Tūkstančiai žmonių ėjo Kaune: tikslas – palaikyti sergančiuosius diabetu | Kas vyksta Kaune

Tūkstančiai žmonių ėjo Kaune: tikslas – palaikyti sergančiuosius diabetu

Organizatorių nuotr.

„Diabetas mano širdyje“ ėjimo organizatoriai nesitikėjo tokio dalyvių antplūdžio. Vietoj planuotų penkių šimtų žmonių – susirinko virš tūkstančio dalyvių. Daugelis einančiųjų ėjimu siekė palaikyti diabetu sergančius žmones ir sėkmingai įveikė penkių kilometrų maršrutą Kaune.

„Susirinko daugelis diabeto klubų, gydytojų endokrinologų, žmonių, sergančių diabetu. Į renginį atvyko Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė, kuri kartu su visu tūkstančiu dalyvių žingsniavo Kaune. Ėjo net aštuonių mėnesių jaunuolis, tiesa, nešinas mamos, kurios artimieji serga šia liga.

Visi dalyviai buvo apdovanoti medaliais, o kai kuriems šis medalis buvo pirmas gyvenime!“, – teigė renginio organizatorė ir #walk15 mobiliosios programėlės kūrėja Vlada Musvydaitė.

„Vieną savaitę su #walk15 programėle nuėjau 96 tūkstančius žingsnių. Einu, einu, einu. Labai smagu vaikščioti, nes bėgu nuo visų ligų“, – su šypsena teigė renginio dalyvė Jūratė. Jos draugė, kuri diabetu susirgo prieš šešerius metus jai antrino. „Vaikščiojimas yra geriausias vaistas!”.

Ėjime su šeima dalyvavusi gydytoja endokrinologė Eglė Kreivaitienė teigė, kad cukrinis diabetas (CD) dėl savo sukeliamų metabolinių pokyčių organizme laikomas vienu pavojingiausių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių.

„Dar iki susergant 2 tipo cukriniu diabetu atsiranda pirmieji pakitimai kraujagyslėse. Žmonėms, turintiems metabolinį sindromą – nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimą ir/arba hipertenzinę ligą, vystosi atsparumas insulinui, dėl kurio didėja cukraus kiekis kraujyje. Didesnis cukraus ir riebalų kiekis kraujyje pažeidžia kraujagysles.

Dėl šių priežasčių sergantiesiems diabetu daug anksčiau pasireiškia koronarinė širdies liga, kojų kraujagyslių pažeidimai, dažniau įvyksta širdies infarktas ar insultas, pažeidžiamos inkstų ar akių kraujagyslės ir blogėja šių organų veikla. Dažnai sergantieji diabetu nejaučia simptomų ir apie pakitimus sužino tik tada, kai jie jau būna negrįžtami.

Net iki 80 proc. sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, todėl labai svarbu visus rizikos veiksnius kuo anksčiau koreguoti. Svarbu būti fiziškai aktyviems ir kontroliuoti svorį, koreguoti arterinį kraujo spaudimą, padidėjusią cholesterolio koncentraciją ir glikemiją – cukraus kiekį kraujyje“, – teigė gydytoja endokrinologė.

„Mus įkvėpė sugalvoti tokį projektą pasaulinė statistika. Tik 6 proc. pacientų, kurie serga diabetu, tinkamai kontroliuoja ligą- saugiai ir stabiliai sumažina cukraus kiekį kraujyje, mažina svorį bei apsaugo širdį atitolindami komplikacijas.

Reikia visų pastangų, kad šį procentą galėtumėm pagerinti. Mes matome, kad tokio pobūdžio renginiai, skirti diabeto prevencijai, sulaukia didelio susidomėjimo”, – teigė „Novo Nordisk“ Lietuvoje generalinis direktorius Marijus Valatka.

Fizinis aktyvumas būtinas visiems žmonėms, bet ypač svarbus sergantiems diabetu. Kuomet žmogus juda, jo raumenys kaip energiją naudoją gliukozę, todėl tai yra pats natūraliausias būdas sumažinti jos padidėjusį kiekį kraujyje.

Gydytojai teigia, kad reguliariai vaikščiodami, sergantys diabetu pacientai, suaktyvins medžiagų apykaitą, tuomet kris svoris, o kartu mažės riebalinio audinio kiekis ir taip pagerės gliukozės patekimas į ląsteles.

Kitas „Diabetas mano širdyje“ renginys planuojamas balandžio 4 d. Vilniuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA