Dėl užkrėstos mėsos „Maximai“ ir „Biovelai“ gresia tūkstantinės baudos | Kas vyksta Kaune

Dėl užkrėstos mėsos „Maximai“ ir „Biovelai“ gresia tūkstantinės baudos

BNS 2020/02/13 14:11
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prekybos tinklui „Maxima“ ir mėsos perdirbimo įmonių grupei „Biovela Group“ už rinkai pateiktą salmonelėmis užkrėstą mėsą gali grėsti tūkstantinės baudos. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, ateityje bus siekiama baudas sugriežtinti.

„Pagal maisto įstatymą bauda būtų nuo 144 eurų iki 24 tūkst. eurų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė M. Staškevičius.

„Tai yra didžiulė amplitudė, priklausomai nuo masto, ar subjektas (tyrimo – BNS) bendradarbiavo. Yra labai daug kriterijų, ir atitinkamai įvertinus tuos kriterijus, bus taikomas maisto įstatymo pažeidimas“, – teigė jis.

Pasak jo, baudos gresia tiek „Maximai“, tiek „Biovelai“, nes abi įmonės elgėsi netinkamai. Procesas esą gali užtrukti apie pusmetį.

„Manome, kad abi įmonės pasielgė netinkamai. Tiek „Biovela“, tiek pati „Maxima“, kuri mūsų neinformavo, buvo prastas atsekamumas“, – sakė jis.

Anot M. Staškevičiaus, „Maximos“ delsimas informuoti apie nesaugią mėsą parduotuvėse yra netoleruotinas, todėl už tai turi būti baudžiama griežčiau.

„Tas neinformavimas ir delsimas iš mūsų pusės yra tikrai netoleruotinas. Mes visą laiką deklaruojame ir sakome, kad tai yra negerai ir sugriežtinsime ateityje sankcijas. Padidinsime baudų, sankcijų skaičių ir ateityje, jei tokios įmonės nepraneš apie nesaugius maisto produktus, bus galvojama apie tokių tokių įmonių stabdymą arba uždarymą“, – kalbėjo vienas tarnybos vadovų.

Pati „Maxima“ sako delsusi apie užkratą informuoti VMVT, nes laukė tyrimų rezultatų. „Maxima“ dar vasario 3 dieną gavo atsakymą iš laboratorijos, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša, tačiau delsė apie užkratą informuoti tarnybą. Prekybą visa šviežia mėsa visame tinkle ji nutraukė tik vasario 7-ąją.

Kalbėdamas apie pirminį salmoneliozės šaltinį, M. Staškevičius užsimena, kad tai – greičiausiai „Biovelos“ cechas, bet tai atsekti esą sunku, nes VMVT buvo informuota per vėlai.

„Kol nuvykome, tiek tos patalpos, viskas buvo dezinfekuojama. Tai ta priežastis, dėl ko mus reikia nedelsiant informuoti, dėl to, kad spėtume nueiti į įmonę ir identifikuoti problemą“, – sakė M. Staškevičius.

„Tas šaltinis greičiausiai ir bus minėta įmonė („Biovela“ – BNS)“, – pridūrė jis.

„Biovela“ antradienį pranešė, kad galbūt salmonelėmis užkrėsta mėsa pateko tik į „Maximos“ parduotuves.

„Maxima“, pardavusi apie 11 tonų galbūt užterštos „Biovelos“ mėsos ir jos produktų, sunaikino iš viso apie 160 tonų įvairių tiekėjų mėsos – visą šviežios mėsos produkciją, buvusią parduotuvėse vasario 7 dieną. Bendrovė patyrė apie 0,5 mln. eurų nuostolių.

Toks atvejis, kai buvo sunaikinta parduotuvėse buvusi šviežia mėsa, buvo pirmas Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA