Pasaulis neįprastais būdais protestuoja prieš vaizdo stebėjimo kameras – ar tai geras pavyzdys Kaunui? | Kas vyksta Kaune

Pasaulis neįprastais būdais protestuoja prieš vaizdo stebėjimo kameras – ar tai geras pavyzdys Kaunui?

„Instagram“ (@thedazzleclub), R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kauno ir kitoms savivaldybėms paskelbus planus daugiau investuoti į stebėjimo kamerų įrengimą, Lietuvos visuomenėje pasigirdo daug kritikos dėl galimo gyventojų sekimo, duomenų apsaugos bei žmogaus teisių pažeidimų. Pasaulyje netrūksta pavyzdžių, kai aktyvistai imasi priemonių atkreipti dėmesį į nuolatinio stebėjimo politiką.

Ministras – turime gerbti žmonių teisę

Kaip rašė portalas „Kas vyksta Kaune“, visai neseniai Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pareiškė susirūpinimą dėl Lietuvoje vis labiau plintančių vaizdo stebėjimo kamerų.

„Siekis geriau kontroliuoti viešąją tvarką negali tapti ištisomis paromis trunkančiu gatvių, kelių, o kartu ir į stebėjimo lauką patenkančių žmonių sekimu, – pranešime cituojamas E. Jankevičius. – Tarptautiniai ir nacionaliniai teisės aktai įpareigoja mus gerbti žmonių teisę į privatumą. Prieš įrengiant stebėjimo kameras savivaldybės turi atlikti poveikio vertinimą ir konkrečiais duomenimis pagrįsti stebėjimo įrangos būtinumą tam tikrose vietose, pavyzdžiui, didelis eismo avaringumas ar didelė kriminogeninė rizika.“

Siekia atkreipti dėmesį neįprastais būdais

Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje vis daugiau žmonių siekia atkreipti visuomenės dėmesį į augantį viešųjų erdvių stebėjimą. Vienas iš pavyzdžių yra „Dazzle Club“ kolektyvas Londone. Sausio 16-ąją, kaip ir kas mėnesį, apie dešimt šio kolektyvo narių ryškiai išdažytais veidais vaikščiojo po Grinvičo rajoną.

Nors ši aktyvistų grupė yra gana naują, ji susilaukė daug dėmesio dėl neįprasto meno, politikos ir aktyvizmo sujungimo. Klubas iškilo į viešumą, kada Londono meras Sadiq Khan išreiškė susirūpinimą dėl naujo miesto rajono, kuriame bus naudojamos moderniausios veido atpažinimo technologijos.

Kaip teigia viena iš grupės įkūrėjų, nariai bando kiek galima daugiau paslėpti veido bruožus bei smulkius šešėlius. Efektyviausias būdas tai pasiekti yra juostos, nudažytos per visą veidą, taip panaikinant bet kokią veido simetriją ir liekant nepastebėtiems sistemos.

Pasak idėjos autorių, jų tikslas nėra apgauti sistemą, bet pasitelkiant meninę raišką atkreipti dėmesį ir skatinti diskusiją apie įprastu tampantį nuolatinį asmens stebėjimą. Tačiau jie pripažįsta, kad aktyvistų interesai dažnai prieštarauja miesto tvarkai – buvo ne vienas atvejis, kai protesto dalyviai apklausti apsaugos darbuotojų. Dėl šios priežasties menininkai dažnai naudoja pseudonimus.

Londonas yra vienas iš labiausiai stebimų miestų pasaulyje – jame veikia apie 420 tūkst. vaizdo stebėjimo kamerų. Palyginus, BNS duomenimis, Kaune yra daugiau nei 50 kamerų, o iki metų pabaigos bus įrengta dar apie 240.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA