Siekiant pakeisti savivaldybės ribas, gyventojų apklausos neužteks | Kas vyksta Kaune

Siekiant pakeisti savivaldybės ribas, gyventojų apklausos neužteks

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/02/05 14:51
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos parengtam Vyriausybės nutarimo pakeitimo projektui, kuriuo siūloma tobulinti savivaldybių teritorijų pertvarkos tikslingumą ir teisinį reguliavimą. Prireiks ne tik gyventojų apklausos, bet ir analizės.

Kaip rašoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime žiniasklaidai, pagal nutarimo projektą Vyriausybei gavus siūlymą keisti savivaldybės ribas, turėtų būti visapusiškai įvertinami inicijuojamos reformos socialiniai ir ekonominiai padariniai, jos poveikis gretimų savivaldybių ir viso regiono plėtrai – turės būti įvertinta, kad ne mažiau kaip 20 procentų savivaldybės biudžeto sudarys tos teritorijos gyventojų pajamų mokesčiai ir bendras savivaldybės gyventojų skaičius turės būti ne mažesnis kaip 10 tūkst.

„Keičiant savivaldybių ribas, svarbiausias interesas – žmonių gyvenimo kokybės gerinimas. Todėl tokiais atvejais itin svarbu atlikti išsamią siūlomos reformos socialinę – ekonominę analizę, įvertinti jos pasekmes visoms gyventojų socialinėms grupėms. Taip pat dėl keičiamų ribų svarbi ir gyventojų nuomonė“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Nutarimo projekte numatyta, kad Vidaus reikalų ministerija teiks Vyriausybei dokumentus dėl savivaldybių ribų keitimo tik tuo atveju, jei vietos gyventojų apklausoje dalyvavo daugiau kaip pusė gyventojų ir daugiau kaip pusė jų pasisakė už siūlomus pakeitimus. Šios nuostatos nebus taikomos korekciniams ribų pakeitimams (ribos dalina kaimus ar sklypus, arba priskiriami kaimai, kuriuose ne daugiau kaip 500 gyventojų).

Seimas gruodžio pradžioje pritarė Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisai, kuri numato, kad Vyriausybė galėtų teikti Seimui dokumentus dėl savivaldybių teritorijų ribų keitimo, kai atliktos ir kitai savivaldybei priskiriamos, ir likusios be dalies teritorijos savivaldybės dalies gyventojų apklausos.

Taip pat ir vienos, ir kitos savivaldybės teritorijos ne mažiau kaip pusė apklaustų gyventojų turėtų pritarti ribų perbraižymui, apklausoje turėtų dalyvauti per 50 proc. kiekvienos dalies gyventojų.

Pataisas inicijavo socialdemokratų parlamentarai Julius Sabatauskas ir Raminta Popovienė, Kauno miesto savivaldybės tarybai rugsėjį pasiūlius Vyriausybei inicijuoti dalies Kauno rajono seniūnijų prijungimą.

Kaunas norėtų išsiplėsti prijungiant Garliavos, Akademijos, Karmėlavos ir Lapių miestelius bei 95 kaimus, esančius šiose seniūnijose: Akademijos, Alšėnų, Domeikavos, Garliavos, Garliavos apylinkių, Karmėlavos, Lapių, Neveronių, Raudondvario, Ringaudų, Rokų, Samylų ir Užliedžių.

Kauno miesto valdžia teigia, kad taip gyventojai gautų kokybiškesnes paslaugas. Rajono, kuriam vadovauja socialdemokratai, valdžia tokiems planams griežtai priešinasi ir vadina tai manipuliacija.

Savivaldybių teritorijų keitimus teikia Vyriausybė, tam reikia ir Seimo pritarimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA