Į teisiamųjų suolą pakliuvęs garsus Kauno chirurgas prakalbo apie jam siūlomą bausmę | Kas vyksta Kaune

Į teisiamųjų suolą pakliuvęs garsus Kauno chirurgas prakalbo apie jam siūlomą bausmę

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/02/05 11:52
DELFI nuotr.

Dėl pacientės mirties teisiamas Kauno klinikų chirurgas, profesorius Žilvinas Saladžinskas teigia prisiimantis visą atsakomybę. Medikas tikina, kad siūloma bausmė – lygtinis laisvės atėmimas ir draudimas dvejus metus verstis mediko praktika, jam reikštų pabaigą. Mirusios pacientės gyvenimo draugas, verslininkas Zigmantas Dargevičius neslepia, kad jo tikslas – neleisti, kad Ž. Saladžinskas ir toliau operuotų žmones.

Kauno apylinkės teismas baigia nagrinėti neeilinę bylą, kurioje kaltinimai pareigų neatlikimu ir neatsargiu gyvybės atėmimu pareikšti garsiam Kauno klinikų chirurgui, profesoriui Ž. Saladžinskui.

Medikas kaltinamas tuo, jog 2015 metais pacientei atlikdamas storosios žarnos naviko šalinimo operaciją veikė aplaidžiai, neatliko visų būtinų tyrimų.

Teisme medikas minėjo, kad operacijos eiga kartais būna neprognozuojama dėl skirtingos žmonių anatomijos ar kitų veiksnių, kurių neįmanoma prognozuoti iki operacijos.

Pasak profesoriaus Ž. Saladžinsko, pacientei reikėjo pašalinti darinį žarnyne, kuris buvo užfiksuotas vienoje žarnyno pusėje, tačiau jau pradėjus operaciją paaiškėjo, kad šis iš tiesų buvo kitoje vietoje.

Bylos duomenimis chirurgas operacijos metu pažeidė pacientės blužnį, dėl ko išsivystė kraujavimas ir blužnis buvo šalinama. Šios procedūros metu pažeidus kasą, išsivystė ūmus kasos uždegimas ir pacientė mirė.

Pasiūlė uždrausti dirbti gydytoju

Kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Auksė Lipkevičienė pasiūlė mediką pripažinti kaltu ir jam skirti subendrintą trejų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Taip pat – dvejus metus uždrausti dirbti medicinos įstaigose. Pasak prokurorės, byloje įrodytas priežastinis ryšys tarp chirurgo veiksmų ir pacientės mirties.

Pasiūlyta bausmė sukėlė nemažą rezonansą medikų bendruomenėje. Socialiniuose tinkluose kilo diskusija apie tai, jog bet kuris medikas gali būti teisiamas netinkamai susiklosčius aplinkybėms, išsivysčius komplikacijoms ir paciento mirtimi pasibaigusios operacijos.

„Prisiimu visišką atsakomybę. Tai buvo labai sudėtingas atvejis, ką sunku paaiškinti ne medikams“, – teismo posėdyje sakė profesorius Ž. Saladžinskas.

Civilinį ieškinį yra pateikę trys pacientės artimieji – mirusiosios gyvenimo draugas, sūnus ir anūkas. Byloje pateiktas 13,5 tūkst. eurų turtinis civilinis ieškinys – jį sudaro laidojimo išlaidos bei neturtinė žala, siekianti iš viso apie 240 tūkst. eurų.

Teisiamas profesorius Ž. Salandžinskas: „Tai reikštų pabaigą“

„Klaidos medicinoje buvo ir bus. Ir, deja, su teisminiais sprendimais, jų neišvengsime. Nes medicina prilygsta aviacijai, atominei energetikai. Jeigu ten įvyksta klaida, ji nagrinėjama sistemiškai, o ne teismo keliu. Nes tai sistema, mes be jos niekur neišeisime, o vieno atvejo svarstymas – nieko nepakeis“, – sakė Kauno klinikų chirurgas, profesorius Ž. Saladžinskas.

Paklausus, kaip vertina siūlomą skirti bausmę – lygtinį laisvės atėmimą ir draudimą dvejus metus verstis mediko praktika, profesorius Ž. Saladžinskas neslėpė situacijos dramatiškumo.

„Tai reikštų pabaigą“, – sakė Ž. Saladžinskas bei patikslino šiuo metu nematantis galimybių po tokios pertraukos vėl grįžti į profesinę veiklą.

Vienas jo gynėjų, advokatas Kristupas Ašmys tikino, kad šia byla formuojamas precedentas, dėl kurio bijodami atsidurti teisiamųjų suole medikai gali tiesiog neatlikti rizikingų operacijų. Pasak advokato, egzistuoja procentais matuojamas rizikos, kad operacija gali ir nepavykti.

„Jeigu mes teisiame gydytoją už tuos procentus, kitą kartą jums visiems atsidūrus pas gydytoją, jis paprasčiausiai jūsų neoperuos. Arba mes suteikiame žmogui šansą išgyventi ir bandome jį išgelbėti, arba mes jo iš viso neoperuojame“, – sakė advokatas K. Ašmys.

Velionės draugo tikslas – uždrausti profesoriui operuoti

Po Ž. Saladžinsko atliktos operacijos mirusios pacientės gyvenimo draugas, kaunietis verslininkas Z. Dargevičius neslėpė siekiantis, kad chirurgas daugiau neoperuotų, pasak jo – nežudytų žmonių.

„Tai nėra medicininė klaida, o aplaidumas. Sudraskyti du sveikus organus – blužnį ir kasą nėra medicininė klaida. Tai nepasiruošimas operacijai, absoliutus aplaidumas ir neatidumas.

Bausmė, tai man nėra svarbu. Man svarbu tai, kad toliau jis nebepjautų žmonių. Mano vienas tikslas nuo pat pirmos dienos buvo.

Pagal jo pasakojimą, kad blužnis negydoma, kad ją reikia pjauti, ji beveik nereikalinga ir kasa. Čia viskas normalu? Pagal jį 20 žmonių iš 100 miršta operuojant. Baisu klausyti, toks žmogus ir toliau operuos, ir toliau žudys. Ir niekas negalės įrodyti, nes tai neįmanoma įrodyti“, – sakė gyvenimo draugės netekęs kaunietis verslininkas Z. Dargevičius.

DELFI žurnalistui pasiteiravus, ar jis iš tiesų siekia, jog iš teisiamo profesoriaus Ž. Saladžinsko būtų atimta mediko licencija, Z. Dargevičius tai patvirtino.

„Taip, kuriam laikui. Tegul mokosi, tegul eina iš naujo studijuoti, apsiramina, susikaupia, gauna kažkokią psichologinę pagalbą. Tada, po poros metų galės vėl pradėti“, – sakė nukentėjusiuoju byloje pripažintas Z. Dargevičius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA