Policija įspėja: internete plinta naujas sukčiavimo būdas | Kas vyksta Kaune

Policija įspėja: internete plinta naujas sukčiavimo būdas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sukčiai – jau kasdienybė, tačiau aiškėja, kad aferistų fantazija tuo nesibaigia. Įvairėjant sukčiavimo atvejams, vietoje telefoninių skambučių, sukčiavimas persikelia į elektroninę erdvę.

„Sulaukėte viliojančio pasiūlymo užsidirbti, neiškeliant kojos iš namų? Stabtelėkite. Galite tapti internete veikiančių sukčių auka“, – rašoma Lietuvos policijos „Facebook“ paskyroje.

Lietuvos policija ir Jungtinės Karalystės Rytų regiono specialiųjų operacijų padalinys (ERSOU) perspėja, kad pastaruoju metu suaktyvėjo sukčiai, siūlantys užsidirbti parduodant sukčiavimo būdu įgytas prekes.

Kaip veikia sukčiai? Pirmiausiai jie neteisėtai užvaldo nieko neįtariančių asmenų kreditinių kortelių duomenis, kuriuos panaudoja didelės vertės daiktams įsigyti.

Tuomet socialiniame tinkle „Facebook“ jie platina viliojančius skelbimus, kuriuose siūlo asmenims, turintiems „eBay“ ir „Paypal“ paskyras, lengvai užsidirbti. Susidomėjusių yra prašoma susisiekti.

Pasiūlymo suviliotų asmenų paskyros yra naudojamos parduoti sukčiavimo būdu įgytas didelės vertės prekes. Nieko neįtariančių „pardavėjų“ koordinatorius organizuoja daiktų pristatymą ir paėmimą, pateikia daikto, kurį reikia įkelti į savo paskyros puslapį, nuotraukas ir aprašymą.

„Pardavėjai“ gauna dalį pinigų sumos už prekę, o nurodymai, kur siųsti sumos likutį jiems paprastai teikiami žinute arba telefonu.

Kreditinės kortelės savininkas, pamatęs iš jo sąskaitos atliktą operaciją, ją užginčija. „eBay“ ar „Paypal“ atlieka pinigų grąžinimą kreditinės kortelės savininkui ir prekę „pardavęs“ asmuo lieka įsiskolinęs. Be to, pats to nežinodamas, jis dažnai būna pardavęs vogtas prekes.

Pasak policijos pareigūnų, ypatingai suklusti turėtų lietuvių, latvių ir lenkų bendruomenių nariai, nes dažniausiai panašaus pobūdžio pasiūlymai aptinkami šių bendruomenių „Facebook“ puslapiuose.

Lietuvos policija atkreipia dėmesį, kad geriausia nusikaltimų, vykdomų elektroninėje erdvėje prevencija – piliečių sąmoningumas ir gebėjimas atpažinti galimą sukčiavimą, su kuriuo kiekvienas interneto naudotojas gali bet kada susidurti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA