Vartotojų skundai dėl elektrotechnikos prekių kokybės atsidūrė teisingumo ministerijos akiratyje | Kas vyksta Kaune

Vartotojų skundai dėl elektrotechnikos prekių kokybės atsidūrė teisingumo ministerijos akiratyje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) gauna vis daugiau skundų dėl pramoninių prekių kokybės, o pagal nagrinėjamų ginčų kiekį antroje vietoje yra elektrotechnikos prekės. Šiandien Teisingumo ministerijoje vykusiame pasitarime diskusijoje šią problemą aptarė VVTAT, prekybos įmonių, prekybos ir vartotojų asociacijų atstovai.

Pranešime spaudai skelbiama, jog susitikime teisingumo ministras Elvinas Jankevičius atkreipė dėmesį, kad Lietuvos visuomenėje yra gana stiprus įsitikinimas dėl dvigubos prekių kokybės.

VVTAT užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, net 75 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų mano, kad kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse galima įsigyti kokybiškesnių negu mūsų šalyje tų pačių prekės ženklų prekių.

Susitikimo metu prekybininkų atstovai tvirtino, kad Lietuvoje parduodama tos pačios kokybės buitinė technika kaip kitose ES šalyse, nes dažniausiai Lietuva ir Baltijos valstybės priskiriamos Šiaurės šalių rinkai.

Jie taip pat kėlė ir piktnaudžiavimo vartotojų teisėmis problemą. Ministro teigimu, stiprinant vartotojų asociacijų ir prekybininkų bendradarbiavimą galima pasiekti abiem pusėms svarbių tikslų.

„Neseniai priimta Europos Sąjungos direktyva numato svarbius vartotojų apsaugos teisinio reguliavimo pokyčius, kurie turės įtakos verslui. Nors ši direktyva įsigalios po dvejų metų, tačiau jos įgyvendinimui reikia pradėti ruoštis jau dabar“, – sakė teisingumo ministras E. Jankevičius.

Pagal šią direktyvą prekyba tapačiomis, tačiau skirtingos kokybės prekėmis bus laikoma nesąžininga komercine veikla ir už tai taikomos finansinės sankcijos.

Lietuva buvo tarp tų ES šalių, kurios ir iškėlė klausimą dėl maisto prekių skirtingos kokybės gamybos ir tiekimo į skirtingas šalis. Europos Komisija yra inicijavusi maisto produktų sudėties lyginamuosius tyrimus 19-oje valstybių narių.

Teisingumo ministras E. Jankevičius pažymėjo, kad aiškinantis abejones dėl pramoninių prekių kokybės bus galima pasinaudoti Lietuvos teismo ekspertizės centro tyrimo įranga, kuri leidžia labai tiksliai nustatyti įvairių medžiagų cheminę sudėtį.

Taip pat numatyta atlikti palyginamąjį elektrotechnikos prekių tyrimą.

VVTAT duomenimis, 80 proc. atvejų skundžiamasi dėl elektrotechnikos gaminių kokybės ir daugiausiai – dėl išmaniųjų telefonų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA