Nutikimą Kaune prisiminęs kunigas R. Grigas patraukė per dantį G. Landsbergį | Kas vyksta Kaune

Nutikimą Kaune prisiminęs kunigas R. Grigas patraukė per dantį G. Landsbergį

delfi.lt 2020/02/08 20:36
DELFI nuotr.

Rimanto Jono Dagio su bendraminčiais steigiamos partijos nariams kunigas, pasipriešinimo sovietų okupacijai dalyvis Robertas Grigas linkėjo aklai nepanirti į partiškumą, ir vienytis su panašia kryptimi veikiančiomis politinėmis jėgomis. R. Grigas savo kalboje įgėlė ir dabartiniam Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiui

Kalbėdamas per naujos partijos steigiamąjį suvažiavimą kunigas sakė norįs papasakoti jiems smagią istoriją apie, jo požiūriu, sveiką požiūrį į partinę veiklą.

„Kaip ir daugelis Jūsų turbūt savo laiku, kai TS-LKD (Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams – DELFI) dar vadovavo Landsbergis Senasis (čia mano toks humoras – asociacija su Žygimantu Senuoju), ir, kai ji dar buvo šiek tiek kitokia, mes daugelis ją palaikėme dėl deklaruojamų ir kartais vykdytų patriotinių ir krikščioniškų vertybių. Dabar matome, kad dalykai virto kitaip.

Bet pagal seną tradiciją ypač Kauno , kur aš gyvenu, TS-LKD skyrius įvairiems renginiams vis pasikviečia mane tarti įžangos žodį arba invokaciją. Čia prieš kurį laiką taip pat buvau pakviestas“, – pasakojo R. Grigas.

Papasakojo seną antitarybinį anekdotą

Kunigas prisiminė tada partijos nariams pasakęs seną filosofinį antisovietinį anekdotą. „Ten buvo sakoma, kad Dievas sukūrė tris dovanas žmonėms – protą, sąžinę ir partiškumą, bet nei vienam žmogui nedavė visų trijų kartu – tik kažkurias dvi. Ir nuo to laiko dabar taip ir yra.

Taigi tie, kurie yra sąžiningi ir partiniai, turima mintyje – iki kaulų smegenų partiniai, kai partijos sprendimas yra kaip Dievo žodis, tie dažnai nebūna labai protingi. Tie, kurie yra protinti ir partiniai, dažnai nebūna labai sąžiningi. Jie būna nelabai nuoširdūs patys sau.

Va ir ponas Egidijus (Vareikis – DELFI) savo diplomatiškame, krikščioniškame atsisveikinime su valstiečių žaliųjų partija parašė feisbuke, kad „kai kurie jūsų sprendimai man nebuvo priimtini, jiems nepritariau, bet paklusdamas neprieštaravau“. Trečiasis atvejis – tie, kurie yra sąžiningi ir protingi, dažniausiai nebūna partiniai. Tai buvo sovietų laikais pasakyta išmintingų anekdotų kūrėjų“, – kalbėjo R. Grigas.

Neneigė jungimosi į partijas svarbos

Kunigas sakė tuo pasisakymu nenorįs paneigti žmonių jungimosi į partinę grupę svarbos tautai, valstybei, demokratiniam brendimui. „Geresnio mechanizmo, ko gero, iki šiol niekas nesugalvojo. Tačiau manau, kad geras, geros valios žmogus, ypač krikščionis, niekada neturėtų tapti partiniu iki kaulų smegenų. Tai yra, kai jau tavo protą, sąžinę, tavo paties asmeninių dalykų matymą ir supratimą pakeičia partijų direktyvos.

Manau, kad tai yra nesveika net ir pačiai partijai, nes tada ji praranda laisvų, nebijančių išsakyti savo nuomonės bendrijos statusą. Taip atsitiko su visomis totalitarinėmis partijomis – taip pat ir Komunistų partija, kur visi žiūrėjo į vadą, programą ir bijojo išsakyti skirtingą nuomonę. (…) Labai norėčiau palinkėti, kad šito su Jūsų kuriama bendrija neatsitiktų“, – kalbėjo R. Grigas.

Kunigui pasirodė žaisminga, kad tuomet Kaune, per TS-LKD renginį , jaunasis partijos lyderis pradėjo ginčytis su anekdotu. „Manau, kad nieko neįžeisiu, bet man pačiam tai buvo labai žaisminga ta istorija , kaip tai nutiko Kaune. Atvažiavo jaunas lyderis Gabrielius L. į tą susirinkimą, ir jis turėjo pradėti sakyti programinę kalbą po mano įžangos.

Mano nuostabai jis trečdalį savo kalbos paskyrė ginčui su mano anekdotu. Pamaniau, čia yra ženklas, kad jaunas lyderis neturi daug lyderio charizmos, nes kas ginčijasi su anekdotu, retai kada laimi“, – sakė R. Grigas.

Jis palinkėjo visos panašiai mastančios partijos vienytų savo jėgas. „Galvoju, kad Lietuvos visuomenei būtų sveika, jei pavyktų iš visų panašia kryptimi mastančių ir veikiančių Lietuvos politinių jėgų sukurti kažką vieno, kur būtų sujungtas monsinjoro Alfonso Svarinsko puoselėtos senosios LKDP (Lietuvos krikščionių demokratų partijos – DELFI) tradicinio tipo krikdemiškumas, Vytauto Radžvilo ir Vytauto Sinicos filosofija, tautiškumas ir patriotizmas, pono Rimanto Dagio ir jo bendraminčių gyvybės, šeimos ir prigimtinių teisių ir vertybių ginimas. (Būtų gerai – DELFI) padaryti kažką viena – bent nekonkuruoti, o veikti panašia linkme“, – sakė R. Grigas.

Šeštadienį Vilniaus mokytojų namuose buvo surengtas naujos partijos „Krikščionių sąjunga“ steigiamasis suvažiavimas. Partijos pirmininku tapo Rimantas Jonas Dagys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA