Inspekcija: Kaune stadioną stačiusi turkų bendrovė nuslėpė darbininkų traumas | Kas vyksta Kaune

Inspekcija: Kaune stadioną stačiusi turkų bendrovė nuslėpė darbininkų traumas

R. Tenio nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) baigė KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi filialo „KAYI Construction“ ir statybos objekto „S. Dariaus ir S. Girėno“ stadionas“ patikrinimą. Šis, kaip nurodo VDI, buvo pradėtas viešoje erdvėje paskelbus informaciją, kad Turkijos įmonė, vykdanti „S. Dariaus ir S. Girėno“ stadiono rekonstrukcijos darbus, nemoka atlyginimų darbuotojams iš Turkijos.

Kaip rašoma pranešime spaudai, tyrimo metu nustatyta, kad darbdavys nevykdė darbo sutartimis jam nustatytos pareigos mokėti darbuotojams sulygtą darbo užmokestį iki darbo sutarties šalių sutarto darbo užmokesčio mokėjimo termino, tuo pažeisdamas Darbo kodekso 146 str. 1 d., nemokėjo darbuotojams darbo užmokesčio už 2019 m. balandžio, gegužės, birželio, liepos, rugpjūčio, spalio ir lapkričio mėn. darbą poilsio, švenčių dienomis ir viršvalandinį darbą pagal nustatytas darbo teisės normas, tuo pažeisdamas Darbo kodekso 144 str. 1, 2 ir 4 d. reikalavimus.

Įmonės atstovai nurodė, kad neatsiskaitymo priežastys – Turkijos įmonės KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi turimos finansinės problemos. Darbuotojų darbo sutartys sudarytos su KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi filialu „KAYI Construction“. Šis filialas sutartyse nurodomas kaip darbdavys.

Nustatyta, kad filialo „KAYI Construction“ darbuotojams nesumokėta dalis darbo užmokesčio: kai kuriems darbuotojams už 3, kai kuriems – už 5 mėnesius. Įmonės atstovai taip pat nurodė, kad filialas yra sumokėjęs visus mokesčius „Sodrai“ už visus filialo darbuotojus (visą laikotarpį).

VDI tyrimo metu taip pat nustatyta, kad darbdavys ar darbdaviui atstovaujantis asmuo neorganizavo įvykių darbe (dviejų darbuotojų patirtų traumų) tyrimo ir juos nuslėpė, tuo pažeisdamas Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo 44 str. 1 d. ir 45 str. 1 dalį bei Nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo ir apskaitos nuostatas.

Už minėtus nustatytus pažeidimus numatyta administracinė atsakomybė Administracinių nusižengimų kodekso 97 straipsnio 2 dalyje, 99 straipsnio 1 dalyje ir 100 straipsnio 1 dalyje. Skirta 150 eurų bauda ir surašytas reikalavimas patvirtinti įmonėje darbo apmokėjimo sistemą. Taip pat pradėta administracinė procedūra dėl atsakomybės taikymo pagal Užimtumo įstatymo 58 str. 1d. 1 ir 2 p., 3 d. Ji bus taikoma vadovaujantis procesinių sprendimų priėmimo nustatyta tvarka.

Atliekant tyrimą buvo tikrinta statybvietė „S. Dariaus ir S. Girėno stadionas“, taip pat apžiūrėtos ir Turkijos darbuotojų gyvenimo sąlygos, esančios šalia statybos objekto, bendrauta su streikuojančiais Turkijos darbuotojais.

Vertėjo pagalba jiems buvo paaiškinta, kad dėl Lietuvoje esančio filialo sutartinių įsipareigojimų dėl darbo užmokesčio nevykdymo, jie turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją dėl neišmokėto darbo užmokesčio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA