Patarimai auginantiems šunis: kodėl verta rinktis pašarų rinkos naujokus? | Kas vyksta Kaune

Patarimai auginantiems šunis: kodėl verta rinktis pašarų rinkos naujokus?

R. Tenio nuotr.

Tie, kurie turi augintinį, turbūt puikiai žino: išsirinkti šuns maistą iš daugybės siūlomų variantų nėra lengva. „Nereikia bijoti rinkos naujokų, nes jie turi ir akivaizdžių privalumų“, – pasidomėti naujais prekės ženklais ragina kelis tokius „naujokus“ atstovaujančios kauniečių įmonės UAB „Žalioji banga“ komanda. Aktualiausios naujienos, sausas bei konservuotas visavertis Italijoje gaminamas kačių ir šunų pašaras Monge ir Gemon, plačiausiai pristatytas elektroninėje parduotuvėje epet.lt.

[galerija kiek=”4″]

Ta pati kokybė už mažesnę kainą

Pasak UAB „Žalioji banga“ vadovo, veterinarijos gydytojo Lorečio Kleizos, išsirinkti, kuo šerti savo keturkojį, yra tuo pačiu ir lengva, ir keblu. „Lengva, nes daugelis pašarų jau pasiekė reikiamą kokybės standartą. Na, o keblu todėl, kad šio pasirinkimo įvairovė – begalinė“, – pasakoja pats du prancūzų buldogus auginantis profesionalas.

Jo nuomone, šunų pašaro kokybei beveik išsilyginus, vienu iš pranašumų renkantis tampa kaina. „Kiek mažesnė kaina nebūtinai reiškia mažesnę kokybę, nes neretai mokame tiesiog už senesnio ženklo žinomumą. Iš tikrųjų, nauji ir kiek pigesni ženklai netgi gali lenkti senbuvius: juk jie fabrikus statė prieš keliasdešimt metų, o dabar viskas pasikeitė: nauji įrenginiai kuria visiškai kitokį kokybės standartą“.

Abejojantiems dėl naujų prekinių ženklų patirties kuriant tobulą ėdalo receptą, profesionalas taip pat turi atsaką: rinkos naujokai turi visas galimybes net tik perimti geriausią patirtį, bet ir sukurti tos pačios kokybės produktą optimalesniu būdu.

Epet.lt internetinės parduotuvės lentynose rasite puikių to pavyzdžių: štai pašarus šunims bei katėms Monge ir Gemon sukūrė italų šeima. Įdomu pastebėti, kad italų įmonėje Monge tebedirba ir senelis, Monge įmonės įkūrėjas, ir jo vaikai ir anūkai. Protingas naujausių technologijų parinkimas ir asmeninis dėmesys rezultatui lėmė, kad šiandien jie – vieni didžiausių gamintojų pasaulyje“.

Šiuo metu „super premium“ klasės Monge ir „high premium“ klasės Gemon šunų pašaras sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.

Šunų pašaras Monge ir Gemon / R. Tenio nuotr.

Svarbi baltymo kilmė

Kad ir kokį sausą šunų pašarą besirinktume, rekomenduojama atsižvelgti į šias pagrindines taisykles: šuns amžių (šuniukas, suaugęs ar senjoras), veislės dydį ir svorį. Kai kurioms veislėms rekomenduojamas ir būtent joms sukurtas ėdalas: pavyzdžiui, ilgaplaukiams ar baltiems šunims, kai siekiama išsaugoti nepakitusią plauko struktūrą ar spalvą (baltas kailis nuo kai kuriuose pašaruose esančių ingredientų linkęs gelsti).

Maistinė vertė. Šią vertę lemia pašare esančių baltymų kilmė: kuo didesnis procentas baltymų turėtų būti gyvulinės, o ne augalinės kilmės. Nors nereikia pamiršti, kad gyvūno racione privalo būti pakankamai ir augalinės kilmės produktų. Tokių, kaip grūdinės kultūros ar daržovės.

Monge ir Gemon pašarų gamyboje naudojama labai įvairių mėsos, žuvies bei augalinės kilmės produktų deriniai. Yra sukurti receptai, kurių sudėtyje rasime antieną, ėrieną, jautieną, kiaulieną, elnieną ar šernieną. Taip pat jūsų augintinis galės pasimėgauti ančiuvių, tuno, lašišos ar baltos jūrinės žuvies skoniu.

Daugelyje pašarų augalinės kilmės baltymą atstovauja bulvės. Pašarų sudėtyje rasime ir vaistažolių, tokių kaip ežiuolė, rozmarinas, kaštainis, praturtinančių pašarus eteriniais aliejais, vitaminais bei kitomis organizmui būtinomis medžiagomis.

Monge ir Gemon pašarų gamybos procese yra naudojama ir šviežia mėsa. Šviežia mėsa suteikia pašarui geresnį aromatą bei skonį. Dėl to gyvūnas mieliau pasirenka tokį pašarą. Monge pašaruose yra ir šviežios, ir dehidratuotos mėsos.

Galutinį sprendimą priima šuo

Visgi, veterinarijos gydytojo teigimu, vienu svarbiausių kriterijų išlieka augintinio „nuomonė“: net aukščiausios klasės pašaras gali prarasti visus „kozirius“, jeigu šuo jį valgys vangiai. Kad gautų reikiamą maisto medžiagų kiekį, gyvūnas privalo suėsti jam skirtą dienos pašaro normą. Būtent todėl paskutiniu metu ypač didelis dėmesys skiriamas įvairiam, turtingam produkto skoniui.

Šunų pašaras Monge / R. Tenio nuotr.

„Žinodami, kokie šunys gali būti išrankūs, atkreipėme dėmesį į tikrai nemažą Monge ir Gemon skonių gamą. Be jau išvardinto plataus mėsos pasirinkimo, Monge gamina pašarus ir su laukinių žvėrių mėsa. Taip pat Monge gamina ir begrūdžius pašarus. Grūdinės kultūros pakeičiamos ankštiniais augalais ir, arba vien tiktai bulvėmis.

Kiekvienas šuo individualus

Augant begalinei šunų maisto įvairovei, esti ir įvairių nuomonių apie mitybos subtilybes. Viena iš aktualiausių temų – šunų alergijos. Viena iš tokių neseniai nuaidėjusių diskusijų: svarstymai dėl galimai alergijas provokuojančio vištienos baltymo.

Gyvūnų mitybos specialistai čia skuba nuraminti: iš tiesų vištienos baltymas yra vienas vertingiausių gyvulinės kilmės baltymų, tačiau kartais dėl savo aktyvumo gali netinkamai reaguoti sudėtyje su kitoms medžiagomis. Kaip žinoti, ar augintiniui parinkome tinkamą produktą? Vieningo atsakymo nėra.

„Stebėkite, ar šuo nepradėjo dažniau kasytis, ar nesituština dažniau nei 2-3 kartus per parą, ar nėra kitų alergijos apraiškų“, – aiškina specialistai.

„Na, o jeigu jau žinote, kad jūsų šuo alergiškas, rekomenduotume pašarą ėrienos arba hipoalerginį ėdalą lašišos bei tuno pagrindu.“, – pasirinkimų spektrą nubrėžia L. Kleiza.

Platus skonių ir prekinių ženklų pasirinkimas: epet.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA