Policijos rankose daugiau nei 10 tūkst. kamerų: neliks nepastebėtas nei vienas nusikaltimas | Kas vyksta Kaune

Policijos rankose daugiau nei 10 tūkst. kamerų: neliks nepastebėtas nei vienas nusikaltimas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jau prieš metus startavęs vaizdo stebėjimo kamerų deklaravimo policijos projektas pajudėjo į priekį. Nuo projekto pradžios jau yra deklaruota 10 tūkst. kamerų. Policijos departamente vyko susitikimas su degalinių ir prekybos centrų vadovais ar jų atstovais, kurio metu buvo pasirašytos duomenų teikimo ir gavimo sutartys dėl vaizdo stebėjimo kamerų duomenų deklaravimo policijos informacinėje sistemoje.

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime spaudai, prie projekto prisijungė 12 didelių įmonių – degalinių tinklai, prekybos centras ir nekilnojamąjį turtą nuomojanti bendrovė. Sutartis pasirašė UAB „Rimi Lietuva“, UAB „Baltisches Haus“, UAB „Neste Lietuva“, UAB „Alauša“, UAB „Baltic Petroleum“, UAB „Circle K“, UAB „Viada LT“, UAB „Orlen Baltic Retail“, UAB „Stateta“ , UAB „Kvistija“, UAB „Jozita“ ir UAB „Palink“.

Duomenų teikimo ir gavimo sutartis su minėtų įmonių vadovais šiandien pasirašė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Susitarimų dėka policija galės efektyviau ir greičiau tirti nusikaltimus ir teisės pažeidimus ar nelaimingus atsitikimus. Sutartys leis pareigūnams greičiau gauti būtiną informaciją, greičiau išaiškinti nusikalstamas veikas, surasti įtariamus ar dingusius asmenis.

Pasak policijos vadovo, labai smagu matyti, kad vis daugiau privataus verslo prisideda užtikrinant vieną svarbiausių žmogaus teisių – teisę gyventi saugiai.

„Šias įmones drąsiai galiu vadinti socialiai atsakingomis, nes savo apsisprendimu ir ryžtu jos tai įrodo. Tikiuosi, kad tai bus teigiamas impulsas ir kitoms bendrovėms, kurios iki šiol nėra apsisprendusios, ar jungtis prie šio visai visuomenei aktualaus projekto“, – pasirašydamas sutartį sakė R. Požėla.

Verslo atstovai džiaugėsi bendradarbiavimu ir išreiškė viltį, kad tai dar labiau sustiprins verslo ir teisėsaugos bendradarbiavimą bei padės efektyviau tirti nusikaltimus ir kitokius pažeidimus.

Kamerų deklaravimas pasaulyje nėra naujovė. Asmenys vaizdo kameras savanoriškai deklaruoja JAV, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlandų Karalystėje ir kt. Portugalijoje asmenims priklausančių kamerų deklaravimas policijoje yra privalomas.

Plačiau apie projektą

Asmens ar įmonės apsisprendimas, dėstoma Policijos departamento pranešime, padės pareigūnams veikti efektyviau, nes suteikta informacija apie kameros buvimo vietą sudarys galimybę policijai užkardyti nusikalstamas veikas ar užtikrinti greitesnį jų tyrimą.

Apsisprendimas dalyvauti projekte gali padėti kitiems asmenims, nukentėjusiems nuo nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų, galbūt tai padės išgelbėti kito asmens gyvybę. Taip pat bus prisidedama prie nusikaltimų prevencijos ir nusikaltimų atgrasymo.

„Tirdami nusikalstamas veiklas, ieškodami dingusių asmenų ar įvykus ekstremaliai situacijai, iš anksto žinome, į ką kreiptis norint gauti svarbią informaciją. Veiksime kryptingai, žinodami, kur gali būti informacija, o ne ieškosime, kas galbūt gali turėti kamerą su būtinais duomenimis“, – teigiama pranešime.

Policija įsipareigoja užtikrinti duomenų saugumą – pateikti duomenys bus žinomi tik ribotam policijos pareigūnų skaičiui. Niekas kitas negalės susipažinti su pateiktais duomenimis. Duomenų saugumas užtikrinamas teisinėmis, techninėmis, organizacinėmis priemonėmis. Policija nuotoliniu būdu nematys to, ką fiksuoja kamera. Tai nėra sekimas ir teisė į privatumą nebus pažeista.

Užregistruoti savo kamerą gali tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Fiziniai asmenys tai gali padaryti užregistravę savo kameras policijos elektroninių paslaugų sistemoje arba pateikę prašymą – tuo atveju pareigūnas atvyksta į vietą suderintu laiku.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA