūpinti vaistų atsarga;
blogai pasijutus kreiptis į gydytoją.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA